Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Depreme hazırlıklı binalar için ilk ciddi adım: Kimlikli binalarla güvenli yaşam

Köşe Yazısını Dinle

Son 1 yıldır… İnsanlığın sorunu haline gelen pandemide hayatta kalma kaygısı her şeyin önüne geçti. Fakat, yaşadığımız coğrafyada ayakta kalmak için aklımızdan çıkmaması gereken bir gerçek daha var:

Deprem.

Depremde güvenli binalar yaşama tutunmamızı sağlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da önemli bir adım atıp binalara kimlik sistemi getirdi.

İşte…

Bursa gibi deprem riski yüksek kentler için çok önemli uygulamayı, Deprem Mühendisliği alanında Türkiye’nin sayılı uzmanlarından Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BTÜ Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Beyhan Bayhan’a sorduk.

Sistemin…

İnşaat ve gayrimenkul sektörüne fayda getireceğini, konut alacak ya da kiralayacakla bina hakkında sağlıklı bilgi sunulacağını söyleyen Prof. Dr. Bayhan şuna dikkat çekti:

“Bina kimlik belgesi, otomobil ekspertiz raporu gibi uzman kişilerce hazırlanmalı. Üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümleriyle ilgili enstitülerinden ve araştırma merkezlerinden destek alınabilir.”

Ardından…

“Biz, Bursa Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak destek vermeye hazırız” dedi ve devam etti:

“Bina kimlik sistemi çok kapsamlı bir çalışma gerektiriyor. Özellikle, özel mülkiyet kapsamındaki mevcut binaların sisteme dahil edilmesinde, Çevre ve Şehircilik ile AFAD İl Müdürlüklerinin, yerel yönetimlerin, üniversitelerin ve meslek odalarının da yer alması gerekiyor.”

Kritik nokta şu:

“İlk açıklamalardan, bu sistemin yeni inşa edilecek binalarda kullanılacağı anlaşılıyor ki bu çok önemli bir adım.”

Önerisi şu:

“Mühendislik hizmeti almamış çok sayıda bina var. Yapı denetim sisteminin yürürlüğe girdiği 2000 ve 2011 yıllarından önce inşa edilen binalar da Bina Kimlik Sistemi’ne dahil edilirse depreme hazırlık anlamında da önemli adım atılmış olur.”


Yapı kayıt belgesi iptallerinde uydu fotoğrafı krizi

İmar Barışı ile imar planlarına uygun olmayan yapılar için devlet-vatandaşla barışı sağlandı ve binlerce kişi cezayı ödeyip yapı kayıt belgesi aldı.

Şimdi…

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü başvuruları uydu fotoğrafları ile karşılaştırıp bazı yapı kayıt belgelerini iptal ediyor, yıkım kararları veriyor.

Ne var ki…

Yoğun şekilde uydu fotoğrafı tarihi farklılıkları olduğu ve bunun da mağduriyete yol açtığı mesajları geliyor.

Bu masadan 1 milletvekili, 2 Vali, 1 İl Başkanı çıktı: Protokol gibi dostluk

Fotoğraf… 4 Mart 2016’da Kestel’deki Abidin Usta Lokantası’nda çekildi. Masada Osmangazi Kaymakamı Enver Ünlü ile Kestel Kaymakamı Ziya Polat kentin protokolüydü.

Davut Gürkan o tarihte AK Parti İl Başkan Yardımcısı, ev sahibi olarak ayakta duran Refik Özen ise AK Parti eski İl Sekreteri ve AK Parti eski Osmangazi İlçe Başkanı’ydı.

Bugün…

5 yıl önce o masanın çevresinde öğle yemeğinde buluşan dostların unvanları değişti ve hepsi farklı görevlerde üst protokol haline geldi.

Örneğin…

Enver Ünlü şu anda Giresun Valisi olarak görev yapıyor. Ziya Polat ise Yozgat Valisi oldu.

Eski siyasetçi olması yanında, sahibi olduğu mekanda dostlarını ağırlayan Refik Özen şimdi AK Parti Bursa Milletvekili olarak parlamentoda Bursa’yı temsil ediyor.

Davut Gürkan ise 3 ay önce AK Parti Bursa İl Başkanı oldu.

Soylu’ya taziye, Kabaktepe’ye kutlama ziyareti

Cumartesi günü… AK Parti’nin kurultay hazırlıkları için Merinos’taki istişare toplantısına katılan AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan, öğleden sonra İstanbul’a gidip iki ziyaret gerçekleştirdi.

Önce…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir araya gelen Gürkan, geçen hafta annesini kaybettiği için taziyede bulundu.

Ardından da…

AK Parti İstanbul İl Başkanı olan Osman Nuri Kabaktepe’ye kutlama ziyareti yaptı.

Down sendromlu bireylerin hakları ve yaşama adaptasyonu için çalışıyorlar

Yaşayanlar biliyorlar… Down sandorumlu bireylerin başta özel eğitim olmak üzere özel ilgiye gereksinimleri var. Fakat bu yük genelde ailelere kalıyor.

İşte…

Bursa’da bu amaçla çalışan bir dernek var: Bursa Down Kardeşliği Derneği. 2015 yılında kurulan dernekte 2018’de Genel Sekreter olan Gülay Güzel İbiloğlu, 2020’den beri Başkan olarak hizmet ediyor.

Sohbetimizde…

12 yaşındaki Beyazıt’ın annesi olarak derneğin amaçlarını anlatırken, hak savunuculuğu ve aile danışmanlığı yaptıklarını söyleyip şunu vurguladı:

“Down sendromlu bireylerin yaşama adapte olabilmeleri için aileleri bilinçlendiriyoruz. Eğitim hakkını önemsiyoruz.”

Şuna da dikkat çekti:

“Bu çocukları yaşama katılmalarını sağlamamız gerekiyor. Fakat pandemi döneminde çocuklar evde kaldı, eğitimler aksadı. O nedenle, çocuklarımızı dışarı çıkarabilme mücadelesi verdik.”

 

En büyük korku: Çocuğum ne olacak?

Dün… Down Sendromu Farkındalık Günü’ydü. O nedenle, “hatırlanmayı hissetmek” istediklerini vurgulayan Bursa Down Kardeşliği Derneği Başkanı Gülay Güzel İbiloğlu şu mesajı verdi:

“Down sendromlu çocukların ailelerinde ‘Ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak?’ korkusu var. Çocuğun yaşamını sürdürebilmesi için eğitim ve ortam sağlamak gerekiyor.”

Bu kapsamda…

20 yaş üstü Down sendromlu bireylerin çektikleri fotoğraflardan sergi açıldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X