Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Dağda köye dönüş umudu Orhaneli Maden OSB’de!

Galiba… Yıllardır kente göç nedeniyle boşalan köyler için aradığı çareyi dağ yöresi buldu. Üstelik, yapılan araştırmaya göre kentten köye dönüş için de yolun açılacağı ortaya çıktı.

Araştırmayı…

Tanım Araştırma firması Orhaneli’nde yaptı. Çalışmayı Proje Koordinatörü olarak yürüten Mutlu Çınar, ortaya çıkan çarpıcı sonucu açıklarken önce şu gerçeği anımsattı:

“Yörenin en büyük sorunu gençlerin çalışacakları iş alanları olmaması. Bu da kente göç olarak yansıdığı için köylerde genç nüfus kalmadı. Yalnızca yaşlıların yaşadıkları köylerde artık tarımsal üretim de yapılamıyor.”

Sonra da…

Orhaneli ve mahallelerinde 532 kişiyle yüz yüze görüşmeyle yapılan araştırmadan çıkan sonucu açıkladı:

“Önce Orhaneli Maden Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 bin kişinin çalışacağının bilinirliğini sorguladık. Ankete katılanların yüzde 74.4’ü biliyor, yüzde 25.6’sı bilmiyor.”

Devam etti:

“Ankette ikinci aşamada, Orhaneli Maden OSB açıldığında çalışmak için Orhaneli’ne dönülüp dönülmeyeceğini araştırdık. Bu sorudan da yüzde 60.34 oranında dönecek akrabaları olduğu cevabını aldık.”

Dönmeyi düşünenlerin yüzde 43.91’inin yeğen olması, hem eşler hem de çocuklar için yüzde 12.87 dönecek cevabı verilmesi de ilginç.

Bu noktada…

Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu’nun ilçeye kazandırılması için yoğun uğraş verdiği Maden OSB projesi de ankette sorgulanmış.

Ankete katılanların yüzde 79.14’ü bu konuda Başkan Tatlıoğlu’nu başarılı buluyor.

Buna karşın…

Yüzde 20.86’lık bir kesim de karşı oldukları Maden OSB projesinde Tatlıoğlu’nun başarısız olduğunu düşünüyor.

 

Dağ yöresinin yıldızı Recep Altepe

 

Orhaneli’nde 532 kişiyle yapılan kamuoyu araştırmasında yerel yönetimlerle ilgili sorular da var.

Çıkan sonuçlara göre…

Orhaneli’nde yaşayanların yüzde 78.76’sı Büyükşehir sınırlarına katılmanın ilçeye değer kattığına inanıyor. Yüzde 21.24 ise buna karşı.

Yanı sıra…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’yi başarılı bulanların oranı yüzde 86.8 olurken, yüzde 13.2 de başarısız olduğunu düşünüyor.

Ankette, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da yüzde 79.12 oranında başarılı, yüzde 20.86 oranında başarısız çıktı.

 

Bursa cantığı ve Bağdat Hurma tatlısı için lezzet kredisi

 

Geçenlerde… Kısa adı TKDK olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun’la sohbet ederken çarpıcı bir noktaya değindi.

Malum…

TKDK tarımsal projelere yarı yarıya hibe destek kredisi sağlayan bir kurum.

Bunu da…

Avrupa Birliği’nin aday ve potansiyel ülkeler için oluşturduğu Katılım Öncesi Yardım Aracı kapsamında yatırımcılara sağlarken tek koşulu var:

Girişimcilerin projeleriyle başvurmaları gerekiyor.

İşte…

TKDK İletişim Sorumlusu Muhammed Akbayrak’la birlikte yaptıkları ziyaret sırasında İl Koordinatörü Berksun bunları anlattıktan sonra, kırsalda tarımsal projeler yanında kırsal turizmi için sağladıkları destekleri anımsatıp şunu söyledi:

“Tarımsal projeler yanında yöresel lezzetler için de aynı koşullarda kredi desteği sağlıyoruz. Yani projenin yarısını hibe kredi olarak veriyoruz.”

Sonra da…

Tarımsal ürünleri de kapsayan tanıtım projeleri için şu bilgileri verdi:

“Bursa’nın kestane şekeri proje konumuz. Aynı şekilde Mustafakemalpaşa Tatlısı, zeytin ve zeytinyağının hem üretim, hem tanıtımı için destek kredisi sağlıyoruz.”

Ardından…

“Bursa tarımsal ürün kapsamındaki bu tatları yanında yöresel lezzetleri de var” dedi ve ekledi:

“Örneğin cantık Bursa’ya özgü bir yöresel lezzet. Yine Bağdat Hurması adıyla bilinen tatlı da yalnızca Bursa’ya ait bir ürün. Bu ürünler de hibe destek projesi kapsamında.”

Şu çağrıyı yaptı:

“Bursa’nın damak tadı olan tüm ürünler gibi, cantık ve Bağdat Hurma Tatlısı için projesi olan yatırımcıları da TKDK’ya bekliyoruz.”

 

 

Dağa özel destek projesi: Kültür mantarı

 

Tarımsal projelere hibe destek kredisi sağlayan ve kısa adı TKDK olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun, yerel üreticiler için yeni proje hedefleri de gösterdi.

Bu kapsamda…

Özellikle dağ yöresi tarımsal ekonomisine destek amaçladıklarını ifade eden Berksun şunu söyledi:

“Dağ yöresi için özel olarak mantar yetiştiriciliği projeleri önceliğimiz olan projeler. Bu konuda projesi olan ve yatırım yapmak isteyen herkesi bekliyoruz.”

 

Gelenek dönemi geride kaldı, çocuk yetiştirmek ciddi iş!

 

Kuşku yok ki… Toplumların geleceği bilinçli bireylerin ortaya koyacakları karakterle yakından ilişkili. O nedenle, çocukların yetiştirilmesi hiç de sıradan bir iş değil.

Nitekim…

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Bolat’ı bir aya yakın süre devam eden Ana-Baba Okulu kapanış eğitiminde dinlerken gözümüzde pek çok şey canlandı.

Örneğin…

Kendi çocukluğumuzun koşullarını anımsadık. Sonra değişen anlayışla kendi çocuklarımızı yetiştirme süreci geldi gözümüzün önüne. Sevgi Uyumaztürk Etkinlik Yönetimi ile birlikte gerçekleştirdiği eğitimde Dr. Bolat’ın katılımcı anne ve babalara uyarılarını dinlerken de günümüzde çocuk yetiştirmenin ne kadar önemli ve ciddiye alınması gereken bir iş olduğunu daha iyi kavradık.

Çünkü…

Gelenek dönemi artık geride kaldı ve koşullarla birlikte yaşam da, beklentiler de, hedefler de, hatta hayaller de değişiyor.

Gördük ki…

Anne babalar da değişimin farkında ve gelecek için iyi eğitimin yanında karakterli çocuklar yetiştirmeyi önemseyip ciddiye alıyorlar.

Bu da toplumun geleceği adına umut veriyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X