Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Faylar her yerde, deprem kapıda: Önce Bursa mimarisine karar vermek gerek!

Köşe Yazısını Dinle

İşin doğrusu… Deprem riski yüksek coğrafyada yaşıyoruz. Bölgemiz asırlardır bilinen faylarla dolu. İnegöl’den başlayıp Bursa kent merkezinden geçen fay var. Yenişehir’den, İznik’ten, Gemlik’ten, Mudanya’dan Uluabat’tan, Karacabey’den geçen faylar biliniyor.

Uludağ’ın arka yüzünde Soğukpınar ve Orhaneli fayları haritalarda yer alıyor.

Yani…

Faylar hep var ve yerleri belli. Yerbilimciler yıllardır 7 şiddeti üstü deprem olabileceği uyarısı yapıyorlar. Fayların yerlerini değiştiremeyeceğimize göre, yaşamımızı sürdürebilmemiz için depreme uygun yapılar önem kazanıyor.

Yani…

Kentin mimarisinin, yapılaşmasının nasıl olacağına artık kriter gerekiyor.

Bunun nasıl olacağını…

Deprem araştırmalarında Türkiye’nin bilgi ve görüşünü önemsediği uzman olan Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Beyhan Bayhan’a sorduk.

Dedi ki:

“Kent gelişirken; sıvılaşma olmayan, zemin sınıfı iyi yerlerin seçilmesi gerekiyor. Kent planlamasında bu kriter çok önemli.”

Önemsediği şu:

“Kişisel düşüncem, Bursa’da 4 kat üzeri binalara izin verilmemeli. İzin verilirse de; projesinden inşaatına kadar çok iyi denetlenmeli”

Örnek verdi:

“Kahramanmaraş Depremi’nde gördük. Yeni binalarda da sıkıntı oluyor. Ya projesinde, ya imalatında, ya denetiminde sıkıntı olmuş.”

Üzerinde durduğu şu:

“Bu işin çözümü güçlü zeminden ve yüksek olmayan yapılardan başlıyor. Eğer iyi denetim garanti edilemiyorsa çok katlı yüksek binalardan kaçınılmalı. 4 katın altındaki binaların kusurları olsa da depremlerde ayakta kaldıkları görülüyor.”

Şuna dikkat çekti:

“İl Afet Planı senaryolarına göre, 7 şiddetinde depreme hazır olabilmek için 100 bine yakın konutun dönüşümü gerekiyor. Büyükşehir Belediyemiz de bu yönden çok önemli çalışmalar yürütüyor.”

Çağrısı da şu:

“Artık dayanıklı binalar yapmak şart.”

 

Özlüce İlköğretim Okulu’nda deprem tatbikatı

Son günlerde… Gemlik merkezli depremler insanların yüreklerini ağızlarına getiriyor.

Böyle bir süreçte…

Bursa Mahalle Afet Gönüllüleri harekete geçti. Nilüfer’deki Barış Mahallesi Muhtarı Sevilay Karaca’nın da yer aldığı ekip, olası deprem anınd okulu hızlı boşaltabilmeye hazırlık amacıyla Nilüfer’deki Özlüce İlköğretim Okulu’nda tatbikat yaptı.

500 öğrenci 3 dakika 50 saniyede okulu boşalttı.

 

Nilüfer’i ‘değiştirmek’ için tempoyu arttırdı: Gece gündüz her yerde

Bursa onu… 2009’da Harita Mühendisleri Odası Başkanı olarak tanıdı. Yalnızca mesleki konularda değil, Bursa için kafa yorup çözüm üreten mühendis kimliğiyle öne çıktı.

Sonrasında…

2017’de AK Parti Nilüfer İlçe Başkanı olarak siyasi görev üstlendiğindi.

Şimdi…

AK Parti’nin 2004’teki ilk yerel seçiminde adeta sandıktan döndüğü, ama hiç kazanamadığı Nilüfer’de AK Parti Adayı olarak çok iyi bildiği sokaklara çıktı.

İzlenimimiz o ki…

Siyasi deneyimi, Nilüfer’i çok iyi bilmesi, Nilüfer’in kendi bölgeleri içindeki demografiyi de sosyal yaşamı da iyi tanımasının avantajıyla hareket ediyor.

Gece gündüz her yere gidiyor, herkese ulaşmaya çalışıyor, herkesle konuşup “Değiştir” çağrısı yapıyor.

Elbette…

Sonucu değiştirip değiştiremeyeceği bilinmez, ama Nilüfer’e rekabet getirdiği, dengeyi de sarstığı görülüyor.

 

Geçtiği yere sevgisini bırakıyor

Erkan Aydın’ın ilginç bir siyasi istatistiği var. 2009 ve 2014’te milletvekili olduğu dönemde CHP Adayı olarak Osmangazi’de Mustafa Dündar’la yarıştı.

Şimdi…

Üçüncü kez Dündar’la yarışmak için CHP Osmangazi Adayı olarak sahada.

Bu kez…

Siyasi deneyimiyle dikkat çeken performans sergiliyor. Üstelik parti desteği de alıyor. Mahalle mahalle gezip her yere ulaşıyor, Osmangazi’de geçtiği yere sevgisini bırakıyor.

 

Gürsu’nun en iddialı adayı Kırat’ta: Umudum olmasa aday olmazdım

5 yıl… Demokrat Parti İlçe Başkanı olarak Gürsu’da siyaset yaptı. DP Gürsu Adayı Adem Şamlı bu seçimde tanıdığımız en iddialı aday.

Ziyarete…

2008-2018  arası DP İlçe Başkanı olan Hasan Arat’la geldiğinde, “Gürsu’da ne eksik?” diye sorduk. “Ne değil ki?” diye başlayıp sıraladı:

“Düğün salonu Gürsuluların olacak. Kapalı pazaryerini çalıştıracağız. Kreş ve aşevi yapacağız. TOKİ yolunu kısaltıp tramvay getireceğiz.”

Bu noktada…

“Yenidoğan’da hakların 1’e 1 korunacağı kentsel dönüşüm yapacağız. 5 yıldızlı otel kazandıracağız” dedi.

Eksikler arasında, “kalabalık yerlerde kadın tuvaleti olmaması” da var. Bunu giderip kadınlar lokali açmak, mesire yerlerini çoğaltmak istiyor.

İddiasını şöyle ortaya koydu:

“Yıllardır Gürsu’da siyaset yapıyorum. Gürsu’ya kazanmak için yola çıktım. Umudum olmasa çıkmazdım.”

 

DSP Büyükşehir Adayı ‘halk ve hak için’ yola çıktı

Son 3 seçim…… DSP’nin Büyükşehir Adayı olarak Genel Başkan Yardımcısı rahmetli Murat Özbilge’yi izledik.

Geçen yıl aramızdan ayrıldıktan sonra DSP bu seçim Büyükşehir Adayı olarak Mahmut Bayram’ı açıkladı.

O da…

“Siyaseti ticaret ve rant için değil, halk ve hak için yapıyoruz” diyerek sahaya çıktı. Geçmişten gelen Demokratik Solcu olarak da “halkıma ihanet etmeyeceğim” sözü verdi.

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X