Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Deprem korkusuyla yaşamak hoş değil, ama uzmanlara kulak vermek zorunlu!

Köşe Yazısını Dinle

Açıkçası… Deprem korkusuyla yaşamak hoş değil, ama gerçek de ortada. Fakat, yaşadığımız kent ve bölgede depreme duyarsız kaldığımız da gerçek.

Oysa…

Mudanya Kumyaka ve Gemlik merkezli depremler serisi daha 2 hafta önce hepimize deprem gerçeğini anımsattı.

Nitekim…

CNN Türk haber kanalında yayınlanan Emrah Çakmak’ın haberinde Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki’yi dinlerken bir kez daha korktuk.

Uzman diyor ki:

“Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu İnegöl ve Bursa’ya gidiyor. Kuzey kolu mu önce, güney kolu mu? Bence güney kolu önce. Dolayısıyla İnegöl ve Bursa’ya çok dikkat etmek gerekiyor. Gemlik’te bin kat daha fazla büyük deprem bekleniyor. 7 bekliyorken 5 oldu, 2 fark var. Yani bin kattan küçük deprem oldu, bir kısmı kırıldı. 999’u hala diri.”

Elbette…

Bu sözler uzman öngörüsü ama hepimiz biliyoruz ki, o tehlike var. Mesele, ne yapmak gerektiğinde kilitleniyor.

Japon Uzmanı dinlerken, Kumyaka ve Gemlik Körfezi depremleri nedeniyle, 5 Aralık’taki yazımızın bir bölümünü anımsatmakta yarar gördük:

2018 Ocak ayıydı…

Dönemin Başbakan Yardımcısı olan Hakan Çavuşoğlu, uzun zamandır konuşulan Gemlik’teki deprem riski nedeniyle harekete geçti.

Amacı…

Zemini alüvyon, fay hatlarının geçtiği Gemlik’i dönüştürüp, güvenli kent olmasını sağlamaktı.

Konuyu…

Bakanlar Kurulu gündemine götürdü. Özel yasa mümkün olmayınca bu kez, olağanüstü hal kararnamesi ile çözüm yoluna gidilmesi benimsendi.

Cavuşoğlu’nun girişimleriyle yayınlanan kararnamede; Gemlik’in deprem riskini ortadan kaldırmak amacıyla dönüşümünü sağlamak ve yeni yapılaşmalar için rezerv alanlar oluşturulması söz konusuydu.

Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile Orman Bakanı Veysel Eroğlu da destek verdiler.

Gelin görün ki…

Tartışmalar farklı yönlere gitti, Gemlik için hayati dönüşüm kaldı.

Kentleri taşımak elbette mümkün değil, ama bir şey yapmak da gerekiyor.

Atatürk’e ‘hesap vermeye’ gidiyorlar

Açıkçası… Maddi kazancı ne olursa olsun başka ilkede Süper Kupa finali oynama fikri baştan yanlıştı. İlk düğme yanlış iliklenince maç oynanamadan sonuçlandı.

En önemli getirisi ise, siyasi görüşleri ve forma renkleri farklı Türk toplumunun Atatürk duyarlığını gözler önüne sermesi oldu.

Kalbir de…

8 Ocak 2023’teki sözünü yerine getirmek için 13 Ocak 2024’te Anıtkabir’de Atatürk’e hesap verecek.

Beştepe’de muhtarlar buluşması: 81 ilden 2023, Bursa’dan 40 muhtar

Uygulama… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte başladı. Pandemi sürecinde ve deprem nedeniyle kesintiler olsa da, 2023 yılı finali görkemli oldu.

Bu kez…

2023 yılının son Beştepe Muhtarlar Buluşması’na 81 ilden 2023 muhtar davet edildi, Bursa’dan 40 muhtar gitti.

Mudanya’yı ise…

Yürüttüğü çalışmalar, Büyükşehir ve Mudanya belediyelerinden altyapıdan yola, sağlık ocağından spor tesislerine kadar geniş alanda sağladığı desteklerle Ülkü Köy’ü değiştiren genç muhtar Taner Bayrak temsil etti.

Dönüşünde…

Geçmişte AK Parti Mudanya İlçe Gençlik Kolu Başkanı olarak siyaset yapan Ülkü Köy Muhtarı Taner Bayrak’a izlenimini sorunca şunu söyledi:

“Toplantı çok güzel ve görkemliydi. Sayın Cumhurbaşkanımızın mesajlarını dinledik. Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni ilk kez gördüm. Çok etkileyiciydi.”

23 kadının sergisine Vali eşinden destek

Sergi… Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültürel Miras Taşıyıcısı ve Koza Sanatkârı Elif Kamacı Efe’nin Elif Sanat Atölyesi tarafından organize edildi.

Kursu başarıyla bitiren 23 kadının eserlerinden oluşan bu çok özel sergi, Panorama 1326 Fetih Müzesi’nde açıldığı andan itibaren büyük ilgi gördü.

Vali Mahmut Demirtaş’ın eşi Beyhan Demirtaş da sergilenen eserleri gezerken, Elif Kamacı Efe’den bilgi aldı.

Dağda ‘genç enerji’ heyecanı: Büyükorhan’ı hayvancılıkla kalkındıracak

Gözlemimiz şu… Bu yerel seçimde, dağın arka yüzünde yer alan ilçelerde aday adaylığı başvurularıyla büyük heyecan yaşanıyor. Nüfusu az, gelişmişlikte sıkıntı yaşayan dağ ilçeleri için bu yoğun ilgiyi önemsiyoruz.

O heyecanı…

Yansıtan aday adaylarından biri de Önder Sak oldu. Merkezde Uludağ Enerji’deki göreviyle hizmet veren Sak, doğduğu ilçe Büyükorhan’a AK Parti’den aday adayı oldu.

Gençliği, enerjisi ve hizmet deneyimiyle de Büyükorhan için kalkınma planı hazırladı.

Hedefi şu:

“Büyükorhan’ı geliştirip büyüteceğiz. İlçemizde hayvancılık çok önemli. Kooperatifleşmeyle üreticilerimizi destekleyeceğiz ve bu yolla hayvancılığı geliştirip ekonomik gelişmenin önünü açacağız.”

2019’da Büyükorhan’da aday adayı olan Sak, görevden alınan AK Parti Osmangazi İlçe yönetiminden aday adaylığı için ayrılmıştı.

DEVA’da yeni il başkanı Tayfun Öztürk oldu

Cuma günü… DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan tarafından Bursa Büyükşehir Adayı olarak İl Başkanı Zeki Kahraman açıklandı. Babacan ayrıca, Karacabey’den sonra Osmangazi, İnegöl, Mudanya adaylarını da Ankara’daki aday tanıtım toplantısında açıkladı.

Aynı gece…

Kahraman’ın adaylığı nedeniyle istifa etmesi üzerine, DEVA Partisi İl Başkanı olarak da İl Başkan Yardımcısı Tayfun Öztürk’e görev verdi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X