Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Erken uyarı: Hanlar Bölgesi Bursa’nın yüz akı, ama yaşam ve ticaretsiz olmaz

Köşe Yazısını Dinle

Cumartesi günü… Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum sosyal medya hesaplarından Hanlar Bölgesi’nin görüntülerini paylaşıp yıkımla açılan alanları Türkiye’ye tanıttı.

Açıkçası…

Yıllarca Hanlar Bölgesi’nin çevresinin açılmasını tartışan Bursa için bu görüntüler heyecan verici.

Ancak…

Çevresi yıkılarak ortaya çıkarılan tarihi bölgenin nasıl kullanılacağı da önemli.

Son görüntüleri izleyince…

2015 yılında bu proje üzerinde çalışmalar yapması için dünyaca ünlü İtalyan Mimar Massimilano Fuksas’ı kente davet edip birlikte düşünce geliştiren ve dönemin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olan Bayram Vardar’ı aradık.

O da…

Bilgisayarını alıp geldi ve geçmişten bugüne Hanlar Bölgesi çalışmaları hakkında görseller üzerinde bilgiler verdi.

Bir anlamda…

Yüzlerce yılda oluşmuş tarihi doku çalışmalarına yönelik erken uyarı yaptı.

Üzerinde durduğu şu:

“Ailenin çıktığı, ticaretin olmadığı mekanlar yaşayan mekan olmaz.”

Önemsediği bir nokta da şu:

“Yüzlerce yılda oluşmuş bir tarihi doku, çevresinin tamamı yıkılarak da yaşayamaz. O dokuyu yaşatacak insan unsuru göz önünde olmalı.”

O dönem…

Fuksas’ın geliştirdiği öneri düşünceleri kapsamında üzerinde durdukları yaşayan mekanlar formülünü şöyle dile getirdi:

“Kent dışında üniversite yerine Pirinç Han, Avrupa’daki örnekleri gibi mükemmel bir Mimarlık Fakültesi olabilir, bölgeye değer katar. Dünyanın ilk alışveriş merkezi Koza Han için de özel proje hazırlanabilir.”

Şunu da anımsattı:

“Fuksas’ın çalışmasında, turistlerin bölgede konaklamaları için tarihi yapıyla bütünleşecek şekilde Cumhuriyet Caddesi’nde bir otel de vardı.”

Bu konuda kafa yormuş teknik adam düşüncesi erken uyarı özelliği taşıyor:

“Çevredeki binaların hepsini yıkıp boşaltmak kent için ötenazi uygulamak olur. Oysa kentsel dönüşümün mantığı ötenazi, yani ölüme terk etmek değil, iyileştirmektir.”

Fuksas projesinden Bayram Vardar önerileri

Geçen dönem… Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı olarak önemli planlamalara imza atan Bayram Vardar, kentin yüz akı projesi olan Hanlar Bölgesi’nin kullanımı için Fuksas projesini anımsatıp şunları önerdi:

“Tamamı yıkılan bölgede yalnızca çarşı yeterli olmaz. Çevrede günlük yaşamın süreceği ofisler olmalı. Ailenin girip çıkacağı bölge olmalı. Boş alana aile gelmez. Aile gelmeyince de yaşamaz.”

Faruk Çelik’ten gözlem: Gıdada tarladan sofraya büyük kayıp ve israf

Faruk Çelik… 2015-2017 arası Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olduğu dönem Mili Tarım Projesi başlattı. Kıtlık kaygısı tarımı öne çıkarınca kritik bir değerlendirme yaptı:

Bir…

“Gıda güvenliğinde kesin çözüm elbette üretimin sürekliliği ve artması. Halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürün neredeyse kalmadı. Yapılacak şey, hasat-nakliye-pazar-ev eksenindeki zaiyat ve israfın önlenmesi. Sağlıklı depolama, doğru nakil ve tüketim önemli.”

İki…

“Ülkemizde her yıl 170 milyon tonluk üretim için kullanılan girdinin yüzde 30’u kaybolunca üretimimiz 120 milyon ton kalıyor. Sofraya gelene kadar nakliye-pazar-paket-evde ki kayıplardan sonra 90 milyon tona iniyor. Kayıp 80 milyon ton.”

Üç…

3-Çözüm; ekimden hasada az girdi-az kayıpla üretmek. Lisanslı depoculuk ürünlerini genişletip soğan-patates gibi kayıp oranı yüksek ürünlere çözüm bulup paket ve sunum standardını yükseltmek.”

Şentop’un eski vekil ve başkanlar buluşması

Son dönem… İl Başkanı Davut Gürkan’ın özel çabasıyla AK Parti’de görev yapanlarla vefa buluşmaları dikkati çekiyor.

Bunlara…

Eski milletvekili Bennur Karaburun’un nikahı için Bursa’ya gelen TBMM Başkanı Mustafa Şentop da düğünden sonra eski milletvekilleri ve belediye başkanlarıyla bir araya geldi.

Uzun süredir AK Parti organizasyonlarında görülmeyen Recep Altepe davete katılanlar arasındaydı.

Güzelyalı Altınkum Türkiye’nin en güzel ücretsiz 15 halk plajı arasında

Hafta sonu… Hürriyet gazetesinde Türkiye’nin En Güzel Ücretsiz Plajları araştırması yayınlandı.

Araştırmada…

10 ildeki 15 en iyi halk plajı arasında gösterilen Güzelyalı Altınkum Halk Plajı gazetede şu cümlelerle tanıtıldı:

“Bursa, Marmara Bölgesi’nin güneyinde Türkiye’nin dördüncü kalabalık şehri olarak öne çıkıyor. Dağları, ovaları, gölleri ve akarsuları dışında harika plajları da barındırıyor. Mudanya’nın Güzelyalı Altınkum Mahallesi’nde bulunan plaj, bölgenin en popüler olanı. Plaj ayrıca feribotla kısa sürede bölgeye ulaşan İstanbullular tarafından da sıklıkla tercih ediliyor.”

Açıkçası…

Altın sarısı pırıl pırıl kumlarıyla yaz dönemlerinde kentin her yanından insanların denize girip serinlediği Altınkum Plajı’nın gördüğü ilgiyi biliyoruz, ama İstanbul’dan da gelenleri öğrenmek sürpriz oldu.

TOSYÖV’de Başkan Bintaş bıraktı

İlk yıllarında… Genel merkez Mütevelli Heyet üyesi olduğumuz,kısa adıyla TOSYÖV olarak bilinen Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı Bursa Şubesi’nde görev değişikliği oldu.

Bu da…

TOSYÖV Bursa Başkanı olarak 2 dönem projeler geliştiren Dr. Gül Çiçek Zengin Bintaş’ın Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin öğretim üyeliği teklifini kabul etmesi üzerine görevi bırakmasıyla yaşandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X