Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Dikkat, tehlike: Çocuk ve gençlerde çevrim içi oyun ve akıllı telefon bağımlılığı artıyor

Köşe Yazısını Dinle

Bir dönem… Okullarda Yeşilay Kolu vardı ve öğrenciler Yeşilay için sosyal etkinlik yaparlardı. Yeşilay yine var, yine çok faal.

Fakat, çalışmalarını kamuoyuyla paylaşma noktasında temkinli davranıyor.

Çünkü…

Yeşilay’ın uzmanları ve gönüllüleri bağımlılık ve kötü alışkanlıklarla mücadele eden tek kurum olarak çalışıyorlar. Özellikle de kişileri ikna ederek kurtarmaya ve korumaya özen gösteriyorlar.

Bu da gözden uzak çalışma anlayışı getiriyor.

Nitekim…

Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı olarak görev üstlenen meslektaşımız Suat Arvas ve Şube Genel Sekreteri Psikolojik Danışman Şeyda Polat ziyarete geldiklerinde bunları konuştuk.

Arvas…

Önce, kısa adıyla YEDAM olarak bilinen Yeşilay Danışmanlık Merkezi bünyesinde yer alan ayakta tedavi ve psikolojik destek merkezlerini anlattı.

Sohbetimizde…

YEDAM’ın Türkiye’deki iki psikolojik destek merkezinden birinin Bursa’da olduğunu öğrendik. Görev alanı Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa illerini kapsayan Bölge Koordinatörlüğü ofisi de Bursa’da.

Şunun altını çizdi:

Gizli kahramanlar olan arkadaşlarımız gönüllü çalışıyorlar. Sigara, alkol, madde bağımlılılarıyla görüşüp tedaviye ya da bağımlılıktan kurtulmaya yönlendiriyorlar. Kişileri teşhir etmemek için kamuoyuna duyurmuyoruz.”

Çalışma şeklini de Psikolojik Danışman Şeyda Polat anlattı:

Çocuk ve gençleri bilgilendirip kapsayıcı farkındalık eğitimi veriyoruz ve sigara, alkol, maddeden uzak durmalarını sağlamak için çalışıyoruz.”

Gözlemi dikkat çekici:

Çocuk ve gençler arasında; tütün, madde, alkol, çevrim içi oyun, akıllı telefon bağımlılıkları var. Bazı gençler dijital kumar alışkanlığı ediniyor.”

Yöntemi de açıkladı:

Eğitime; hiç kullanmayanları uzak tutmak için başlıyoruz. Farkındalık eğitimleriyle bilinçlendiriyoruz.”

Şunu da ekledi:

2019’da, Okulda Bağımlılıkla Müdahale Projesi başlattık. Tüm okullarda, bağımlılık riski olanlar ve bağımlılığı gelişmemişlere bu eğitimi veriyoruz.”

Yeşilay iyileştiriyor, meslek edindiriyor, iş buluyor

Ziyarete… Psikolojik Danışman Şeyda Polat’la gelen Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Suat Arvas, çalışmalarını anlatırken, bağımlılar ve bağımlılık riski olanlar için 4 aşamalı eğitime dikkat çekti:

Koruma, uzak tutma, iyileştirme, güçlendirme.”

Şunu açıkladı:

Eğitim verip meslek sahibi de yapıyoruz. Firmalarla temasa geçip işe yerleşmelerini sağlıyoruz.”

Efsaneyi geri getirecek: Selçuk Türkoğlu Bursa’ya 100 proje hazırladı

Bursa’da… Memur sendikacılığının markası oldu. Mücadele ve eylem deneyimiyle siyasette de başarılı.

İYİ Parti’de…

İl Başkanı ve Bursa Milletvekili olan Selçuk Türkoğlu şimdi de Büyükşehir Adayı olarak kamuoyu karşısına çıktı.

Heybesi de dolu…

Hazırladığı 100 proje arasında en çok Efsane Geri Dönecek başlıklı Bursaspor’u geri getirme sözünü tuttuk. Yine, evini yapmak isteyene arsa vaadi pratik anlayışını sergiliyor.

Yunuseli Havaalanı’nın bağımsız altyapıya sahip toplanma alanı olarak seçilmesi, lodosa karşı çatı ve tabela güvenliği farklı bakış projeleri.

Kent siluetini koruma sözü verirken, derin metro projesi açıkladı:

Kestel’den Küçük Sanayi’ye 16 istasyonlu 24 kilometrelik hat.

Bu hatta, Stadyum’dan başlamak üzere Hürriyet-Yunuseli-Terminal-Bağlarbaşı-Emek raylı sistemi entegrasyonu sağlanacak.

Bursa’dan Muş Bulanık’a aday gitti

Yıllarca… Bursa’da yaşayan Muşlular arasında ve Bursa’yla Muş Bulanık arasında dostluk ve kültür köprüsü kurmak için çalıştı.

Kısa adı TÜMBULSEVDER olan Türkiye Bulanıklılar Eğitim Kültür ve Sevgi Derneği Genel Başkanı Selahattin Turan, yerel yönetim yılları ardından sosyal çalışmalarıyla önemli işler başardı.

Şimdi de…

Muş’un Bulanık ilçesinde Yeniden Refah Partisi Adayı olarak seçim çalışması yapıyor.

Sporcu içtenliği: Gemlik için gerekirse Cumhurbaşkanı kapısında yatarım

Kendi deyişiyle… “Yaşama -3’ten” başladı. 47 yıldır Gemlik’te. Futbola da Gemlik’te başladı, Bursaspor’a transfer oldu. Tiyatro yaptı, Türk Halk Müziği korosunda korist oldu, bağlama çaldı.

Sivil toplum örgütleriyle köylerde uyuşturucuya ve bağımlılığa karşı kampanya yaptı.

CHP Gemlik Adayı Şükrü Deviren içten üsluba sahip.

Olay’ı ziyaretinde…

Gemlik’in temel sorunu olarak depremi gördü, konuşulan dönüşüm için bir şey yapılmadığını söyledi, “Gemlik’i değiştirmek için aday oldum” dedi.

1999 depremi sonrası Yenimahalle, Balıkpazarı, Kayhan, Orhaniye, Osmaniye mahallelerinde 8 bin 500 konutun acil dönüşmesi gerektiğine dair rapor olduğunu anımsatıp, izleyeceği yolu açıkladı:

Birlikte başaracağız sloganıyla yola çıktım. Gerekirse Oda ve sivil toplum örgütleriyle birlikte Cumhurbaşkanı’na kapısına gider yatarız, çözeriz.”

TKP’de Rayif Yiğit sürprizi

Öğrencilik yıllarında… Devrim düşleyen gençlerdendi. Orhanelili olan Rayif Yiğit bir dönem gazetecilik yaptı. Son dönem Nilüfer Belediyesi’nde görevliydi.

TKP’nin Bursa’daki iki adayından birinin; sevdiğimiz bir arkadaşımız Rayif Yiğit olduğunu görünce şaşırdık. TKP Osmangazi adayı olarak siyasete de girmiş oldu.

TKP Büyükşehir Adayı olarak da Ayhan Keser’i açıkladı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X