Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Deprem Bursa’nın kapısını çalıyor: Korunmak için, hemen dönüşüm!

Köşe Yazısını Dinle

Son günlerde… Bursa’ya yakın kentler ve bölgelerden deprem haberleri geliyor. Her deprem de Bursalıların yüreklerini hoplatıyor.

Nitekim…

Yapı Denetim ve Deprem Mühendisleri Derneği Bursa Temsilcisi Serkan Işık’la sohbete depremi konuşarak başladık. Kaygısı şu:

Bursa’nın çevresindeki hareketlilik, depremin Bursa’nın kapısını çaldığını, hatta zorladığını gösteriyor. Kaybedilecek zaman yok. Bursa’nın hemen kentsel dönüşümünü tamamlaması lazım.”

Bu noktada…

Kentin geçmişten gelen kötü yapılaşmayı aşabilmesi için de kentsel dönüşüme gerek olduğunu vurgulayıp “Kentsel dönüşümler sosyal dönüşümü de getirir, yaşam kalitesi artar” dedi.

Son dönemde…

5 büyük deprem sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca inceleme için görevlendirilen ekiplerde yer alan Işık’la sohbet ederken, “Kentsel dönüşüm acilen gerekli, ama yerel yönetimler de yapıyorlar ve iyiler” dedik.

Gözlemimize…

Nereye yapıyorlar?” diye itiraz etti ve AK Parti’ye Osmangazi Aday Adayı olarak başvurduğu için, hedeflerini de içine alan bir değerlendirme yaptı:

Unutmayalım ki, bu şehrin hikayesini yazması kimseden beklenmiyor. Çünkü bu şehrin hikayesi asırlar önce yazıldı. Ancak, deprem öncesi yeterince dönüşümü sağlayamazsak, kötü hikayeler yazılacak.”

Şu benzetmeyi yaptı:

Düşünün… Kanser uzmanı doktorsunuz. En sevdiğiniz arkadaşınızın annesi kanser. İyileştireceğinizi biliyorsunuz, ama hasta sizin değil.”

İsteği şu:

Osmangazi’nin doktoru benim. Bu hastayı ayağa kaldırmaya talibim.”

Şuna dikkat çekti:

Bazı semtlerde 50 yaşın üstünde binalar var. Mühendislik almadan oluşan mahalle ve semtler büyük bir depremde binlerce kişinin yaşamını kaybettiği yerler olabilir.”

Çağrısı şu:

Bilim insanları, 6-6.5’luk depremin Osmangazi’yi yıkacağını uyarıyor. Yenilenmeyen binalar en büyük tehlike. Kentsel dönüşümü yapıp hayatları kurtarmamız gerek.”

Meclis kulisinde doğum günü sürprizi

Yaşamı… Mücadeleyle geçti. Sendikacılıktan geldiği için de mücadele siyasetinde başarılı oluyor.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Selçuk Türkoğlu, son dönemde yaptığı sert konuşmalarla dikkati çekiyor, ama tanıyanlar çok farklı yapısı olduğunu biliyor.

Dün de…

53. doğum gününde; İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu’nun sürpriziyle, milletvekili arkadaşlarıyla birlikte pastaya üflerken mutluydu.

Hastalık değil, onlarınki küçük yaşta yaşam şekli: Ne kadar şekerler!

Onlar… Küçük yaşta yakalandıkları TİP 1 diyabet hastalığı onlar için yaşam biçimi oldu.

Günde…

En az dört doz insülin alıyorlar, birkaç kez parmaktan iğneyle delerek şeker ölçümü gerekiyor. Kalorisi yüksek gıdaların cezbediciliğine karşın belli kaloriyi geçmeyen beslenme şekliyle yaşamlarını sürdürüyorlar.

İşte…

Yaşama uyumu küçük yaşta öğrenen çocuklara Yıldırım İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Ekinci çok özel etkinlik organize etti.

Doktor, diyetisyen, çocuk gelişimci. psikolog, fizyoterapist ve sosyal çalışma ekibiyle TİP 1 diyabetli çocuklar Yıldırım Belediyesi Kaplıkaya Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldiler.

Yıldırım Kaymakamı Metin Esen’in de katıldığı ve çocuklarla yakından ilgilendiği etkinlikte ailelere de destek verildi.

Oyunlar oynayan çocuklar, diyabetin rengi mavi balonları uçurdular.

Bu tuzağa düşmeyin, tıklayıp kaybetmeyin!

Son günlerde… Kuzey Afrika ülkesi Gambiya’dan cep telefonlarına SMS mesajı geliyor.

Yurtiçi Kargo’dan gönderildiği izlenimi verilen mesajda, “Koliniz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir, tekrar gönderilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin” yazıyor ve link verilip tıklanması isteniyor.

Tıklayanlar her şeyi kaybederken, Yurtiçi Kargo bu yolla adres ve kimlik istenmediğini açıklayıp uyardı.

UÇİM çalıştayında çocuk istismarı davalarını Kahramanoğlu anlattı

Saadet Öğretmen’i… 2017 yılında, İzmir’in Menderes ilçesindeki bir ilkokulun müdürünün çocukları tacizini ortaya çıkarıp çocuk istismarıyla mücadele adına dernek kurmasıyla Türkiye tanıdı.

Kısaca…

UÇİM kısa adıyla kurulan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği geçen süreçte her kentteki çocuk istismarı olaylarına müdahale etti, gerektiğinde dava açtı.

İşte…

Saadet Öğretmen’in bu mücadelesinde, başından beri yanında olanlar arasında Bursalı genç bir avukat Mine Rana Kahramanoğlu da vardı. Başarılı bir kadın maratoncu olan Kahramanoğlu, il il gezip hukuki davalara katıldı ve mücadeledeki başarısıyla da örnek oldu.

Nitekim…

İstanbul’da düzenlenen UÇİM çalıştayında Türkiye Hukuk Koordinatörü olarak Mine Rana Kahramanoğlu’nun davalarda yaşananlarla ilgili deneyim paylaşımı ilgiyle dinlendi.

Bangladeş’e deniz ambulansı, Nepal’e öğrenci servisi

Dr. Naci Yorulmaz… Kendini Bursalı hisseden, ailesi Bursa’da yaşayan bir dostumuz. Kısa adı TİKA olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkan Yardımcısı olarak dünyanın her köşesine Türkiye’den yardım götürüyor.

Bu hafta da…

Önce Bangladeş’te Türkiye Cumhuriyeti’nin hediyesi deniz ambulansını teslim etti, Arakanlılarla bir araya geldi. Nepal’e de Türkiye’nin hediyesi öğrenci servisi otobüs götürdü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X