Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

En iyi ücret zammı metal işçisinin, ama pahalılıkla da yarışılamıyor!

Köşe Yazısını Dinle

1 yılı geçti… Türk Metal Kadın Kolları Başkanı olarak görev yapan Selda Tekman 12 Nisan 2021 günü Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı atandı.

Aslında…

Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak’ın bu ataması, çalışma yaşamı için devrim özelliği taşıyor. Çünkü, erkek egemen metal işkolunda Türkiye’de ilk kez kadın başkan göreve geldi.

Zaten…

Sendikanın aktif isimlerinden olan Tekman da kolları sıvayıp hemen sahaya çıktı, toplu sözleşme sürecini fabrikalarda geçirdi.

Kahve içimi uğradığında, Türk Metal’in son 1 yılını Türkiye’nin ilk kadın sendika başkanı gözüyle değerlendirmesini istedik.

Söze…

“Bu aslında, Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak başkanımızın yaptığı bir devrimdir” diye başlayıp öncelikle Kavlak’a teşekkür etti.

Ardından…

Yine son 1 yılın toplu sözleşme sürecini ve yaşananları anımsattı:

“Türk Metal, pandemi döneminde sendikacılık açısından çok başarılı oldu. MESS’le yapılan protokolle, pandemi döneminde işten çıkarma olmadı, tek bir üyemizin işine son verilmedi.”

Bunun…

“Hükümete de örnek olduğunu, işten çıkarma yasağının böyle geldiğini” vurgulayıp devam etti:

“Üyelerimize tamamlayıcı sağlık sigortası hizmeti veriyoruz. Pandemi dönemi yaptığımız protokolle Covid tedavilerinin tamamlayıcı sağlık sigortası kapsamına alınmasını sağladık.”

Ardından…

“Üyelerimizi, sendikamızın sahibi olduğu otellere aileleriyle birlikte tatile gönderiyoruz” deyip şunun altını çizdi:

“Türk Metal olarak MESS’le yoğun görüşmeler sonucu yaptığımız sözleşmeyle üyelerimize iyi bir zam aldık.”

Bu noktada…

“Bu ücretler yetiyor mu?” diye sorunca şu cevabı verdi:

“Üyemiz iyi zam aldı, ama şunu da görüyoruz: Hayat pahalılığı çok fazla. Zamlar sürekli hale geldi. Fiyatlar her gün yükseliyor ve yetişilemiyor. İnsanlar sıkıntı içinde.”

Şunu da ekledi:

“Pahalılıkla yarışılamıyor. Kadın sendikacı olarak üzülmemek elde mi?”

 

Erkek egemen metal işkolu kadın başkanı nasıl karşıladı?

Soruyu… Türk Metal Bursa Şubesi Başkanı Selda Tekman’a yönelttik: Erkek egemen metal işkolunda kadın sendika başkanı nasıl karşılandı?

O da…

Türkiye’nin ilk kadın sendika başkanı olarak cevapladı:

“Metal işkolu kadın çalışanlarına güven geldi. Erkek egemen fabrika ortamında kadınların varlığı güçlendi, sesleri duyulur oldu.”

Şunu vurguladı:

“Farklı bir bakış ortaya çıktı, çalışma ortamına renk geldi.”

 

Sokakta esnaf ve çalışanlarla yetinmiyor, iş dünyasını da dinliyorlar

Geçmişte… DYP Osmangazi İlçe Başkanı olduğu dönemden de, il yönetim kurullarında görev aldığı yıllardan da biliyoruz. Nevzat Kocakurt siyasetin temelinin herkese dokunmak olduğunu bilenlerdendir.

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı olarak deneyimini yansıtıp, geniş kesimlerle buluşma adımlarının atılmasının önünü açıyor.

Sohbet ederken…

“İYİ Parti olarak sahada başarılıyız. Esnafımızı, çalışanlarımızı dinliyoruz, onlara dokunuyoruz” diye söze başladı ve “Bir şey daha yapıyoruz” dedi:

“İl Başkanlığımızda kurduğumuz ve Bursamızın çok değerli iş insanlarının yer aldıkları komisyonla iş dünyamızı dinleyip sorunlara birlikte çözüm arıyoruz.”

Başkanlığını…

Kocakurt’un üstlendiği komisyonda  Hasan Eker, Ece Eker, Seçil Bulcan Ürküt, Can Akyollu, Mesut Şen, Erol Selçuk, Denizhan Sezgin, Nermin Ceyhan, Başar Kütükoğlu, Emre Akar, Levent Uğurlu gibi isimler var.

Fabrikaları ziyaret edip görüşmeler yaptıklarını da ekledi.

 

Ekonomideki krize ‘İYİ çözüm’ önerileri

İYİ Parti İl Başkan Yardımcısı Nevzat Kocakurt, üstlendiği İş İnsanları Komisyonu Başkanı kimliğiyle de, yaptıkları bir organizasyon davetiyesi getirdi.

Buna göre…

3 Haziran Cuma saat 14.00-18.00 arası Movenpick Bursa Otel’de düzenlenen panelde, İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Grup Başkanı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu ile Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi Politikaları Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, krize yönelik “İYİ çözüm” önerileri yapacaklar.

 

İstanbul’un turisti Bursa’ya gelecek, ama nasıl ağırlanacağı da önemli

Heyecan büyük… Arap dünyasının etkili turizm firması SalamAir 16 Haziran-29 Ekim arası haftada 3 gün 180 kişilik uçaklarla Yenişehir Havaalanı ile Umman’ın başkenti Muscat arasında seferler planladı.

AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin de, firmanın pazartesi günü Yenişehir Havaalanı’nda incelemeler yapmak için geleceğini, seferlerin de yıl boyu süreceği inancını açıkladı.

Bu gelişmelere…

Yenişehir Havaalanı konusunda yıllardır duyarlılıkla çaba gösteren Cengiz Duman’dan önemli bir değerlendirme geldi.

“Bir çeşit, Sabiha Gökçen’in yolcusunu Bursa’ya getirmiş oluyoruz” diyen Duman şuna dikkat çekti:

“Asıl sınav şimdi başlıyor. Hem Bursa halkı, hem turizmci, hem esnaf yaptıkları ya da yapamadıklarıyla gelecek için adımlar atacaklar. Doğru yaptığımız her davranış elimizi güçlendirecek.”

 

İnşaat dünyası Fas’a açılır mı?

Şu günlerde… Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Andıç iş gezisi için Fas’ta.

Oradaki temasları…

Geçmişte Bursa’dan Libya’ya giden müteahhitlerimizden sonra Bursa inşaat dünyasına Fas kapılarının açılıp açılmayacağı konusunda meraklandırıyor.

Ne var ki…

Bursalı müteahhitlerin Libya’dan acı anılarla döndükleri de unutmamalı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X