Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Erdoğan’ın manifestosundaki şifre: AK Parti’de 2002 ruhu canlanıyor!

Cumartesi günü Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılan AK Parti’nin temayül yoklaması sırasında teşkilatların tanınmış isimleri heyecanlı topluluğu gösterip “2002 ruhu geri geldi” diyorlardı.

Kuşkusuz…

24 Haziran seçimine giderken muhalefet partileri arasında “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesini engelleme stratejisi” olarak yapılan arayışlar ve son anda 4 partinin ittifak karar alması iktidar cephesinde doğal bir kenetlenmeye yol açmış görünüyor.

Dahası…

Geçmiş seçimlerde zaman zaman ortaya çıkan “Nasıl olsa yine AK Parti kazanır” anlayışının yol açtığı siyasi rehavet 24 Haziran seçimi öncesinde AK Parti teşkilatında görülmüyor.

Hatta…

Arayışların ve gerilimin AK Parti’yi motive ettiğini söylemek de mümkün.

Nitekim…

Tablo Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran içim seçim manifestosunu açıkladığı AK Parti İstanbul İl Kongresi’ne de yansıdı.

İşte…

Bu atmosferde Erdoğan’ın konuşmasını iki bölümde ele almak gerekiyor.

İlkinde…

2002’den bu yana AK Parti iktidarı olarak yapılanları/yaptıklarını anımsatma anlamında neredeyse tek tek sıraladı.

İkincisinde…

Yapılanları referans gösterip yapacaklarını da uzun vadeli hedeflerle toplumun önüne koyarken 2071’e kadar olan süreç için milli hedefler açıkladı.

Bir anlamda…

1.-yazi-icin-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan-006.jpgLaf kalabalığından uzaklaşıp, son dönemdeki konuşmalarında yaptığı gibi milletin önüne umut ve hedef koydu.

Bunu da, temel değerler vurgusuyla yaptı.

Örneğin…

Cumhuriyet, Demokrasi ve 15 Temmuz Direnişi temel maddeleri üzerine oturttuğu manifestosunda “millet, devlet, vatan, bayrak” değerlerinin altını çizdi, Türkiye Şahlanıyor sloganının yanına “erdem, irade, cesaret” ekledi.

Salonu dolduran kalabalığa ve televizyonlardan izleyen AK Parti seçmenine de hedefi gösterdi:

2002 ruhu.

 

İnce’nin Gemlik’teki erken mitingi CHP’yi hazırlıksız yakaladı

 

2.-yazi-icin-muharrem-ince.jpgMuharrem İnce’nin pazar günü Gemlik’te miting yapacağını cumartesi gecesi duyunca şaşırdık.

Açıkçası…

Cuma günü cumhurbaşkanı adaylığı açıklanan, cumartesi Yalova’da evinden başlayan uğurlamayla aday olarak ilk mitingini yapan İnce’nin pazar öğle saatlerinde Gemlik’te mitinge gelmesi, heyecanı anlaşılsa bile programsızlığı nedeniyle gereksiz oldu.

O nedenle…

CHP örgütleri hazırlıksız yakalandılar ve organize olamadılar.

İnsan ister istemez şunu da düşünüyor:

Daha 2 ay öncesine kadar, yerel seçim önce olacağı için belediye başkan adaylıkları üzerine spekülasyonlar yapılıyordu.

Öyle ki…

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 2 kez kurultayda rakip olan Muharrem İnce’nin adı, “Ankara’dan uzaklaştırılmak istendiği” yorumları altında bazı kentler için Büyükşehir Adayı olarak geçiyordu. İnce’nin adaylığının konuşulduğu iller arasında Yalova’nın komşusu Bursa da vardı.

Gerçi…

Cumhurbaşkanı adaylığını da aynı niyete bağlayanlar var, ama siyasette bazen beklenmedik gelişmeler beklenmedik sonuçları da getirebiliyor.

Nereden nereye…

 

Akşener için Bursa’daki imzalar 12 bini geçti, dayanışma başladı

 

3.-yazi-icin-yuksel-yilmaz.jpg24 Haziran İYİ Parti’nin ilk seçimi olacak. Kuruluşundan 8 ay sonra gireceği Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimi, genç bir parti olan İYİ Parti kadrolarında heyecanı arttırdı.

