Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Eski Yugoslav göçmenlerine yapılan haksızlık çifte vatandaşlıkla giderildi

Köşe Yazısını Dinle

1952 yılıydı… Tito’nun Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti, ülkesindeki müslüman nüfus olan Türk ve Arnavut kökenlilere baskıya başladı.

Nitekim…

Bu baskı nedeniyle 1952-1958 yılları arasından Yugoslavya’dan büyük bir zorunlu göç yaşandı. On binlerce aile Üsküp, Kumova gibi Osmanlı kentlerinden Türkiye’ye gelirken, pek çoğu Bursa’ya yöneldi ve Zafer, Namıkkemal, Elmasbahçeler, Gülbahçe mahallelerine yerleşti.

O baskıyı yapıp göçe zorlayan geçmişin Yugoslavya’sı artık yok. Yerine 8 devlet kuruldu, ama merkez özelliği bugünün Kuzey Makedonyası’nda.

Nitekim…

Kuzey Makedonya’da 3 resmi dil konuşuluyor. Biri Makedonca, diğeri Türkçe ve biri de Arnavutça.

İşte…

Böyle bir yapı içinden zorunlu göçle ve mağdur olarak yıllar önce Türkiye’ye göç eden, Bursa’da ciddi bir nüfus potansiyeli oluşturan eski Yugoslavya göçmenleri için son derece önemli bir gelişme oldu.

Gelişmeyi de…

Kuzey Makedonya Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Beycan İlyas duyurdu.

Buna göre…

Kuzey Makedonya Anayasası’nın zorunlu göçle ülkeden ayrılmak durumunda kalanlar için dezavantaj oluşturan ve “anavatana göç edenlerin vatandaşlık haklarını ortadan kaldıran” 8. maddesi değiştirildi.

Böylece…

1952-1958 arası Türkiye’ye göç edip Bursa’ya yerleşen eski Yugoslavya göçmenleri için Kuzey Makedonya vatandaşlığı yolu açıldı.

Dahası…

Bulgaristan’dan zorunlu göçle gelenlerde olduğu gibi, Yugoslavya göçmenleri için de Kuzey Makedonya vatandaşlığı hakkıyla çifte vatandaşlık kazanıldı.

Bu sayede…

Hem Kuzey Makedonya’nın kültürel çeşitliliği ve zenginliği resmileşip gelişmesine katkı olacak, hem de Bursa gibi kentlere yerleşen eski Yugoslavya göçmenleri geride bıraktıkları akrabalarıyla yeniden bağ kuracak.

O nedenle…

Haberin duyulduğu perşembe akşamından beri Zafer, Namıkkemal, Elmasbahçeler, Gülbahçe gibi mahallelerde büyük bir sevinç var.

 

Ortaklık değil, müttefiklik: Şuşa Beyannamesi

Azerbaycan’ın… Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenistan işgalinden kurtarılan kenti Şuşa’da geleceği yönlendirecek önemde bir toplantı yapıldı.

Şuşa Beyannamesi’ne katılan AK Parti Bursa Milletvekili ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala çıkan sonucu şöyle değerlendirdi:

“Azerbaycan ile Müstesna ilişkilerimizin zeminini güçlendirirken, kardeşliğimizin zirveye çıktığını bütün dünyaya duyurduk. İlişkilerimizi stratejik ortaklıktan müttefikliğe çıkardık.”

 

AK Parti’nin Büyük Türkiye Yolu projesi 81 ili Bursa’da buluşturuyor

Projeyi… AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’in Teşkilat Başkanı olarak görev aldığı AK Parti Genel Merkezi Kadın Kolları hazırladı.

Amaç da…

81 ildeki iş kurmak isteyen kadınlara kamunun sağladığı hibe, destek ve fon projelerini anlatıp kadınları ülke ekonomisi ve kırsal kalkınmaya katkı sağlamaya yönlendirmek.

İşte…

Kadınlarla Büyük Türkiye Yolunda adı verilen ve 81 ilin kadınlarını üretim için cesaretlendirmeyi hedefleyen buluşma 3 Ağustos Salı günü saat 11.00’de Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılacak.

AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanı Ayşe Keşir’in de katılacağı buluşma için, Teşkilat Başkanı Gözgeç şunu söyledi:

“81 ilde girişimci olmak isteyen kadınlarla, kooperatif kurmuş, girişimci örneği,  kurumlardan destek alan kadınları bir araya getiriyoruz. ‘Ben yaptım, sen de yapabilirsin’ inancını vermek istiyoruz.”

 

Faruk Çelik: Orman yangınları sabotaj

İlk anda… Manavgat’taki orman yangını için piknikçi şüphesi vardı, ama terör kaynaklı sabotaj öne çıktı.

Eski Bakan Faruk Çelik de böyle düşünüyor:

“2 günde 50 orman yangını! Evelemeye, gevelemeye gerek yok; sabotajdır. Ciğerlerimizi yakanların, ülkemize aidiyet duymayan, zihnen ve ruhen bize düşman en adi piyonlar olduğu nettir.”

Küresel ısınma tezi için de “İşbirlikçilik yapmayın” dedi.

 

Gönül Doktoru İsmail Fakı ödülü 2 kişiye verildi, Sağlık-Sen’in çağrısı var

Önemli olan şu… Dr. İsmail Fakı vefat edeli 8 yıl oldu, ama arkasından olumsuz bir ifade ya da ima hiç olmadı.

İşte bu hiç de kolay değil.

Öğrenci yurdu olarak başlayan inşaatı Türkan Akyol Göğüs Hastanesi’ne nasıl dönüştürdüğünün tanıklarındanız. İnsanlara yaklaşımıyla da iz bıraktı.

Nitekim…

8 yıldır yıldönümlerinde anılan Dr. İsmail Fakı adına her yıl verilen Gönül Doktoru Plaketi’ni bu yıl Çekirge Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Kemal Kaya ile Yüksek İhtisas Hastanesi Kalp Damar Kliniği’nden Doç. Dr. Ufuk Aydın aldı.

Anma için…

Ankara’dan gelen Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Köse ise çağrısını tekrarladı:

“Dr. İsmail Fakı her kademeden insanın tebessüm ile andığı ve hatırladığı Bursa sevdalısı biriydi. Adının Bursa’mızın bir hastanesinde yaşatılmasını canı gönülden istiyoruz.”

 

Bursa’nın Yetimleri şimdi yetim kaldı

2015 Eylül’de… Ankara’daki En Kıdemli Örnek Vatandaş töreninde, kurduğu Bursa’nın Yetimleri Derneği ile topluma yararlı olduğu için ödüle layık görüldüğünde oradaydık.

Mehmet Çepni’nin başkanı olduğu derneğin bazı etkinliklerine de katıldık, yapılanları gördük. Gözden uzak kalıp yetime şefkat gösteren Çepni’nin vefatını öğrenince de çok üzüldük.

Kent Konseyi’nin eski Başkanı Hasan Çepni’nin babası Mehmet Çepni’ye rahmet diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X