Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Devir değişti: Çocuklar hak arıyor, devlet de önemsiyor

Bizim kuşağın çocukluğu yasaklarla geçti. Çocuk için hak diye bir kavram bilinmezdi. Büyükler her zaman en doğrusuyu bilir ve ona göre karar verirdi.

Şimdilerdeyse…

Toplum hak arama kültürü ile başka bir aşamayla tanıştı. Bir anlamda hak ve özgürlüklerde toplumsal dönüşüm yaşanıyor.

Üstelik…

Bu dönüşüm kurumsal yolla yapılıyor. Kamuoyunda ombudsmanlık olarak kabul gören Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından bu gerçekleştiriliyor.

Dahası…

KDK programında haklar başlığı altında kadın hakları, engelli hakları, çalışan haklarıyla birlikte, kültürel dönüşümü sağlayan çocuk hakları da yer alıyor.

Çocuk hakkının ne olduğunu, Bursa’da yaşayanların da tanıdığı bir isim olan Kamu Denetçisi Avukat Özlem Tunçak’a sorduk.

Önce…

Kendi sorumluluk alanındaki konuyla ilgili tabloyu çizdi:

“Eskiden ‘Küçükler susar, sakın sesini çıkarma’ diye çocuklara baskı yapılırdı. O devir artık bitti. Şimdi ‘Benim de haklarım var’ diyen çocuklarımızın dönemi.”

Değişimi…

Kamu Denetçiliği Kurumu olarak sevinçle karşıladıklarını vurgulayıp, çocukların haklarını kullanma konusunda çok bilinçli olduklarını söyledi.

İnternetten çocukların yaptıkları başvurularda en çok hangi konuların öne çıktığını sorduk.

Söze…

“Akıllarına gelen her konuda başvuruyorlar” diye başlayıp sıraladı:

“Annesinin telefonunu aldığını söyleyen, derslerindeki problemleri aktaran, arkadaş ilişkilerinden öğretmenlerin davranışına kadar sorun gördüklerini dile getirip şikayetçi oluyorlar.”

Şunu da ekledi:

“Sokaklar iyi aydınlatılmadığı için gece çıkamadığını söyleyen de, mahallesinde park olmadığı için oynayamadığını söyleyen de var.”

Bir örnek daha verdi:

“Geçen kış bir çocuk başvurusu dikkatimi çekti. ‘Biz evdeyiz, ama dışarısı çok soğuk ve kar yağıyor. Acaba sokak hayvanlarına kim bakıyor, onlar düşünülüyor mu?’ diye soruyordu.”

Sonra da şunu söyledi:

“Yapılan bütün başvuruları ciddiyetle değerlendiriyoruz. Sorunların çözülmesi için de ilgili kurumlar ya da kişilerle görüşmeler yapıyoruz.”

Yani…

“Yani, çocuklara hak tanınmayan dönem artık geride kaldı. Çocuklarımız haklarının bilincinde ve en önemlisi devlet de bunu çok önemsiyor.”

 

Özlem Tunçak: Yeni bir nesil geliyor

 

Toplumsal gündemimize yeni giren çocuk hakları konusunda devlet denetimini sağlayan Kamu Denetçisi Özlem Tunçak, internette kdkcocuk.gov.tr adresine yapılan başvurularda gizli seçeneği de olduğunu anımsatıp şunu söyledi:

“Başvuruları uzmanlarımızla değerlendiriyor ve her başvuruya mutlaka dönüyoruz. Çocuğun velisi konumuna da geçip onun adına hareket ediyor, gerekirse yerel yönetimleri uyarıyoruz.”

Şunu da ekledi:

“Ben çok ümitliyim. Hak arama kültürü bilinciyle haklarını savunan bir nesil geliyor.”

 

Helsinki’de Türkiye’yi Tunçak temsil edecek

 

Kısa adı ENOC olan Avrupa Çocuk Ombudsmanları ağına Türkiye de Kamu Denetçiliği Kurumu ile üye oldu.

ENOC’un 19-20 Eylül tarihlerinde Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de yapacağı 21. geleneksel değerlendirme toplantısına ilk kez üye olarak katılacak Türkiye’yi Kamu Denetçisi Özlem Tunçak temsil edecek.

Toplantıda Avrupa’daki çocuk hakları hareketleri ve gelişmeler ele alınacak.

 

AK Parti’de ikinci dalga: İlçelerde de kongre öncesi değişim

 

Gerçi… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 16 Nisan referandumu sabahında teşkilatta değişim işaretini vermişti, ama geçmişte olduğu gibi kongre sürecinde değişimin gerçekleştirileceği beklentisi vardı.

Oysa…

Cemalettin Torun örneğiyle Bursa’da görüldüğü gibi, beklenen olmadı. Kongrelerle teşkilat yapısının yeni il başkanına göre oluşması için Torun bıraktı, yerine de Ayhan Salman atandı.

Şimdi…

Salman bir yandan bayram sonrası Ankara’ya götürmeyi planladığı yeni il yönetim kurulu listesi için çalışırken, diğer yandan kongre aşamasında olan ilçelerle ilgili hazırlık yapıyor.

Burada da…

Yeni il başkanının, birlikte çalışacağı kadroyu kongrelerde oluşturması beklentisi vardı.

Ne var ki…

AK Parti Genel Merkezi önceki akşam Kayseri’de 7 ilçeyi birden görevden aldı. Üstelik, görevden alınan arasında referandumda yüzde 82 evet oyuna ulaşan ilçeler var.

Bu haber…

Kendi yönetimini oluşturacağı ilçe kongresinin hazırlıklarını da yürütmesi için, tıpkı il başkanlığındaki değişim gibi ilçelerde de değişim dalgası gelmekte olduğunu gösteriyor. 

 

Zeki Şimşek eğitim camiasını üzdü

 

2 gece önce Mehmet Zeki Şimşek’in yoğun bakımda olduğunu duyunca gözümüzde yakın geçmiş canlandı.

Bursa’da pek çok kişinin yetişmesinde öğretmen olarak emeği var. 90’lı yılların başında Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak hizmet verdi, iz bıraktı.

Fakat yaşama direnemedi ve önceki gece vefat etti, cenazesi de dün defnedildi. Hocamıza rahmet, Bursa eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz.

 

İHH Genel Merkezi ile Balkanlara bayram yardımı götürüyor

 

Şimdilerde seyirci pozisyonunda, ama son dönem Bursa siyasetinde gençlik kollarından gelip önce ilçe, sonra il başkanlığı yapan tek isim Ali Mollasalih oldu.

Siyaset yaparken kent içinde üretken ve hareketliydi. Şimdi hareket alanını genişletti. Bazen Karadeniz, bazen Akdeniz, bazen Doğu ve Güneydoğu gezilerine, bazen yurt dışına açılıyor.

Geçen yıl Kurban Bayramı’nda bir grup işadamıyla Afrika’nın kara talihli ülkesi Çad’a yardım götürdü, İran’daki cumhurbaşkanlığı seçimini yerinde izledi.

Bu kez…

Ali Mollasalih kendi memleketi olan Balkanlara doğru yola çıkıyor.

Üstelik…

Kurban Bayramı nedeniyle Balkanlara yardım götürmeyi hedefleyen geziyi İHH Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay ile birlikte gerçekleştirecek.

Gezide…

İlk durak Kosova olacak. Oradan da Karadağ, Arnavutluk, Makedonya ziyaret edilecek. Yolculuk yarın sabah başlıyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X