Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Edebali kriteri: Topluma kulak veren belediyecilik!

Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, büyüyüp gelişen kentlerle birlikte kent yaşamı ve yerel yönetim anlayışı da değişiyor. Oysa, yani belediyelerin değişimi önce yakalamaları ve sonra da yönetmeleri gerekiyor.

Geçenlerde… 

Ülke genelindeki belediyeleri yakından izleyen dostumuzla sohbet ederken şu gözlemini paylaştı:

“AK Partili belediyelerin çoğu 99 model belediyecilik anlayışıyla yönetiliyor. Yol ya da park yaptıklarında yeterli sanıyorlar. Değişimi yakalayan çok fazla değil.”

İşte…

O değişimini yakalayan AK Partili belediyelerden biri olarak Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali karşımıza çıkıyor.

Hatta…

Edebali’nin yönettiği Yıldırım Belediyesi geçen hafta İstihdam Fuarı düzenleyen ilk belediye oldu. Cuma akşamı Olay TV’deki Her Açıdan programında konuk ettiğimizde bakış açısını şöyle ortaya koydu:

“Yerel yönetimlerin sadece fiziki projeler uygulayan, sadece stratejik planında düşündüğü projeleri yapan birimler olmaması lazım.”

Ardından…

“Belediyecilikte yerel kalkınmayı hedefliyorsak, bir kulağımızın da toplumda olması gerekiyor” dedi ve şunun altını çizdi:

“Topluma kulak veren belediyecilik yapmak gerekiyor. Böylece, toplumun gündeminde ne olduğunu, ne düşünüldüğünü öğrenme fırsatınız olur.-“

Sonra da…

Kentlerin ortak akılla yönetilmesi gerektiğini söyleyip şunu ekledi:

“Ortak akıl çemberini de çok geniş tutmak gerekiyor. Belirli kesimlerle değil, toplumun tümünün katılımı önemli. Bunu yapan belediye doğru yolda demektir.”

Bu noktada…

Topluma kulak veren belediye anlayışıyla bakıldığında “toplum gündemindeki konulardan birinin işsizlik” olduğunun görüldüğünü şu sözlerle anlattı:

“Toplumumuzun gündemindeki işsizlik için ne yapabileceğimizi düşündük. Valimiz ve BTSO ile de görüşüp İstihdam Fuarı için harekete geçtik.”

Göreve geldiğinde…

Belediye bünyesinde İstihdam Masası oluşturduğunu, iş başvurusuna gelenlerin mutlaka 1-2 firmayla görüştürüldüğünü de vurgulayan Edebali fuar fikrinin çıkış noktalarından birini şöyle dile getirdi:

“İşi olmayan insanlar umutsuz, bazılarının da özgüveni yok. Fabrikaların kapısını çalıp iş aramaya cesaret edemeyenler var. Biz de işverenlerimizle iş arayanlarımızı buluşturacağımız İstihdam Fuarı’nı planladık.”
 

İstihdam Fuarı 4-5 ayda bir tekrarlanacak

 

Yerel yönetim anlayışında İstihdam Fuarı düzenleyen ilk belediye olan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, fuarın gördüğü ilgiden sonra yeni kararını şöyle açıkladı:

“İş arayanlarımızı işverenlerle daha sık buluşturmak istiyoruz. Onun için 4 ya da 5 ayda bir İstihdam Fuarı gerçekleştireceğiz.”

Şunun da haberini verdi:

“İş arayan engellerimizi de düşünüyoruz. Üstelik engelliler fabrika fabrika iş arayamıyorlar. Onun için önümüzdeki ay Engelli İstihdam Fuarı açıyoruz.”
 

İstihdam Fuarı’nda form dolduran 4 bin kişi işe giriyor!

 

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali’nin karar verme sürecindeki çıkış noktasını “işsizlerin umutsuz olması” gerçeği oluşturuyor.

Harekete geçerken yapılanları şöyle anlattı:

“Gidip iş aramaya cesareti olmayan, özgüven eksikliği yaşayanlar var. O zaman, işverenlerimizle biz görüşelim dedik ve harekete geçtik. Bazı büyük firmalarla görüşmemizde, işe almak için kiminin 300, kiminin 400 kişi aradığını gördük.”

Bunun üzerine…

İstihdam Fuarı düzenlemeye karar verdiklerini söyleyen Edebali, fuarın açılışına İşkur Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’nın katıldığını anımsattı.

Sonra da…

Çarpıcı rakamlar verdi:

“Fuara 63 firma İnsan Kaynakları birimleri ve üst yönetimleriyle katıldı. 2 günde 24 bin kişi ziyaret etti. Ziyaret edenlerin 22 bini stantlarda iş yerlerinin hazırladığı başvuru formlarını doldurdu.”

Şu rakam da, amaca ulaşıldığını gösteriyor:

“Firma yetkilileriyle görüşmelerden, form dolduran 22 bin kişiden 4 bin 013’ünün başvurdukları firmalarca yılsonuna kadar işe alınacaklarını öğrendik. Yine ihtiyaç oldukça başvuru formlarından davet edecekler.”

Yorumu şu:

“4 bin kişinin iş bulması, 4 bin eve ekmek girmesi demek. 4 bin aileye huzur gelecek. Bu muazzam güzel bir şey.”
 

İşe alınanlara işyerinde ziyaret planı! 

 

2 günde 24 bin kişinin ziyaret ettiği İstihdam Fuarı’nda form dolduran 22 bin kişiden 4 bin 013’ü yılsonuna kadar başvurdukları firmalarda işe alınacak. 

Sonra da…

Onları bekleyen sürprizi Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali açıkladı:

“Fuarımız aracılığıyla işe alınanları gidip firmalarında ziyaret edeceğiz, işverenleriyle görüşeceğiz.”

Düşüncesi şu:

“Galiba biraz da iş beğenmemekten kaynaklanan bir işsizlik sorunu var. Ama onu da şehrimizin potansiyelini kullanarak indirmemiz lazım.”
 

Faruk Çelik’e geçmiş olsun ziyaretleri izdihama döndü

 

2002’den bu yana olan sürece baktığımızda, Bursa’da yapılan yatırımlarda ve önemli işlerde Faruk Çelik’in izi ve imzası görülüyor. Toplum da bunu bildiği için, son 2 dönem Şanlıurfa’dan milletvekili seçilmesine karşın Faruk Çelik’i unutmuyor ve yalnız da bırakmıyor.

Nitekim…

Safra kesesi ameliyatı için yattığı Acıbadem Hastanesi’nde son 2 gündür adeta Faruk Çelik ziyareti izdihamı yaşanıyor.

Geçmiş olsun diyebilmek için gelen ziyaretçi sayısının çokluğu, doğal olarak doktorlarının yakınmasına yol açıyor, ama bir siyasetçi için unutulmamak ve toplumun sevgisini doğrudan görebilmek de çok özel bir mutluluk oluyor.

Zaten…

Siyasetçiler de toplumdan aldıkları bu güç ve sinerjiyle hizmetin gelebilmesine aracılık edip ağırlık koyabiliyorlar.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X