Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Dağlık arazileri ağaçlandırıp aileleri kalkındıracak: Ekonomi Ormanları

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Bursa’da yeni bir girişim değil. Geçmiş yıllarda iki ayrı denemesi yaşandı Bursa kırsalında.

Birine…

2002-2007 döneminde AK Parti Bursa Milletvekili olarak görev yapan Faruk Anbarcıoğlu milletvekilliği döneminde öncülük etti. Dağlık bölgelerde ceviz yetiştiriciliği için kampanyalar düzenledi.

Aynı yıllarda…

Keles Muhtarlar Derneği Başkanı ve Alpagut Köyü Muhtarı olduğu dönemde rahmetli Mustafa Bayhan da büyük çaba gösterdi.

Çabalarını…

Bu sütunlarda yazdığımız için biliyoruz. Keles’te köy köy gezip ceviz fidanı dağıttı, yine yöre köylüsünü yeni gelir kaynağı olarak kekik yetiştirmeye ikna etmek için çok uğraştı.

İşte…

2006-2007 yıllarından aşina olduğumuz projeyi şimdilerde çok daha geniş alanda ve daha kapsamlı olarak Bursa Orman Bölge Müdürlüğü başlattı.

Daha çok…

Dağlık ilçelerde “odun dışı orman ürünleri yetiştiriciliğini teşvik etmek” adına, “katma değeri yüksek ürünlerin üretimini arttırmak” hedefleniyor.

Projenin temelini de köylülere ceviz fidanı dağıtmak oluşturuyor.

Böylece…

Başta orman köylülerinin odun ağırlıklı ekonomisini, katma değeri yüksek ceviz üretimiyle kalkınmaya dönüştürmek hedefleniyor.

Dahası…

Orman dışındaki araziler ağaçlandırılıp çevresel denge sağlanırken, yetiştirilen cevizden elde edilecek gelirle de aile ekonomisine doğrudan katkı için ortam oluşturuluyor.

Nitekim…

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri geride bıraktığımız hafta sonu 2 ilçede ceviz fidanı dağıtarak bu süreci başlattılar. Gemlik ve Keles’ten başlayan projede ikişer bin ceviz fidanı dağıtılırken, köylüler de fidan dağıtılan aracın önünde kuyruklar oluşturdular.

Görülen o ki…

Fidanları teslim alan köylüler de iki yıl sonra ceviz satarak elde edecekleri gelirin mutluluğunu şimdiden yaşadılar.

Ceviz fidanı dağıtımı, bahardaki dikim mevsimini kaçırmamak için tüm ilçelerde hızlandırıldı.


Çiftçi borçları yeniden yapılandırılıyor

Son dönemin tartışma konularından çiftçi borçları dün. TBMM’deki düzenlemeyle sonuca bağlandı.

Buna göre…

Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullanılan 31.12.2020 tarihi itibariyle vadesi geçmiş borçlar yapılandırılırken 2 alternatif sunulacak.

Çiftçiler…

Ya faizleri silip güncel faizle hesaplanan tutarı ödeyecekler, ya da hesabın yüzde 30’unu verip kalanı 3 taksitte ödeyecekler. İlk peşinat Ekim 2021’de olacak.

Türk Metal’da yeni Bursa Şubesi kuruldu, ilk kez kadın başkan oldu

Bıyığının şekline göre kimliğine karar verilen sendikacılar arasında sert mücadelenin yaşandığı dönem geçti, bıyıklı sendikacı devri bitti, sendikacılık anlayışı değişti.

Görünen o ki…

Yeni dönem sendikacılığı da bir devrim de dün yaşandı ve Türk Metal Sendikası ilk kez kadın şube başkanı atadı.

Bursa’da…

Bursa 1 Nolu, Bursa 2 Nolu, Bursa 3 Nolu, Osmangazi, Emek, Tofaş, Gemlik şubeleri bulunan Türk Metal Sendikası aldığı kararla Bursa Şubesi’ni kurdu ve Selda Tekman’ı da şube başkanı atadı.

1997 yılında Siemens’te tezgahta metal bükerek başladığı iş yaşamında, Türk Metal Bursa Kadın Kolları Başkanı olarak üyelere yönelik sosyal etkinlik ve eğitim çalışmalarıyla dikkat çeken Tekman artık Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı ve ilk kadın şube başkanı olarak daha farklı bir sorumluluk üstlendi.


Bursa Şubesi 10 fabrika ve 4 bin üyeyle kuruldu

Türk Metal Sendikası’nın Bursa’da 7 şubesi vardı, Bursa Şubesi’ye 8. şubeye ulaştı.

Alınan kararla…

Yükleri çok fazla olan Bursa 3 Nolu Şube ile Osmangazi Şubesi’ne bağlı toplam 4 bin üyenin çalıştığı 10 fabrika yeni kurulan ve Selda Tekman’ın başkanı olduğu Bursa Şubesi’ne bağlandı.

Tekman, kendisini Bursa’nın en büyük kadın STK başkanı yapan 6 bin üyeli Türk Metal Bursa Kadın Kolları’nı da yönetecek.


Umut çok kısa sürdü, virüs yeniden tırmanışa geçti: Dünkü vaka 2.400

Çok da umutlanmıştık… Geçen hafta önce çok hızlı yükselişle 150’den 1.100’e, sonra da 1.100’den 2 bine çıkan Bursa’da günlük vaka sayısı hafta başında 2 bin 100 rakamını gördü.

Sonrasında durağanlaşan vaka sayıları düzey seyir izleyerek plato yaptı.

Bu duruma…

Uzmanlar da en yüksek noktadan dönüldüğü yorumu getirdiler.

Ne var ki…

Dünkü gelen bilgiler virüsün yeniden tırmanışa geçtiğini gösteriyor. Üstelik, Bursa’da 2 bin 400 günlük vakaya ulaşılırken, üçüncü dalganın en yüksek vaka sayısı gerçekleşti.

Peki…

Bu dalgalanma nasıl oldu? İşte uzmanların yorumu:

“Ramazan öncesi yaşanan hareketliğin etkisiyle vaka sayılarının plato seyri kısa sürdü. Ekim-kasım dönemindeki günlük 5 bin vakayı bir daha görmek kolay değil. Alınan yeni önlemlerle vaka sayılarının ramazan süresince azalacağını düşünüyoruz.”


Papyon Faruk’u da kaybettik

Tanıdığımızda… DYP Mustafakemalpaşa İlçe Gençlik Kolu Başkanı’ydı. Sonra İl Gençlik Kolları Başkanı oldu.

Faruk Bayezit siyasetten uzaklaşınca medyaya yöneldi. Gazete çıkardı, internet televizyonculuğu yaptı, papyonuyla bütünleşti.

Son zamanlarda kan değerlerinde sorun yaşadığı için zaman zaman hastaneye yatıyordu. Geçen hafta ameliyat olacaktı, ama olamadı. Dün de vefat etti.

Allah’tan rahmet diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X