Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Doğancı’nın seviyesi düştü, Nilüfer’de su bitti: Bursa için susuzluk tehlikesi!

Uzmanlar uyarıyorlar… Küresel etkiyle Türkiye’de mevsimler değişti. Mısır iklimi Antalya’ya, Antalya iklimi de İstanbul’a kaydı.

Bu tablo…

Bursa’yı da çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü yağmurlar azaldı, son yıllarda kar bile göremez olduk.

Nitekim…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sık sık “Son 5 yılın en kurak kışını yaşıyoruz” diyor ve susuzluk tehlikesine dikkat çekiyor.

O süreç işlemeye devam ediyor, ama Bursa’nın barajlarındaki su seviyesi korkutucu boyutlara ulaştı.

Bu sütunlarda…

Kurduğu pulviometrik ölçüm sistemiyle Balat ve çevresinde 20 yıldır yağmur ölçümleri yapan Ercan Bayramlı’nın gözlemlerine zaman zaman yer veriyoruz.

Onun son ölçümleri de tehlikeyi gözler önüne seriyor:

“Bursa’da son 10 yılın yağış seviyesi 602.9 milimetreyken bu yılın ortalaması 368 milimetre oldu.”

Güneşli hava elbette herkesin hoşuna gidiyor ve aralık ayına gelmemize karşın sonbahar havası keyfini sürüyoruz, ama yağmur olmadığı için de önümüzde susuzluk tehlikesi var.

Nitekim…

Yazıya başlarken BUSKİ’nin internet sitesinden barajlardaki durumunu kontrol ettiğimizde acı tablo yine önümüze çıktı:

Doğancı Barajı’nda su seviyesi yüzde 41’e, Nilüfer Barajı’ndaysa yüzde 5’e indi. Bu tablo, Nilüfer Barajı’nda suyun bittiği anlamına geliyor.

Ocak ayından itibaren yağış tahmini yapan Meteoroloji de önümüzdeki yakın dönem için pek umut veremiyor.

Bu durumda…

BUSKİ doğal çözüm olarak ovadaki su kuyularına yöneldi ve daha fazla verim almak istiyor. Fakat bunun da ovadaki tarım alanlarını etkileyeceği tartışılıyor.

Gelinen noktada…

Evliya Çelebi’nin su şehri diye tarif ettiği Bursa çok ciddi bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya. Akşamdan sabaha alınacak önlemlerle sorun çözülemeyeceğine göre vatandaş olarak bizlere de görev düşüyor.

Hepimiz, susuz kalmamak için suyumuzu tasarruflu kullanmak zorundayız.


En yakın çözüm umudu Çınarcık Barajı’nda

 

1975 yılında yapımına başlanıp 1983’te açılan Doğancı Barajı ile 1995 yılında temeli atılıp 2007 yılında açılışı yapılan Nilüfer Barajı 2023 yılına kadar su gereksinimini karşılayacak şekilde planlanmıştı.

Fakat hızlı artan nüfus ve kuraklık hesapları değiştirdi.

O nedenle…

2023 sonrası için planlanan Çınarcık Barajı’ndan kente su getirecek isale hattını bir an önce tamamlama çalışması başladı.

En yakın çözüm umudu Çınarcık’ta.

Gündemde, DSİ’nin baraj gövdesini yükselttiği Gölbaşı suyu da var

 

Tehlike ortada… Bir yanda 40 yıl önce nüfusu 300 binken bugün 3 milyonu aşan Bursa’nın artan su ihtiyacı var, bir yanda kuraklık nedeniyle barajlarda düşen su seviyesi var.

Meslektaşımız İhsan Aydın geçen ay Olay’daki köşesinde “Bursa’nın doğusunun su ihtiyacının Gölbaşı’ndan karşılanacağını” yazdı.

O yazınca da…

AK Parti Bursa Milletvekili olan Hüseyin Şahin’in DSİ ile yaptığı görüşmeler sonrası 26 Aralık 2016 günü bu sütunlardan duyurduğumuz açıklaması aklımıza geldi:

Bursa’nın yıllık su ihtiyacının 60 milyon metreküpü Nilüfer, 110 milyon metreküpü Doğancı Barajı’ndan karşılanıyor. 2022’den sonra Çınarcık Barajı’ndan da kente yıllık 145 milyon metreküp su verilecek.

Kentin Doğu’sunda bulunan Gölbaşı Barajı halen sulama amaçlı kullanılıyor. DSİ bu barajdan da kente su vermek üzere proje geliştiriyor.

Buna göre, Gölbaşı Barajı gövdesi yükseltilip daha çok su tutması sağlanacak.

 

Peşgiri taktı, tarlada ilk tohumu arttı

 

Bursa son yılların en kurak mevsimini yaşıyor. Bu mevsimde, özellikle yağışlardan sonra çiftçi ekim yapardı, ama o yağmurlar yağmadı.

Buna karşın…

Mudanya Kaymakamı Faik Oktay Sözer hafta sonu peşgirini taktı ve çiftçiye moral için tarlaya çıkıp “Bereketli olsun” dileğiyle ilk buğday tohumlarını attı.

 

Bursa unutmayacak: 9 yıl Bursa Valiliği yapan Gümişdiş’i kaybettik

 

Zekai Gümişdiş’le anılarımız çok fazla… Aralık 1979’da yeni Bursa Valisi olarak Heykel’deki Valilik binasından içeri adımını atarken gazeteci olarak fotoğrafını çekiyorduk.

9 yılla en uzun süre görev yapan Bursa Valisi oldu.

O dönemin bir bölümünde Vilayet Muhabiri olarak sabahtan akşama karşısındaydık. Kente hakimdi, sorunların çözümü için peşini bırakmadı. Bursa’ya çok hizmet etti.

Adım atmadığı köy, tanımadığı muhtar yoktu. Her kesimi kucakladı.

Vali ve gazeteci ilişkisi yanında farklı bir diyaloğumuz vardı.

Emekliliği sonrası da diyaloğumuz hep sürdü. Sık sık arar, rahmetli Ekrem Barışık’la ziyarete gelirdi.

Vefatını öğrenince çok üzüldük.

Cenazesi bugün ikindi namazında Organize Sanayi Bölgesi Camii’nden pandemi nedeniyle törensiz kaldırılıp Hamitler’e defnedilecek.

Allah rahmet eylesin, Bursa’nın başı sağolsun.


Karantinadan çıktığını duyurdu

 

Her yerden benzer haberler geliyor… Pek çok siyasetçi, yönetici, sivil toplum örgütü başkanının kendisi, ya da aileleri korona. Pek çok dosta kan plazması aranıyor.

Böyle bir ortamda…

Bursa siyasetinin önemli isimlerinden, MHP’de il başkanlığı ve milletvekilliği yapan, siyaseti İYİ Parti’de sürdüren Necati Özensoy evliliğinin 31. yılında eşi Sermin Can Özensoy’la birlikte karantinayı tamamladığını duyurdu.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X