Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Engelli dostu üniversite: Burada her adım ‘engelli erişime’ uygun

Köşe Yazısını Dinle

Aslında… Eğitim anayasal hak, fakat engelliler eğitimde ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Özellikle üniversite aşamasında bu sorunlar büyüyor.

İşte…

Bu kritik engelliler için üniversite konusunu Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı ve Engelli Öğrenci Birimi Temsilcisi olan Doç. Dr. Melda Medine Sunay’la konuştuk.

Aynı zamanda…

BTÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkan Yardımcısı ve TOBB Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi de olan Doç. Dr. Sunay akademik anlamda engelli sosyolojisi alanında uzman.

Üstelik…

7 yıl Bursa Uludağ Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi Temsilcisi olarak görev yaptıktan sonra, aynı görevi son 2 yıldır BTÜ’de sürdürüyor.

Önce şu noktaya açıklık getirdi:

“Engelli öğrenciler dezavantajlı oldukları için önlisans, ya da sosyal bilimler bölümlerini tercih ediyorlar. Göremedikleri, duyamadıkları ya da vücutlarını kullanamadıkları için başarılı olamayacaklarını düşünerek uygulamalı bölümlere ilgi göstermiyorlardı.”

Şuna dikkat çekti:

“2006’da YÖK kararıyla üniversitelerde Engelliler Birimi zorunlu hale getirildi. Böylece erişime açık üniversitelerin önü açıldı.”

Bu noktada…

BTÜ’de yapılanları anlatırken söze şöyle başladı:

“Teknik Üniversite olduğumuz için sosyal bilimler bölümlerimiz az. Meslek Yüksek Okulumuz da yok. O nedenle engelli öğrenci sayımız 14’te kaldı.”

Şu bilgiyi verdi:

“Bursa Teknik Üniversitesi olarak binalarımız engelli erişime uygun. Tekerlekli sandalye geçişine uygun genişlikteki kapılarda rampalarımız var. Asansörlere katları duyuran ses sistemi kurduk. Kütüphanemizde sesli uyarı yapan bilgisayarlarımız var.”

Şunu da ekledi:

“Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Arif Karademir hocamızın desteğiyle, Engelli Birimi olarak her sınav öncesi hocalarımızı engelli öğrencilerimiz için uyarıyoruz.”

Mesajı şu:

“Biz engelli dostu üniversiteyiz.”

 

Melda Hoca’nın çağrısı: Engelsiz eğitim için BTÜ

Sohbetimizde… Bursa Teknik Üniversitesi’nde engelli öğrenciler için yapılan düzenlemeleri anlatan BTÜ Rektör Danışmanı, Sosyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı ve Engelli Öğrenci Birimi temsilcisi Doç. Dr. Melda Medine Sunay şuna dikkat çekti:

“Üniversite sınavı tarihi yaklaşıyor. Engelli öğrencilerimizi, engelli dostu Bursa teknik Üniversitesi’ne bekliyoruz. Bizi tercih ederlerse engelsiz eğitim alacaklar.”

 

Arif Tak, 87 bin Bursa esnafı adına hükümetten somut adım bekliyor

Genelde… BESOB kısa adıyla bilinen Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak iki gün önce Gelecek Partisi İl Başkanı Alpaslan Yıldız’ı ziyaret etti.

Tak’ı uzun yıllardır tanırız. BESOB Başkanlığı’ndan çok önce, Lokantacılar Odası Başkanı olduğu dönemlerden biliriz. Pandeminin en mağduru esnaf olduğu için, Tak’ın her cümlesi dikkatle izleniyor.

Nitekim…

Gelecek Partisi ziyaretinde, “Bursa’da 87 bin esnafı temsil ettiklerini” vurgularken beklentiyi şöyle açıklıyor:

“Esnafımızın önemli sorunları vardı, pandemi de eklenince katlandı. Hükümetin desteklerini elbette önemsiyor ve teşekkür ediyoruz, ama somut adımlar ve çözüm önerileri bekliyoruz.”

Ziyarette…

Yıldız’ın, otel restoranları açıkken esnaf lokantalarının kapanmasını eleştirip “HES kodu ve seyrekleştirilmiş servis” önerisi de önemli.

Esnafın sorunlarını görüştüler

Gündemde… Pandemiden en çok etkilenen kesim olan esnafı rahatlatmak için atılacak adımlar var.

Mart ayında kontrollü normalleşme beklentisinin öne çıktığı şu günlerde AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel de, kısa adı TSEK olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken’i ziyaret etti.

Ziyarette esnafın sıkıntıları, çözüm önerileri ve atılacak adımlar görüşüldü.

Bursa’dan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı’na kelle-paça yolladı

Şunu biliyoruz… Dünyada artık kentler yarışıyor. Kentlerin kültürü, özgün yaşamı, gelenekleri ve damak tatları tercih ediliyor.

Nitekim…

Son dönemdeki kentler yarışı içinde gurme turizmi popüler oldu.

Bu yönde öne çıkan kentler arasında Gaziantep de var. Üstelik 3 dönemdir Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı olan Fatma Şahin’in özel ilgisiyle kent belli bir noktaya geldi.

Bununla birlikte…

Bursa’nın gurme lezzetleri arasında haklı şöhreti olan Paçacı Hüsnü’ye paket servis kapsamında kavanozda kelle-paça almak için gittiğimizde kargo hazırlarken gördük.

Meğer…

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e kargoyla kelle-paça gönderiyormuş.

Açıkçası…

Ankara’daki siyasilere Bursa’dan kelle-paça gönderdiğini biliyorduk, ama beyran çorbasıyla ünlü Gaziantep’e kelle-paça göndermesi ilgimizi çekti.

BUÜ’den 99 akademisyen ilk 6 binde

Gönlümüz… Kentimizin gözbebeği olan üniversitelerimizi dünya akademik liginde şampiyonluğa oynarken görmek istiyor.

Bu noktalara ulaşılamadı, ama güzel gelişmeler de yaşanıyor.

Örneğin…

H Indeksi ve atıf sayısı ile belirlenen ilk 6 bin akademisyen arasında Bursa Uludağ Üniversitesi’nden 99 hocanın yer aldığını BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz açıkladı.

Hedef, listeye daha fazla isim sokmak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X