Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Eroğlu’ndan Bozbey’e: CHP’nin iki Mustafa’sı 47 yıl arayla seçildi

Köşe Yazısını Dinle

Zaman zaman yazıyoruz… Gazeteciliğe 1977 Mayıs’ta başladık. Gazeteci olarak ilk seçimi, 11 Aralık 1977’deki yerel seçimle yaşadık.

O seçimde…

1973’te seçilen ve ikinci dönemi için aday olan Adalet Partisi Adayı İsmet Tavgaç’a karşı Bursa Belediye Başkanı seçilen Mustafa Eroğlu daha 1 yıl olmadan fırıncı greviyle karşı karşıya kaldı.

İnsanların ekmeksiz kalmamaları için çevre illerden belediye kamyonlarıyla ekmekler getirildi, mahallelerde kamyon üstünden ekmek dağıtıldı.

Kesin çözümü ise Eroğlu geliştirdi.

Bursa Belediyesi’nin de katıldığı halk ortaklığı modeliyle şirket kuruldu. O şirketle BESAŞ yaşama geçirildi ve fırıncılara karşı alternatif oldu.

Böylece…

Ekmek fiyatlarının kontrolünde BESAŞ önemli bir etken olduğu gibi, bir daha fırıncılar grev yapamadılar.

İşte…

Rahmetli Mustafa Eroğlu’nun Bursa’ya en büyük armağanı, günümüzde de ayakta duran ve kentin ekmek üretiminde önemli payı olan, kaliteyi ve fiyatı da konsolide eden BESAŞ böyle doğdu.

Yanı sıra…

Ankara ve İzmir belediyelerinin mağazacılık uygulamalarından esinlenerek, halkın gıda ürünü ihtiyaçlarını ucuza karşılayabileceği Tanzim Satış Mağazaları açtı.

Gerçi…

Sonraki dönemlerde bu mağazalar kapatıldı, ama açık oldukları dönemde yine piyasanın konsolide edilip denetim altında tutulmasında çok yararlı oldular.

Aradan 47 yıl geçti.

CHP bunca zaman sonra, ikinci Mustafa olarak Mustafa Bozbey’le sandık yarışından galip çıktı.

Bu sonuçla…

CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş da, 5 Eylül’de yayınladığımız “İl Başkanı olarak Büyükşehir’i kazanmak, çocuklarıma bırakacağım en büyük miras” sözlerini hedefe ulaştırmış oldu.

CHP’nin 47 yıl aradan sonra yine adı Mustafa olan bir başkanla Bursa’yı kazanması, tartışmasız yerel siyasetin dengesini değiştirecek.

Fakat…

Bozbey’in, 47 yıl önceki birinci Mustafa gibi bırakacağı eserleri de merak ediyoruz.

Tarihi bina iki büyük devir teslim gördü

Anımsıyoruz da… Atatürk Caddesi’ndeki tarihi Büyükşehir Belediyesi binası iki büyük devir-teslim yaşadı.

İlki…

11 Aralık 1977’te rahmetli Mustafa Eroğlu’nun seçilmesi sonrası CHP devir teslim için büyük kalabalıkla tarihi binaya gitti. En önde, dönemin CHP İl Başkanı olarak rahmetli Yılmaz Akkılıç vardı. O kadar çok kişi girdi ki, tarihi bina çökme tehlikesi yaşadı.

İkincisi…

2004’te AK Parti’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen rahmetli Hikmet Şahin için düzenlenen devir teslimdi. Çok kalabalık olduğu için, binaya girişler kısıtlandı..

Seçim öncesi CHP’nin korkusuydu: AK Parti seçmeni sandığa gitmedi

Resmi sonuca göre… Bursa’da seçime katılım oranı yüzde 78.83 olarak gerçekleşti. Bu oran, bugüne kadarki en düşük katılım oldu.

Burada…

Dikkat çeken fark şu:

“Bir tarafta emekli kâbusu, diğer tarafta seçmeni sandığa götürememe korkusu” başlıklı 28 Mart tarihli yazımızda, emekli tepkisi ve pahalılığın AK Parti’nin kâbusu haline geldiği, CHP’nin ise seçmenini sandığa götürememe korkusu yaşadığı değerlendirmesi yaptık.

Ne var ki…

Pazar günü önce sandık başlarının tenhalığı, sonra oyların dağılımı görülünce anlaşıldı ki, bu defa AK Parti seçmenini sandığa götüremedi ve buna ekonomi nedenli tepki patlaması da eklenince AK Parti sandıkta kaldı.

Gördüğümüz kadarıyla…

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu’nu değerlendirme için toplantıya çağıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sorgulamayı hemen başlattı.

AK Parti, CHP vaatlerinin takipçisi olacak

Pazar gecesi… Gece yarısı seçim sonuçlarının belli olduğu dakikalarda AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş gazetecilerin karşısına çıktılar.

Gürkan değerlendirmesinde, “Önümüzde 4.5 yıldan fazla süre var. İktidar olarak yapmamız gereken işler var” dedi.

Aktaş da, demokrasinin tecelli ettiğini vurgularken, CHP adayının ekonomik vaatlerinin de takipçisi olacaklarını açıkladı.

MHP elindeki belediyeyi de kaptırdı, İYİ Parti 2 belediyeyle sürpriz yaptı

Seçime gidilen süreçte… Özellikle 14-28 Mayıs seçimleri sonrası siyasi atmosferde MHP’nin; 2019’da kazandığı Yenişehir yanında ovadan ve denizden yeni ilçeler istediğini duyurduğumuzda çok tartışıldı.

İlçelerden biri Mustafakemalpaşa’ydı ve Cumhur İttifakı’nda MHP Adayı’na bırakıldı.

İlk anda…

AK Parti cephesinde burukluk olsa da, Cumhur İttifakı tam uyum sağladı. Ne var ki, eski Bakan Şükrü Erdem herkesin oyunu alıp 16.5 puan farkla seçildi.

Mustafakemalpaşa hamlesinden sonuç alamayan MHP başarılı olduğu Yenişehir’de AK Parti seçmeninin İYİ Parti’ye yönelmesiyle sürpriz yaşadı ve Ercan Özel üçüncü adaylığında hedefe ulaştı.

Yanı sıra…

Karacabey’de de İYİ Parti adayının kazanması benzer gelişmelere dayanıyor.

Sonuçta…

MHP iki belediye hedefine ulaşamadı, İYİ Parti 2 belediyeyle sandıktan çıktı.

İsmet Karaca sessizliğini bozdu

İsmet Karaca’yı… Önce SHP’de tanıdık. CHP Gençlik Kolları’ndan başlayıp önce Osmangazi İlçe Başkanı, sonra CHP İl Başkanı oldu.

14 Mayıs’ta…

Milletvekili adayıydı, ama ilk sıralar Gelecek ve Saadet’e ayrılınca geride kaldı. sırası seçilmeye yetmedi.

Sessizliğini, 31 Mart seçimi sonrası bozdu.

Önce…

“Yarım asırlık hasret bitti” deyip, “34 bin 175 oy ve yüzde 0.007 potansiyeli olan partiye 10 milletvekilliği veren siyasi deha” sorgulama yaptı.

2 adet yorum var

2 adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X