Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Ette indirim faturası besiciye çıktı, Tarım Bakanı gece devreye girdi

Köşe Yazısını Dinle

Talimatı… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi ve Tarım Kredi Marketler’de vatandaşa yüzde 25 indirimli et satılmasını istedi.

Kooperatif de indirimli satışı hemen başlattı.

Fakat…

AK Parti Bursa İl’in Yüz Yüze 100 Gün projesi kapsamındaki ilçe ziyaretleri sırasında konunun bir başka boyutu ortaya çıktı.

Özellikle…

Büyükorhan’ın Aktaş ve Zaferiye köyleriyle Yenişehir Karaköy’de besiciler, AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’e şunu söylediler:

“Cumhurbaşkanımız et fiyatının düşürülmesi talimatı verdi, indirim de başladı. Fakat bizden et ve süt alan özel sektör, satıştan kârlarında indirim yapacaklarına, bizden alım fiyatlarını düşürdüler.”

Yakınmaları şu oldu:

“Zaten güç koşullarda et ve süt üretimi için besicilik yapıyoruz. Başta yem olmak üzere maliyetlerimiz çok arttığı için üretim maliyetini karşılamakta zorlanıyorduk. Şimdi indirimin faturası da bize kaldı, mağdur olduk.”

Ardından da…

“Et ucuzlasın, ama fatura besicinin üzerine kalmasın. Düzenleme olmazsa hayvanlarımızı elimizden çıkarmak zorunda kalacağız” dediler.

Bunun üzerine…

Milletvekili Esgin gece 01.00’de Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’yi aradı ve besicilerin anlattıklarını iletirken şunu söyledi:

“İndirimin yükünü besiciye bırakmayan formül geliştirmeliyiz.”

Uygulamayı haber veren Esgin’e teşekkür eden Kirişçi’nin ilk tepkisi “Böyle bir şeye müsaade etmeyiz” oldu.

Sonra da…

Kendi kârlarından fedakarlık yerine üreticiden alım fiyatını düşürenlerin yaptıklarını birinci ağızdan dinlemek için besicilerin telefonlarını istedi.

O görüşmeleri AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin şöyle aktardı:

“Besicilerimizle görüştüm. Bakanımız aramış ve yarım saat saate varan görüşmeler yapmışlar. Hatta Bakan Bey Ankara’ya davet etmiş.”

Böylece…

Ciddi bir sorunun başlangıç aşamasında çözümü için adım atılmış oldu.

Besiciye ‘yem desteği’ formülü

Büyükorhan ve Yenişehir köylerinde besicilerin anlattığını Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ye aktarıp gece yarısı devreye girmesini sağlayan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ilk formülü açıkladı:

“Ucuz ekmek için Toprak Mahsulleri Ofisi fırıncılara indirimli un veriyor. Besicilerimize de piyasanın yaklaşık yüzde 20-25 altında yem verilecek.”

Bu da önemli bir destek olacak.

Geri dönüşümde tuhaf aşama: Fazla kitap ve eski ansiklopedi hurdacılığı

Evimizin bulunduğu bölgeye sık sık hurdacı gelir. Araçtan yükselen “Eskiler alıyorum” diyen sese alışığız.

Hafta sonu bambaşka bir eskici sesi yükseldi:

“Fazla kitapları, kullanılmayan ansiklopedileri geri dönüşüm amacıyla ücreti karşılığı alıyoruz.”

Geri dönüşümün geldiği nokta bir düşündürücü.

Kitabın fazlası olmaz, ama bazen okunmuş kitaplar kütüphanelere ya da köy okullarına bağışlanırdı. Kitabın geri dönüşüme girmesi o nedenle şaşırttı.

Ansiklopediler başka bir konu.

Pek çok evde, bir zamanlar gazetelerin kupon karşılığı verdikleri 10-12 ciltlik ansiklopediler var. Hem de birkaç gazeteden birkaç takım olarak.

Dijitalleşme ve akıllı cep telefonlar alışkanlıkları değiştirince ansiklopedilerin pabucu dama atıldı. Artık tek dokunuşla Google’a sormak yetiyor.

Galiba bu da dönüşümün bir başka yüzü.

Tek amaç, ‘iyi sporcular’ yetiştirmek

Bursa’da… Altyapısıyla basketbola yatırım yapan kulüpler var. Yeşimspor da sporcu fabrikası gibi altyapısıyla iyi sporcular yetiştirmeye devam ediyor.

Bu kapsamda…

10, 11, 12 yaş gruplarında Bursa Minik Erkekler Basketbol Ligi’nde Yeşimspor’un U-11 takımı yenilgisiz şampiyon oldu, 2 takımı dereceye girdi.

Kulüp Direktörü ve Başantrenörü Cem Çağal da kupaları Yeşim COSU’su Şenol Şankaya’ya teslim etti.

Recep Altepe siyaset sahalarına döndü, muhtar ziyaretleriyle başladı

23 Ekim 2017’de… Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa ettiğinde AK Parti’nin en deneyimli belediyecisiydi.

2 dönem Yıldırım ve Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi olarak tanıdığı belediye yönetimini 2004’te Osmangazi Belediye Başkanı olarak üstlendi. 2009 ve 2014’te Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken üst üste iki kez seçilen ilk isim oldu.

Gerçi…

İstifa ettikten sonra ofisinde konuk ağırlayıp dost ziyaretleri yapmaya, mahallelere gidip görevdeki günleri gibi kahvehanelerde sohbetlere devam etti, ama bunları göz önünde yapmadı. Resmi tören ve programlardan da uzak durdu.

Geçen hafta…

Belediyedeki günlerinde yakın çalışma arkadaşı ve vekili olan Abdülkadir Karlık’la birlikte Davutkadı Mahallesi Muhtarı Bayram Demir’i ziyarete gitti.

Bu ziyaretle de siyaset sahalarına döndüğü mesajı verdi.

Anbarcıoğlu gururu: Küçük öğrencisi doktor oldu

2002’de… AK Parti Bursa Milletvekili adayı olduğunda, İstanbul Gaziosmanpaşa’da yeni açılan Mavi Gün Koleji’nin ilk müdürüydü.

Faruk Anbarcıoğlu 2003’te okulunun yılsonu etkinliğine Bursa Milletvekili olarak katıldı. Törende anı fotoğrafı çektirdiği ilkokul 3. sınıf öğrencisi Hayrünnisa Nur Kabuk bu yıl Tıp Fakültesi’ni bitirip doktor oldu.

Anbarcıoğlu da yaşadığı mutluluğu ve gururu paylaştı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X