Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Fantezi değil, gerçek: Enerjisine sahip olan bağımsızlığını korur

Köşe Yazısını Dinle

Gözlerimiz… Televizyonun alt köşesinde basketbol maçı skoru gibi sürekli yükselen döviz kurlarının cinnet halini izlerken, aslında en önemli gündem olması gereken enerji bağımsızlığını konuştuk.

Konuğumuz…

Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uysal şuradan başladı:

“2009’da ‘Türkiye enerjide kendine yetebilen ülke olabilir’ dediğimizde dışa bağımlılık petrolde yüzde 99, doğalgazda yüzde 95’ti. Yenilenebilir enerjide Avrupa’ya göre çok hızlı geliştik, ama henüz hedefe ulaşamadık.”

Arada…

Başkan Danışmanı olduğu Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tüm birimlerin elektrik ihtiyaçlarının karşılanabileceği yatırımlar yaptığını vurgulayıp ekledi:

“Yatırımlar artarak devam etseydi 81 il kendi imkanlarıyla elektrik üretebilecek ve dışa bağımlılık en aza inecekti.”

Sonra da…

“Enerjide kendine yeten belediye” için, “Su, rüzgar, güneş, çöpten elektrik üretmek gerektiğini” söyledi.

Bu noktada…

Bursa’da bu konuların ilk Erdem Saker döneminde Demirtaş Çöplüğü’nde elektrik üretilerek konuşulmaya başlandığını, Recep Altepe döneminde su depolarında elektrik üretilip güneş santralları kurulduğunu, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın da Kurban Pazarı çatısını güneş tarlasına çevirdiğini anımsatıp, “Büyükşehir Belediyesi’nin Bursaray istasyonları çatılarına güneş paneli koyması önemli adım” dedi.

2013’te düzenledikleri Uluslararası Bioatık Konferansı’ndan çıkan çarpıcı sonucu da anımsattı:

“Belediyelerin çöplerini enerjiye dönüştürmesi halinde700 megavatlık elektrik santralı kurma kapasitesine kavuşulacağı açıklandı. Bu da, Keles’te engellenen 350 megavatlık linyit kömürü santralının iki katı.”

Ardından…

Türkiye’nin jeotermal enerjide Avrupa’da birinci, rüzgarda ikinci, HES’lerde üçüncü olduğu bilgisini veren Enverder Başkanı Dr. Mustafa Uysal’ın çağrısı şu:

“Türkiye’nin önünde güzel bir gelecek var. En önemli argümanlardan biri enerji. Enerjiye sahip olan bağımsızlığını korur.”

 

Enerji verimliliği dışa bağımlılıktan kurtarıyor

Türkiye’nin… 2005’ten 2010’a kadar vizyon programlarla enerji arzı sorununu çözüp yerli potansiyelleri ortaya çıkardığını vurgulayan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Dr. Mustafa Uysal, yeni vizyonla enerjide dışa bağımlılıktan kurtaracak politika gerektiğini söyledi.

“2008’deki hedeflerle yatırım yapılsaydı yenilenebilir kaynaklarla 20 bin megavatlık ilave güç sisteme kazandırılmış olacaktı” diye de ekledi.

 

Kapalı pazarların 500 dönümlük boş çatısında güneş enerjisi üretilsin!

Çağrı… 2002 yılında Ankara’da Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu’nu kurup 14 yıl başkanlığını yapan Mehmet Çakman’dan geldi.

Önce…

2007’de Haller Yasası için federasyon katkısını ve o günlerde Türkiye’de ilk kez yayınlanan pazaryerleri yönetmeliğini anımsattı.

Yönetmelikle…

Cadde ve sokaklardaki pazarların kalkması için belediyelere kapalı pazaryerleri yapma yetkisi verildiğini söylerken şuna dikkat çekti:

“Haftada 1 gün pazar kurulan kapalı pazaryerleri diğer günler mahallenin otoparkı, belediye etkinlik alanı oluyor.”

Şu hesabı yaptı:

“17 ilçedeki kapalı pazaryeri sayısı 50’yi geçti. En küçüğün 4-5 dönüm kapalı alanı var. Ortalama 10’ar dönümden çok ciddi alan boş.”

Çağrısı şu:

“500 dönüm kapalı pazaryeri çatısı boş kalmasın, güneş enerjisi üretilsin. O elektrikle pazaryeri aydınlatılsın.”

 

DEVA Yenişehir’de rozet taktı

Bir yandan… 4 Aralık Cumartesi günü Ali Babacan’ın katılımıyla Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapılacak DEVA Partisi İl kongresi hazırlıkları sürüyor.

Bir yandan da…

DEVA İl Başkanı Serkan Özgöz kongre yokmuşçasına teşkilat çalışmalarına devam ediyor.

Nitekim…

Gemlik, Kestel, Yıldırım ilçe başkanlarının da katılımıyla Yenişehir’de mahalle temsilcilerine rozetlerini taktı.

 

AK Parti Genel Merkezi Başkan Aktaş’a 3 ilde eğitmenlik görevi verdi

Proje… AK Parti Genel Merkezi tarafından hazırlandı ve hızlı şekilde de uygulamaya kondu.

Nitekim…

Geçtiğimiz hafta sonu Bursa’da yapılan Teşkilat Akademisi toplantısına AK Parti’nin eski bakanları, eski yöneticileri, kısacası kamuoyunca tanınan isimleri katıldılar. Hepsi de kendi alanlarıyla ve üstlendikleri görevlerle ilgili değerlendirmelerde bulunup bilgi ve deneyim paylaşımı yapmış oldular.

Teşkilat da önemsediği isimleri dinleyebilmek için toplantıya ilgi gösterdi.

İşte…

İl il devam eden Teşkilat Akademisi toplantılarının bundan sonraki organizasyonlarında AK Parti Genel Merkezi tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da eğitmen olarak görev verildi.

Samsun, Kastamonu ve Kütahya’daki AK Parti Teşkilat Akademisi toplantılarında Aktaş da bilgi ve deneyim paylaşacak.

 

Genç siyasetin sevilen yüzü ölümüyle herkesi şaşırttı

İkiz kardeşler… Uğur Şahan ve Umut Şahan’ı yıllardır tanırız. DYP Gençlik Kolları’nda siyaset yaptılar. Son dönem Harun Akın’ın yanında oldular, bu nedenle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun etkinliklerine katıldılar.

İkisi de…

Bursa’da genç siyasetin sevilen yüzleri oldular.

Öğleden sonra…

1986 doğumlu ikizlerden Umut Şahan’ın vefat ettiğini duyunca çok üzüldük. Allah rahmet eylesin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X