Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

En kritik uyarı: Yoksulluk artarken, sağlık hizmetlerine erişim zorlaşıyor!

Köşe Yazısını Dinle

Yaşamını… Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğrenci yetiştirirken de, Türkiye’nin görüşlerine önem verdiği Halk Sağlığı Uzmanı olarak da hep toplum için hak arayan tarafta oldu.

Prof. Dr. Kayıhan Pala…

Bu mücadelesine CHP Bursa Milletvekili siyasi kimliğiyle TBMM çatısı altında devam ederken, konunun uzmanı olarak da önemli değerlendirmeler yapıyor uyarmaya özen gösteriyor.

Nitekim…

TBMM kürsüsünden, sağlık sistemindeki aksamaları, eksikleri, sorunları çok açık bir dille tek tek ortaya koydu.

Konuşmasında…

Bizim en çarpıcı bulduğumuz bölümde söyledikleri, Türkiye’nin övündüğü sağlık sisteminin bugünkü uygulama açmazlarını gözler önüne seriyor.

Dedi ki:

“Sağlık için ayrılan pay çok az. GSYH’nin, yani Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yalnızca yüzde 4’ü. Oysa bunun en az yüzde 8 düzeyine çıkarılması gerekir. Çünkü, bu kadar düşük harcamayla yurttaşların sağlık gereksinimleri karşılanamaz.”

Bu rakamın, gelişmiş ülkelerde yüzde 9.2 olduğunu anımsatıp şuna dikkat çekti:

“Sağlığa ayrılan pay zaten azken, bu pay içinde çok önemli olan yaklaşık yüzde 11 pay Şehir Hastaneleri aracılığıyla küresel sermayeye aktarılıyor.”

En kritik nokta da şu:

“Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2022 Sağlık İstatistikleri’ndeki verilere göre, Cumhurbaşkanlığı Hükümeti kamu sağlık harcamalarını yıllar içinde giderek azaltıyor.”

Sorguladığı şu:

“Kamu sağlık harcamalarının azaltılması sağlığı hak olmaktan çıkarıp, sağlık hizmetlerine erişimin daha da zorlaşmasına yol açıyor.”

Bakışı şu:

“Derin yoksulluk artarken, yurttaşların sağlık için kaynak ayırması mümkün değil. Eğer sağlığın hak olduğu konusunda samimiyet söz konusuysa, kamu harcamaları ivedi olarak arttırılmalı.”

Uyarılarına şunu da ekledi:

“Bu kaynaklar kamu tarafından sunulan koruyucu, tedavi edici  ve esenlendirici sağlık hizmetleri için harcanmalı.”

 

Kürsüden açıkladı: Kızamık ve verem artıyor

TBMM kürsüsünde… CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala sağlık sistemi yanında, sahadaki sağlık tablosuna da dikkat çekti:

“Enfeksiyon hastalıklarına karşı mücadele yetersiz. Kızamık ve verem olgu sayıları artıyor, ama kızamık sayıları eksik gösteriliyor. Oysa 2023’te çok önemli kızamık salgını yaşandı.”

Sonra da Sağlık Bakanlığı’na seslendi:

“Vakalar gizlenerek gerçeklerden kaçılamaz.”

 

Keşke Bursa’ya şaşı bakmasaydı: Karaismailoğlu’ndan mühendislik dersi

Pazar günü… Bursa’nın teknik bürokrasi ve planlamasına önemli katkıları olan Mimar ve Mühendisler Grubu Bursa Şubesi genel kurulu vardı.

Son 5 yıl…

MMG Bursa Şubesi Başkanı olarak görev yapan Kasım Şükrü Karabulut’un başkanlığı Ahmet Ercan Kızılcık’a devrettiği genel kurula, geçmiş dönem Ulaştırma Bakanı olan Adil Karaismailoğlu da katıldı.

Hatta…

Karaismailoğlu, kongre konuşmasında mühendislik anlayışına yönelik önemli değerlendirmeler yaptı, “Mühendisler hayatı kolaylaştırır; yaşama güven, konfor, değer katar ve üretir” dedi.

Elbette…

Eski Bakan’ın MMG kongresine gelmesini ve deneyim paylaşımını önemsedik.

Keşke…

Ulaştırma Bakanı olduğu dönem Bursa’ya şaşı bakmasaydı da Bursa’nın ulaşım projelerine destek verseydi. Bugün trenimiz de gelmiş olurdu, tünellerimiz de açılırdı, yollarımız da bitmişti.

 

Çay ve simitle ‘düşünce’ sohbeti

Ticari yaşamda… Bursa’nın yerel market zinciri FURPA Yönetim Kurulu Başkanı unvanına sahip.

Siyasi alanda…

AK Parti İl Başkan Yardımcılığı yaptı, geçen yıl AK Parti Bursa Milletvekili Adayı’ydı. 31 Mart’ta da AK Parti’den Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyeliğine seçildi.

Bir dönem şampiyon boksör olan Fuat Alpaslan, cumartesi günü TR Düşünce Kulübü’nün çay-simit etkinliğinde düşünce paylaştı.

 

30 yıl önce Bakan ve İl Başkanı olarak Bursa için birlikte siyaset yaptılar

Mustafakemalpaşa’ya… Genç bir eczacı olarak hizmet ediyordu. Cavit Çağlar’ın davetiyle siyasete giren Şükrü Erdem’le ilk 1991 seçimi öncesi DYP Bursa Milletvekili Adayı olarak listeye girdiğinde tanıştık.

Sonrasında…

1993 yılında, Tansu Çiller’in Başkan olduğu hükümete Spordan Sorumlu Devlet Bakanı olarak girdi. Geçmiş dönemlere göre spor yatırımlarından en fazla pay 1993-1995 arasında Şükrü Erdem’in bakanlığı döneminde Bursa’ya geldi.

Aynı dönem…

DYP İl Başkanı olarak Hüseyin Çiftliklioğlu görev yapıyordu. Biri Bakan, diğeri iktidar partisi İl Başkanı olarak Bursa için birlikte çalıştılar.

Dün de…

Hüseyin Çiftliklioğlu ve o dönem DYP İl Yönetim Kurulu’nda yer alan Kemal Gemlik’le birlikte Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Şükrü Erdem’i ziyarete gittiler.

Hem kutladılar, hem anıları canlandırdılar.

 

Yeni dönem projeleri için kolları sıvadı

31 Mart’ta… Seçimin nefes nefese sonuçlandığı ilçelerden biri Kestel’di. Geçen dönem Belediye Başkanı olan Yeniden Refah Adayı Önder Tanır’ın 690 oy önünde AK Parti Adayı Ferhat Erol kazandı.

Bu sonuç da, sürpriz kabul edildi.

Siyasette AK Parti Gençlik Kolları’ndan gelen Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, seçimin ardından enerjisiyle kolları sıvadı.

Belediye teknik kadrosuyla Kozluören’e gidip proje alanını inceledi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X