Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Depremden sonra yapılacaklar belli, öncesi için de Bursa’ya kritik uyarı!

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Deprem, unutmamamız gereken bir yaşadığımız bölge gerçeği, ama her alanda olduğu gibi deprem konusunda da ihmalkârız.

Üstelik…

1999 Körfez depremi yanı başımızda oldu, Bursa’yı bile yıktı. Geçen yıl Elazığ ve İzmir depremlerinde yıkımın boyutlarını daha unutmadık. Bursa da coğrafya itibariyle her an deprem olabilecek kentler arasında.

İşte…

Bu acı gerçeğe karşı, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç’ın da görev aldığı TBMM Deprem Araştırma Komisyonu hazırlıklara sorumluluk kattı.

Kılıç iki gündür…

Büyükşehir ve ilçe belediyelerine, İnşaat Mühendisleri ve Harita Mühendisleri odalarına yaptığı ziyaretlerde TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nun hazırladığı depreme hazırlık raporunu veriyor.

Bunun üzerine…

Arayıp, raporda neler olduğunu sorunca şunu söyledi:

Deprem sonrası yapılacaklarla ilgili AFAD ve diğer kurumların planları belli. Marmara Bölgesi’nde olası deprem senaryosuna göre depremde kriz yönetiminin nasıl olacağı, kimin nereye müdahale edeceği, nerelerde nasıl arama-kurtarma yapılacağı hep belli. Biz de TBMM Deprem Araştırma Komisyonu olarak, deprem öncesi uyarılar için bir rapor hazırladık.”

Şunu vurguladı:

Deprem hazırlığı kapsamında kamunun yapacağı, belediyelerin yapacağı, hatta vatandaşın yapacağı işler var. Biz de koordinasyonu başlattık.”

Sonra da raporla ilgili bilgi verdi:

Öncelikli olarak her türlü afet ve acil durumda afet yönetiminin tüm süreçlerini kapsayan Türkiye Afet Yönetim Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı hazırlanması gerektiğini tüm ilgili kurumlara önerdik. Bilimsel zemin etütleri yanında planlamaya ilişkin önerilerimiz oldu.”

Şu nokta kritik:

Depreme dirençli kent planlaması denetimi ve izlenmesiyle ilgili önerilerimiz raporda yer alıyor. Ayrıca envanter tespitiyle zemin ve yapı riskleri, hatta yapı kullanımının denetimine ilişkin önerilerde bulunduk.”

Kentsel dönüşüm depreme hazırlığın başlangıcı

Üyesi olduğu… TBMM Deprem Araştırma Komisyonu raporuyla ilgili bilgi verirken, AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç şuna dikkat çekti:

Kentsel dönüşüm, belediyelerin depreme hazırlıkta başlangıç noktası olduğu için, etkinliği arttıracak önerilerimiz oldu. Toplumsal farkındalık boyutunda da kamuya önerilerimiz var.”

Şunun altını çizdi:

Belediyelerimize, kentsel dönüşümü tavsiye ediyoruz. Önemseyip hızlandırmalarını istiyoruz.”

Çanakkale’de saldırıya uğrayan CHP Kadın Kolları otobüsü Bursa’da

İki gün önce… YaşamHak adı verilen ve Kadına Şiddete Son sloganıyla Anadolu yollarına düşen CHP Genel Merkezi Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın üzerine Çanakkale’de araç sürüldü.

Kadına şiddete karşı farkındalık oluşturmak için yapılan çalışmalarda araçlı saldırıya uğrayan kafile dün Bursa’ya geldi.

Nazlıaka’nın Nilüfer, Gürsu, Gemlik Orhangazi ilçelerine yönelik Bursa programı Mudanya buluşması ile başladı.

CHP Genel Merkezi’nin YaşamHak otobüsünü karşılayanlar arasında CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın yanı sıra Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Erkan Aydın, Prof. Dr. Yüksel Özkan ve Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de vardı.

Nazlıaka partisinin ilçe örgütleriyle CHP’li belediyeleri ziyaret edip kadınlarla bir araya geliyor.

Güzelyalı planları için iki güzel hareket

Birincisi… İmar planını vatandaşa anlatıp öneri dinleyen belediye görmedik.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz perşembe akşamı Atatürk Meydanı’ndaki toplantıda 5 kez iptal edilen planın yenisini anlattı.

İkincisi…

Toplantıya DEVA Partisi İl Yerel Yönetimler Başkanı Şehir Plancısı Mine Orson ile birlikte Mudanya İlçe Başkanı Dilek Durak ve yöneticiler de katıldı.

Bu da teknik muhalefetin ilki oldu.

Bu da zaferin ilanı yıldönümü: Puşide-i Siyah’ın Meclis’ten kalktığı gün

Unutulmaması gereken bir süreç… Bursa 8 Temmuz 1920’de Yunan tarafından işgal edilince, TBMM’nin 10 Temmuz 1920 tarihli oturumunda bir karar alınıyor.

O kararla da, TBMM Başkanlık Kürsüsü’ne puşide-i siyah örtülüyor.

Ta ki…

6 Eylül 1922’de zaferimiz ilan edilene kadar. Bursa’nın işgal edilmesiyle Meclis kürsüsüne örtülen siyah örtü 788 gün sonra İstanbul Milletvekili Mazhar Bey’in teklifiyle kaldırılıyor.

İşte…

Pazartesi bu tarihi günün 99. yıldönümü olarak çok özel bir anlam taşıyor. Hele, zaferin yıldönümü özelliği taşıdığı için daha da önemli hale geliyor.

Aynı zamanda…

İnegöl, Bilecik, Balıkesir’in de kurtuluş günü olan 6 Eylül’ün anlamını, bu gibi araştırmaların 1 numaralı ismi Mutlu Çınar’dan bir kez daha dinlerken yine etkilendik.

Dahası…

Mutlu bir de siyah örtünün Meclis kararını bıraktı.

Zafer Treni’ne 235 bin 210 kişi bilet aldı

Büyük Zafer’in 99. yılında Zafer Treni o tarih hattını yeniden canlandırdı.

AK Parti Bilecik Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Selim Yağcı’nın danışmanı olarak organizasyonda yer alan Mutlu Çınar’a, yolculuğu sorduk.

150 yolculu Zafer Treni için siteye 117 bin 850 kişi tekil giriş, 186 bin 785 kişi ikinci ziyareti yapmış. Bu girişlerle isme 235 bin 210 bilet indirilmiş.

Amaca ulaşılmış.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X