Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Dağ yöresinin beklediği haber ‘eksik’ geldi: 3 ilçeye teşvik var

Yıl 2009… Türkiye’nin her köşesindeki üniversitelerde öğrenim gören dağ yöresi öğrencilerinin oluşturduğu Ünidağ’ın dönem başkanı Reşat Karış bir kampanya başlattı.

Kampanyada…

“Bursa sosyo-ekonomik olarak gelişmiş kent, ama dağ yöresi öyle değil. O nedenle, dağ yöresini Bursa’yla aynı kategoride kabul etmek haksızlık. Yöre ikinci bölge kabul edilip teşviklerden yararlanması sağlanmalı.”

Biz de…

Kampanyayı bu sütunlardan duyurduk, hatta zaman zaman tekrarladık.

Salı akşamı…

Yazımızı bitirdiğimizde Reşat Karış aradı. Gelişmeyi de ondan duyduk:

“Yatırımlarda teşvik uygulamasında Bursa birinci bölgede, ama dağ yöresi ikinci bölgeye alındı. Böylece dağ yöresine yatırımlar teşvik alabilecek.”

Akşam da…

2009’da Ünidağ yönetimindeyken kampanyanın en aktif isimlerinden olan AK Parti Harmancık İlçe Başkanı Yakup Bayram aradı. O da heyecanlıydı.

Kampanyaya dönüştürdükleri “dağ yöresine teşvik” çağrısının 11 yıl sonra da olsa hedefe ulaşmasından memnundular, ama bir sıkıntıyı da dile getirdiler:

“Keles, Harmancık, Büyükorhan’ın teşvik kapsamına girmesinden çok mutluyuz. Fakat Orhaneli’nin kapsam dışı bırakılması içimize sinmedi.”

Sabah…

Bu dönem Bursa’nın siyasi otoritesi olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile konuştuk.

O da…

“Çok sevindik, ama Orhaneli’nin olmaması bu sevincimizi yarım bıraktı” derken düşüncesini belli etti. Şu bilgiyi de paylaştı:

“Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanı Sayın Naci Ağbal’la konuştum. Teşvik uygulamalarında 61 kriter var. Orhaneli’nin endeks gösterge değerleri kıstasına takıldığı bilgisini aldım.”

Şunu da ekledi:

“Orhaneli’nin de kapsama alınması için girişimlerimizi sürdürüyoruz.”

Uygulamaya ilişkin de şunları söyledi:

“Teşviklerle; tasarrufların katma değere yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması hedefleniyor. Keles, Harmancık, Büyükorhan’a yatırım yapan yatırımcılar vergi indirimi ve sigorta primi işveren desteği gibi konularda indirim elde edecekler. Bu yatırımların da alt limitleri var.”

 

Bursa’ya 2 ayda 2 milyar lira teşvik

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, teşvik konusunda bilgi verirken son iki aylık bilançoyu açıkladı.

Tablo şu:

“Bursa’mızda haziran ayında 35 firmaya yatırım teşvik belgesi verildi ve 543 bin 247 liralık yatırım karşılığı 861 ek istihdam sağlandı. Temmuz ayında 54 firmaya yatırım teşvik belgesi verilirken, 1 milyar 489 milyon 188 bin 535 liralılık yatırım karşılığı 1.302 ek istihdam oldu.”

 

Dağ yöresi teşviklerine destek, kapsam dışı kalan Orhaneli için itiraz

Haber salı akşamı yayıldı… O andan beri de Keles, Harmancık, Büyükorhan sevinirken, Orhaneli hayal kırıklığı yaşadı.

Bu durumu…

Orhaneli kökenli siyasetçi İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile konuştuk.

Şunu söyledi:

“Teşvikler tüm istihdam alanlarında geçerli olmalı. SGK, Bağ-Kur primleri ve elektrik ödemelerini de kapsamalı.”

İtirazı şu:

“Orhaneli’nin kapsam dışı tutulması son derece yanlış. 4 dağ ilçesinden herhangi birinin dışarıda kalması da son derece yanlış olur. O nedenle Orhaneli’nin kapsam dış kalması kabul edilebilir değil.”

Düşüncesi şu:

“Bölgeler bütün olarak büyür ve zenginleşir. Orhaneli’nin olmaması, diğer 3 dağ ilçesini de etkiler. Alınan karar iyi bir adım, ama eksik.”

Ayrıca…

Balıkesir Havran’la Manisa Saruhanlı ve Adana Yumurtalık gibi gelişmiş ilçeler teşvik kapsamındayken Orhaneli’nin girememesini anlayamadığını da ekledi.

 

İsmail Hoca’dan “hayırlı olsun” ziyareti

İYİ Parti’nin il kongresi 16 Ağustos’ta yapıldı. Salı akşamı da devir-teslim töreni gerçekleştirildi. Yeni İl Başkanı Selçuk Türkoğlu’nu her zamanki gibi bu törende de kalabalık partili topluluğu yalnız bırakmadı.

Sokağa taşan törenin ertesi günü de İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu yeni yönetimi ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileğinde bulundu.

Ayrıca…

Yeni sürece ilişkin bazı önerilerini de dile getirdi.

 

Heyecanları büyük: Doğru Parti 111 kurucusundan 13’ü Bursa’dan

Adalet Partisi döneminde Bergama Belediye Başkanlığı ve DYP döneminde Sağlık Bakanlığı yapan Rıfat Serdaroğlu liderliğinde Çoban Ateşi Hareketi olarak başlayan siyasi oluşum, 26 Ağustos Çarşamba günü İçişleri Bakanlığı’na verilen dilekçeyle Doğru Parti adını alıp partileşti.

Eski DYP kadrolarından oluşan yapı siyasete yeni ilkeler getirmeyi hedefliyor.

Yeni partinin 111 kurucusu var. Bu kurucuların 13’ü Bursa’dan. Üstelik, Bursalı 13 kurucunun 2’si de Genel Başkan Yardımcısı olarak yönetimde görev aldı.

Buna göre…

Tolga Kornoşor, Seza Kornoşor, İlhan Çelenk, Ahmet Celal Gül, Neşe Cihan, Sedat Şenermen, Ali Kaya Turhan, Sönmez Azak, Emirhan Bala, Dr. Mustafa Dönmez, Koray Sır, Murat Yüce, Sertaç Cihan 111 kişilik Kurucular Kurulu içinde yer aldılar.

Bu listeden…

Seza Kornoşor ve İlhan Çelenk yönetimde Genel Başkan Yardımcısı olarak görev alırken, Tolga Kornoşor da Bursa İl Başkanı olacak.

 

Doğancı Tüneli’nden canlı yayın yaptı

Genel siyasette… Muhalefet her şeye karşı çıkıp iyi yapılana destek vermiyor ve alışılmış şekilde böyle gidiyor.

Ne var ki…

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın önceki gün Doğancı Tüneli girişinden paylaştığı videoyla emeği geçenlere teşekkür etti ve bir ilk oldu.

Dün de…

Başından beri en yakından izleyen AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin tüneldeydi. CHP Milletvekili Erkan Aydın ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’nu arayıp bilgi verdi, canlı yayın yaptı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X