Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Dağların arkasında ‘zenginlik’ var: Bora 200 milyonluk altyapı yatırımı

Araştırmalar gösteriyor… Dünyanın en büyük bor madeni rezervi Türkiye’de. Dahası, Türkiye’deki en önemli bor yatakları da bölgemizde.

O bölge…

Balıkesir Bigadiç’ten başlıyor, Bursa’da Mustafakemalpaşa ve devamında Büyükorhan ile Harmancık’tan devam edip Eskişehir Kırka’ya uzanıyor.

Yani…

Uludağ ve bölgemizdeki dağların arkasında dünyanın zenginliği var.

Aslında…

Dünyadaki enerji kaynaklarının geleceği olan bor madeni yataklarının önemi biliniyor. Hatta, devlet kurumu Eti Maden bu alanda yatırımlar da yapıyor.

İşte…

Eti Maden bu alanda geleceğin söz sahibi ülkesi olmamızı sağlayacak önemli adımlar atıyor. Kırka’daki dev üretim yanında, Mustafakemalpaşa’da üretimi arttırmak üzere kolları sıvadı.

Gerçi…

Bigadiç’te dağın altını kaplayan büyük rezerv yanında Mustafakemalpaşa’daki Kestelek’te çıkan 10 milyon metreküplük bor rezervi dünya standartlarında çok büyük değil, ama Eti Maden bu rezervi değerlendirmek için ilk adımları attı.

O adımları da…

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer’le yaptığı görüşmeden sonra AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin açıkladı:

“Kestelek rezervi belki en büyük değil, ama dağın arkası dolu. Eti Maden sorumluluk duygusuyla hareket edip Kestelek’te yatırım projesi başlattı.”

Şuna dikkat çekti:

“Bu eski maden yenilendiğinde Mustafakemalpaşa’da 300 kişi ekmek yiyecek.”

Sonra da şu bilgiyi verdi:

“Atık barajı ihalesi 150 milyon liraya yapıldı. Madenin içinden geçen derenin derivasyonu için de 50 milyon liralık ihale yapıldı.”

Ardından…

“200 milyon liralık altyapı ihalesiyle işe başlandı” dedi ve şunu vurguladı:

“Madenin içinden geçen dere geniş bir bölgeyi suluyor. O sulanan tarım arazilerinde bor oranı yüksekti. Bunun da önüne geçilecek.”

Şunu da ekledi:

“Tüm bu çalışmaların 2,5 yılda tamamlanması ve Kestelek’te 2.,5 yıl sonra bor üretimine başlanması hedefleniyor.”

 

Yerli otomobilin pili bordan üretilecek

Coğrafi şans olan dağın arkasındaki zenginliği değerlendirmek için kolları sıvayan Eti Maden üretimi arttırırken, teknoloji için de üretime geçiyor.

Onu da…

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer’le görüşmesi sonrası AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin açıkladı:

“Dünyada rekabet gücü yüksek bor yanında lityum karbonat üretimine de başlanıyor. Bordan elde edilecek bu ürünle, yerli otomobilimiz TOGG’un pili yapılacak.”

 

Gözgeç konuştu alkışlar yükseldi: Bursa milli teknoloji üssü haline geldi

Cuma gecesi… TBMM’deki bütçe görüşmeleri sırasında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesi görüşülürken AK Parti Grubu adına AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç kürsüye çıktı.

Önce şunları anımsattı:

“Bursamız; teknoparkları, Ar-Ge merkezleri, model fabrikası, BTÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi, yeni sanayi devrinin sembolü TEKNOSAB, BTSO-Bursa Büyükşehir Belediyesi-TÜBİTAK işbirliğiyle yapımı tamamlanan Avrupa’da en iyi, dünyada ilk 9 havacılık ve uzay merkezinden biri olma özelliğine sahip ve ülkemizde ilk olan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi’ne sahip.”

Şu sözlerinin ardından alkışlar yükseldi:

“Bir otomobil olmanın ötesinde; elektrikli, çevreye duyarlı, 60 yıllık hayalimizi gerçeğe dönüştüren Türkiye’nin otomobili TOGG Üretim Merkezi Bilişim Vadisi’yle Bursamızın milli teknoloji üssü haline geleceğine yürekten inanıyorum.”

 

Prof. Dr. Mehmet Demir Bursa Tıp Dekanı oldu

Eğitime… Bu yıl 62 öğrenciyle başlayan İstanbul’daki Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı Bursa Tıp Fakültesi bir yandan da öğretim üyesi kadrosunu tamamlama ve yapılanma sürecini tamamlıyor.

Açılışta…

SBÜ Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl’ün vekaleten üzerine aldığı Bursa Tıp Fakültesi Dekanı olarak, Prof. Dr. Mehmet Demir atandı.

Prof. Dr. Demir daha önce Kamu Hastaneleri Başkanı olarak görev yapmıştı.

 

Deprem hazırlıkları için Naci Hoca, ‘Gömleğin ilk düğmesi yanlış’ diyor

Açıkçası… Her deprem bir kez daha yüreğimizi ağzımıza getiriyor, her sarsıntı bir kez daha tartışmaları getiriyor.

Hepimiz biliyoruz ki, deprem coğrafyamızın bir gerçeği ve yıkıcı depremden en çok etkilenecek yerlerin başında da bölgemiz geliyor.

Ne var ki…

Her an yaşanacakmış gibi hazır olmamız gerekirken, kentlerin depremselliği noktasında özellikle yaşadığımız bölgede henüz somut bir adım atılabilmiş değil.

Bunun nedenini…

Deprem konusunda gerçek bir uzman olan Prof. Dr. Naci Görür çok sade bir dille şöyle açıklıyor:

“Gömleğin düğmeleri baştan yanlış iliklenmiş. Sorunlar o kadar büyük ki, kimse bu yükün altına girmek istemiyor. Kentlerin gelişmesi deprem odaklı bir planlama bazında olsaydı bugün bu durumda olmazdık.”

Galiba…

Başka da söylenebilecek bir söz yok, ama yapılması geren çok iş var.

 

Çavuşoğlu’na geçmiş olsun ziyareti

Azerbaycan’da… Ermenistan’ın işgal ettiği topraklarda insan hakları ihlalleri ve savaş suçları incelemeleri yaparken koronavirüse yakalanmıştı.

Bunun üzerine…

Ankara’ya getirilip Şehir Hastanesi’nde tedavi altına alınan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’nun tedavisi tamamlandı, ama bütçe görüşmeleri için Bursa’ya gelemedi.

Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Mollasalih de geçmiş olsun ziyareti için Ankara’ya gitti.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X