Öncelikli hedef…

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için 100 bin imza toplamaktı. Görülen o ki, İYİ Parti bu hedefe çabuk ulaştı ve daha ilk günlerde neredeyse 2 kat imza toplandı.

Bursa’daki tabloyu ise İl Başkanlığı’ndan ayrılıp milletvekili aday adayı olan Yüksel Yılmaz’a sorduk.

Pazar sabahı Beşevler’de Kuba Camii önünde gençlerle sohbet ederken konuştuğumuz Yılmaz şunu söyledi:

“Arkadaşlarımız Meral Akşener Hanımefendi için imza vermeye adeta akın ediyorlar. Şu ana kadar imzalar 12 bini aştı. Son gün olan çarşamba Bursa’da 17 bin imzaya ulaşılacağını sanıyorum.”

Bu arada…

İmza için İlçe Seçim Kurulları’na gidenlerle ilgili bir de gözlem aktardı:

“Geçenlerde biri geldi, ‘Başkanım ben Hanımefendiye imza vermeye gelmiştim, ama sayının aşıldığını görünce Temel Bey için imza verdim’ dedi.”

Yorumu şu:

“Gördüğüm kadarıyla bir dayanışma başladı. Biz kimseye karşı katı değiliz. Üstelik Sayın Temel Karamollaoğlu’nun ihtiyacı olan imzaların tamamlanması için modern kesimler bizden de önde gidiyor.”

Bu arada…

Karamollaoğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olabilmesi için CHP örgütleri de organizasyonlar yapıp önemli oranda imza desteği veriyorlar.

 

İYİ Parti’nin “en genç adaylar” iddiası

 

İYİ Parti eski il başkanı ve milletvekili aday adayı Yüksel Yılmaz, 24 Haziran seçimi için Bursa’dan 70 civarı aday adaylığı başvurusu geldiğini, kamudan yok denecek kadar az başvuru olduğunu söyledi ve şu bilgiyi verdi:

“Aday adayları arasında 20’nin üstünde kadın var. Ayrıca 18 yaşında 4 aday adayımız var.”

Şunu da ekledi:

“Orhaneli İlçe Başkanımız İsmail Asa’nın kızı Merve Asa 18 yaşını doldurduğu gün aday adayı oldu. Daha genci yok.”

 

Başvuruların son günü MHP’den içe dönük aday adaylığı görüntüsü

 

24 Haziran seçimine AK Parti ile yaptığı Cumhur İttifakı çatısında girecek MHP’de aday adaylığı başvuruları bugün sona eriyor.

Son gün ne kadar başvuru gelir bilinmez, ama cumartesi akşamı itibariyle MHP’de 38 aday adayı vardı.

Dikkat çekense, bir kısmı geçmiş seçimlerde de aday adayı olan isimlerle parti içine dönük başvuruların yoğunlukta olmasıydı.

Liste alfabetik sıralamayla şöyle:

Ahmet Balsüzen, Ali Karakuş, Ali Osman Memiş, Altan Özakın, Anıl Erkan, Canan Yılmaz, Celal Çekil, Cemal Erdağı, Edibe Bilge Arıcıoğlu, Enver Yılmaz, Erol Sönmez, Fatih Çapadağ, Fevzi Zırhlıoğlu, Fırat Söğütlü, Gülten Ayhan, Hayati Bedir, Hüseyin Yetişiroğulları, Kadir Çitil, Korkur Aktaş, İbrahim Ertoğral, Mehmet Ali Adak, Muhammet Lütfü Taşçı, Muharrem Küçükdumlu, Münevver Akalın, Necati Çelik, Nevzat Uğurer, Nurşilan Kamacı, Özlem Daysalı, Recep Demir, Sakin Köseoğlu, Sedat Mestan, Şenay Uslu Doğan, Tevfik Topçu, Timur Özdemir, Tugay Bütün, Ümit Kaplan, Yasemin Meriç, Yusuf Güney.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X