Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Eğitime 50 yılın en büyük yatırımı: Okul ihtiyacını sıfırlamaya az kaldı

Köşe Yazısını Dinle

Cuma günü… Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yoğun Bursa programı sırasında yaptığı açıklamaları dinlerken şunu düşündük:

Keşke, Bursa’ya gelen her Bakan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer kadar yılların biriken sorununu çözmeye yönelik yatırım yaklaşımı gösterse.

Böyle düşünmemiz nedensiz değil.

Müjdesi…

Arkadaşımız Hatice Dal’ın haberi olarak Olay’ın dünkü birinci sayfasında “Bursa eğitimi için 2.2 milyar” başlığıyla duyuruldu.

Bu haber…

Bursa’nın son 50 yılın en büyük eğitim yatırımını aldığı anlamına geliyor.

Üstelik…

Genel bir yatırım bütçesi ya da hesabı da değil. İlçe ilçe, okul okul tek tek belirlenmiş okul ve derslik açığını azaltmaya yönelik titiz çalışmanın ürünü.

Bir kere…

Bursa’da okul ve derslik açığı sorununu ortadan kaldırmaya yönelik 3 milyar 315 milyon liralık yatırım planlaması vardı. Bakan Özer kasım ayında 500 milyon liralık yatırımla geldi. Bu defa 1.7 milyar lira daha verince 2.2 milyarlık eğitim yatırımına ulaşıldı.

Konunun bir boyutu da şu:

Bursa’nın yakın geçmişte 140 yeni okula ihtiyacı vardı. Bu rakam son dönemlerde 82’ye indi. Şimdi 25 yeni okul daha programa girince okul ihtiyacı 57’ye, kasım öncesi 3 binler civarında olan derslik açığı da 1.200’lere inecek.

Yani…

Bursa 57 okul daha kazanırsa ikili eğitim de, okul ihtiyacı da tümüyle ortadan kalkacak. Bize göre konunun en can alıcı noktası da bu.

Onun için…

Bursa’ya son 50 yılın en büyük eğitim yatırımı anlamına geliyor.

Gelinen noktada…

Kasım ziyaretinden sonra haziran programında en köklü sorunu ortadan kaldırmaya yönelik bu kadar ciddi yatırım programı açıklayan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den Bursa olarak umutluyuz.

Hem de öyle umutluyuz ki, “2 gelişinde 57 okul veren Bakan, acaba bir kere daha gelse sorunu tümüyle ortadan kaldıracak yatımlar açıklar mı?” diye düşünüyoruz.

Hatta, beklentimiz bu yönde.

 

Hangi ilçede kaç okul yapılacak? İşte listesi

Bursa’da… 13 ilçede toplam 586 derslikli 24 okulun listesi de belli oldu:

13 okul eksiği olan Osmangazi’ye 4 yeni okul, 12 eksiği olan Yıldırım’a 4 okul, 6 eksiği olan Nilüfer’e 1 okul, 7 eksiği olan İnegöl’e 3 okul, 7 eksiği olan Gürsu’ya 3 okul, 3 eksiği olan Kestel’e 1 okul, 5 eksiği olan Yenişehir’e 2 okul, 2 eksiği olan İznik’e 1 okul, 2 eksiği olan Orhangazi’ye 1 okul, 7 eksiği olan Gemlik’e 1 okul, 4 eksiği olan Mudanya’ya 1 okul, 2 eksiği olan Mustafakemalpaşa’ya 1 okul, 2 eksiği olan Karacabey’e 1 okul.

 

Köye dönüşe teşvik projesi: Kırsala ev yapanlara belediyeden proje!

Tablo biliniyor… Uludağ’ın arkasında Bursa’nın 4 ilçesi var. Ne var ki, dağ yöresi ilçeleri gelişmişlikte Türkiye sıralamasının en gerilerinde yer alıyor.

Sanayi üretiminin olmadığı, tarımsal üretimin sınırlı kaldığı Orhaneli, Keles, Harmancık, Büyükorhan’da gençlerin kente göçüyle hızla boşalan köyler yaşlılara kaldı.

Bir yandan kırsal turizm projeleri yapan dağ ilçeleri, bir yandan da köye dönüşe teşvik edecek projeler geliştiriyor.

Birini Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt duyurdu:

“Kırsal mahallelerimize ev yapacak olan vatandaşlarımız, hazırladığımız tip projelerle proje masrafından kurtulacaklar.”

Üstelik…

117 metrekarelik özel tip projeleri 4 dağ ilçesi belediyesi de verecek. Bu sayede dağ yöresine özel yapılaşma ortaya çıkarmayı amaçlayan belediyelerin asıl hedefi ise köye dönüşü sağlamak.

 

DEVA Harmancık’ta toplu istifa

DEVA Partisi dağ ilçelerinde sorun yaşıyor. Büyükorhan İlçe Başkanı Murat Bozkuş’un 25 Nisan’daki istifasından sonra Harmancık İlçe Başkanı Ahmet Kaya da 10 kişilik yönetimiyle birlikte topluca istifa etti.

2019 yerel seçiminde SP Harmancık adayı olan Ahmet Kaya, 5 Haziran’da deftere işlediği kararında DEVA İl yönetiminin dağ ilçelerini yok saymasının etkili olduğunu vurguladı, defterleri de İlçe Seçim Kurulu’na teslim edeceğini söyledi.

 

Siyasetin düğünü: TBMM Başkanı ve Aile Bakanı nikâh için geldiler

Süreç hızlı işledi… Türkiye’nin gündemine tekerlekli sandalyede arkadaşının şemsiye tuttuğu engelli genç kız olarak giren AK Parti Bursa geçmiş dönem milletvekili Bennur Karaburun, şemsiyeyi tutan arkadaşı Samet Ateş’le 8 Mayıs’ta nişanlanırken yüzükleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu taktı.

Hafta içinde…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın aileleriyle birlikte ağırladığı eski milletvekili Karaburun ve Ateş dün de attıkları imzayla dünya evine girdiler.

Nikahı…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş kıyarken TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Aile ve Sosyal Politikalar Başkanı Derya Yanık, eski bakan Zehra Zümrüt Selçuk da törene katıldılar.

Bursa Valisi Yakup Canbolat ile Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu, Ahmet Kılıç, Müfit Aydın, Refik Özen ve AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan da törene katılanlar arasındaydılar.

 

Leylek Köyü ‘doğa okulu’ gibi oldu

Uluabat Gölü kenarında bir köydü… Karacabey’e bağlı Eskikaraağaç son dönem Leylek Köyü olarak Türkiye’nin her yanında tanınıyor.

Hatta…

Doğa ve Kuş Fotoğrafçısı Alper Tüydeş’in fotoğrafladığı Balıkçı Adem Amca ve Yaren Leylek dostluğuyla dünyada da bilinen köy oldu.

Şimdilerde…

Yoğun ziyaretçi alan Leylek Köyü Eskikaraağaç öğrencilerin kuş ve leylek ilgisi nedeniyle açık hava doğa okuluna döndü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X