Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Devletin milletinden, milletin devletine: Reformun ilk basamağı, insan hakları!

Gerçek olan şu… Demokrasimizin kesintiye uğradığı dönemlerden kalma devlet alışkanlıkları var. Bunların uygulamaları genelde Türkiye’deki insan hakları sorunları olarak hem topluma, hem uluslar arası arenaya yansıyor.

O bakımdan…

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün hukuk reformu çalışmaları başında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun görüş ve önerileri dinlemesi önemli.

Çünkü, hukukta reformun ilk basamağını gerçekten insan hakları oluşturuyor.

O nedenle…

Bakan Gül’ün ziyaretini ve insan hakları-reform ilişkisini, son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile konuştuk.

Bakışı şu:

“AK Parti olarak çıkış noktamız, insanı merkeze alan yaklaşımdır. Bunu da, Şeyh Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesini referans alarak her platformda söyledik.”

Ardından…

“Bu ilke, içi boş bir slogan değildir” dedi ve devam etti:

“İktidara geldiğimizden itibaren ‘sessiz devrimleri’ gerçekleştiriyor. Bu yönüyle AK Parti reformların partisi oldu, devletle millet arasındaki mesafe kalktı.”

Şunun altını çizdi:

“Anayasa’ya bile yansıyan söylemle; devletin milleti değil, milletin devleti anlayışı hâkim oldu. Çünkü, devlet milletin huzuru, refahı, güvenliği, barışı için organize edilmiş kurumdur. Esas olan millettir, insandır.”

Bu noktada…

“Devletin yüzü soğuk ve sertti. AK Parti’yle beraber devletle millet arasında bariyerler kalktı, devlet-millet kaynaştı” dedi ve şunu anımsattı:

“AK Parti’ye kadar konuşulması tabu olan hususlar ortadan kalktı, yapılması gereken ne varsa yapıldı, tabular yıkıldı.”

Şunu vurguladı:

“Bütün bunlar yapılırken Avrupa Birliği’yle Uyum Yasaları önemli bir manivela oldu. Ne olursa olsun ve her şeyden feragat ederek AB üyesi olmaktansa, insan hakları ve demokratikleşme vizyonunun Türkiye’ye yansıtılmasını önemsedik. Bunları da başardık.”

 

Kriz dönemine karşın demokratik süreç

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu çok özel bir noktaya işaret etti:

“Dünyanın herhangi bir ülkesinde, üstelik derin bir krizden geçilirken demokratik süreçlerin yönetilmesi görülmüş değildir.”

Şu örneği verdi:

“Normalleşme süreciyle tehdit ve riskler azalmaya başlayınca Olağanüstü Hal kaldırıldı.”

 

Beyaz Toroslar dönemiyle birlikte insan hakları eleştirileri de bitti

Belli bir yaşın üstünde olanlar anımsar… Türkiye 1980’li ve devamında 1990’lı yıllarda kendini uluslararası kamuoyuna anlatabilme mücadelesi verdiği çok farklı süreçlerden geçti.

Gelinen noktayı ise TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu özetledi:

“Türkiye 1980’li ve 1990’lı yıllarda kamu gücü ve kolluk güçlerinin tavır ve davranışları nedeniyle gerek ülke içinde, gerek uluslararası alanda insan hakları kurumları tarafından eleştirilere muhatap oldu.”

İşaret ettiği nokta şu:

“Gözaltında yaşanan çok özel olaylar var. Beyaz Toroslar olarak ünlenen ekip otomobillerinden tutun da birçok alanda insan hakları konusu maalesef sorunluydu.”

Bugünü değerlendirdi:

“AK Parti, ‘işkenceye sıfır tolerans’ söylemi geliştirdi. Bu kapsamda işkence ve insanlığa karşı suçlarda zaman aşımı kaldırıldı.”

 

Anayasa’da en kritik değişiklik

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu sohbetimizde, “Anayasa’nın 97. maddesinin 4. fıkrasında düzenleme yaptık” dedi ve o kritik bir değişikliği şöyle açıkladı:

“Temel hak ve hürriyetleri düzenleyen konuda uluslararası anlaşmalarla ulusal mevzuat arasında çelişki bulunuyorsa, insan hakları ve temel hürriyetler lehine olan uluslararası anlaşmalar geçerli olacak.”

 

Bir hafta içinde annesini, ablasını, baldızını, amca oğlunu kaybetti

Bir virüsün dünyayı esir aldığı, en yakınlarımız ve yakınımızdakilerin hastalık haberlerinin geldiği bir süreçte yaşamak çok zorlaştı.

Hele…

Ardı ardına yaşanan bazı vefatlar var ki, insanda dayanacak güç bırakmaz.

İşte…

Böyle bir acıyı Türkiye Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut yaşadı. Üstelik, 1 hafta içinde annesi Hacı Zümrete Yakut, ablası Hacı Aslı Yakut, baldızı Leman Sezer ve amca oğlu Abdülselam Akbaş’ı toprağa verdi.

İnsanın yakınlarından birinin bile vefatı sarsıcı olurken, anneden başlamak üzere aileden 4 kişiyi 1 hafta içinde kaybetmek çok büyük bir acı.

Başta…

Eski bakanlar Hakan Çavuşoğlu ve Efkan Ala olmak üzere AK Parti Bursa milletvekilleri, İl Başkanı Ayhan Salman, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve ilçe belediye başkanları da Yakut’u yalnız bırakmadılar.

 

Cumhur İttifakı Mudanya’da kan bağışı yaptı

Kampanyayı… Kızılay Mudanya Şube Başkanı Mustafa Bayrak’la birlikte MHP Mudanya İlçe Başkanı Erkut Seymenler organize etti, Kızılay Kan Bağışı Aracı da Mudanya’ya geldi.

İşte…

MHP’nin kan bağışına sürpriz bir destek gelince iş değişti. Çünkü, AK Parti Mudanya İlçe Başkanı İnci Söğütlü de yönetimi ve teşkilatıyla MHP’nin kampanyasına destek verdi.

Böylece ortaya Cumhur İttifakı’nın kan bağışı çıktı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X