Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Gerginlik öncesi Kudüs’te olan Birkan anlattı: O bölgeler bizim

1.-yazi-icin-ak-parti-bursa-milletvekili-zekeriya-birkan.jpgFitili… Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ateşledi. İçerde sıkıştığı bir süreçte Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını, Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı verdiğini açıkladı.

Bu sözlerle…

Ortadoğu’da yeni bir kriz başlarken, dünyanın gözü de bölgeye çevrildi.

Gelişmeleri…

Dahası, Türkiye’nin yaptığı “Kudüs kırmızı çizgimiz” açıklamasını AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan’la konuştuk.

Aynı zamanda TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi olan Birkan cuma akşamı Olay TV’deki Her Açıdan programında söze sıcak bir anısıyla başladı:

“Benim için tevafuk oldu, geçen hafta Kudüs’teydim ve cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldım.”

Bu konuya Türkiye’nin neden müdahil olduğunu anlattı:

“Kudüs ve Mescid-i Aksa bazılarının zannettiği gibi sedece Filistinlilerin ya da Arapların değil. Buraları Mekke ve Medine gibi, hatta İstanbul’daki Sultanahmet ve Ankara’daki Hacıbayram kadar bize yakın.”

Şunu vurguladı:

“Ne yazık ki uzun yıllar buralardan uzak tutulduk. Bize Filistin’in sorunu gibi anlatıldı.”

Sonra da…

Kudüs’ün neden kırmızı çizgimiz olduğunu anlattı:

“Bu topraklar asırlarca bizim toprağımız oldu. Kudüs ve Mescid-i Aksa bizden koparılan topraklar. Kaldı ki, Kudüs yalnızca Müslümanların ilk kıblesi değil, Hıristiyanların ve Yahudilerin de kutsal şehri.”

Şunu söyledi:

“Bizim eleştirdiğimiz Yahudiler değil, Siyonistler. Bu bir ideoloji. Kendi dininden ve ırkından olmayanı köle gören Siyonizmin sonuçları bunlar.”

Ardından…

İspanya’da katledilen Yahudileri 1492 yılında İkinci Beyazıt zamanında Osmanlı’nın gemilerle getirip Kudüs’te Ağlama Duvarı’nın olduğu bölgeye yerleştirdiğini anımsatıp ekledi:

“Havaalanında 1907-2017 afişleri gördüm. 120. yılında Siyonistler Kudüs ve Mescid-i Aksa işgaliyle dünyada işgali sürdürüyor.”

Gördüğü şu:

“Filistin’i dev utanç duvarlarıyla çeviriyorlar. Filistinli köyünden çıkmak için tellerden ya da İsrail askerlerinden geçmek zorunda. Mescid-i Aksa kapısında silahlı askerler nöbet tutuyor.”

Sözü Trump’a getirdi:

“Hem barış görüşmeleri diyeceksin, iki devletli çözümü savunacaksın, bilinçli şekilde de Kudüs’ü ve Mescid-i Aksa’yı işgal edeceksin. Bunun sonu adım adım kitaplarda okuduğumuz ‘vaat edilmiş topraklara’ ilerliyor.”

Kudüs, Ortadoğu’daki yeni bomba mı?

 

Soruyu… AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan’a sorduk.  O da, “Siyonizmin dünyayı dizayn ettiğini” söyleyip Kudüs’teki gelişmelere geniş bir açıdan baktı:

“Suriye’deki iç savaşı da, Irak’taki bölünmeyi de, Yemen’deki iç savaşı da, Suudi Arabistan’daki kargaşayı da, Mısır’da yaşananları da bundan bağımsız düşünemeyiz.”

Ardından…

“Öyle sistem kurulmuş ki, iç politikamızı da ayrı tutamayız” deyip ekledi:

“İsrail’in yaşayabilmesi için bölgede üniter ve güçlü devletlerin olmaması gerekiyor.”

“Yunanistan Lozan’daki hakları soydaşlarımıza vermiyor”

 

65 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde Yunanistan’a yapılan ilk ziyarete Lozan tartışması damgasını vurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gezi öncesi yaptığı “Lozan’ı güncelleştirme” çağrısına Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın itirazıyla ortaya çıkan gerilimi AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan şöyle yorumladı:

“Cumhurbaşkanımızın hem ev ödevini iyi yapan, hem de altta kalmayan bir dış politika anlayışı var. Açık sözlü şekilde cevabını verdi.”

Sonra da…

Gerilim konusu olan Lozan’ı yorumladı:

“Yunanistan Lozan ve Avrupa Birliği müktesebatından doğan hakları oradaki soydaşlarımıza vermiyor. Cumhurbaşkanımız bunun için ‘Lozan’ı uygulamıyorsunuz’ diyor.”

Görüşü şu:

“Teorik olarak Lozan var, ama pratikte yok. Azınlıklar konusunda Lozan’ı uygulamıyorlar. Biz mübadillerle ilgili düzenlemeleri yaptık, azınlık vakıfları mallarını iade ettik. Fakat soydaşlarımızın hakları gasp ediliyor.”

Örnek de verdi:

“Lozan imzalandığında Batı Trakya’da yüzde 84 olan soydaşlarımızın varlığı göçe zorlamalar nedeniyle yüzde 30’lara düştü. Kişi başı milli gelir Batı Trakya’da 2 bin, Yunanistan’da 18 bin Dolar.”

Seçilmiş müftü anlaşmasının da uygulanmadığını vurgulayıp ekledi:

“Cumhurbaşkanımız da ‘Kral çıplak’ dedi ve gerçeği söyledi.”

Batı Trakyalı 2 Bursa Milletvekili tarihi gezideydi

 

4.-yazi-icin-cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan,-hakan-cavusoglu,-mehmet-muezzinoglu.jpgCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük yankı yapan Atina ve Batı Trakya ziyaretlerine Batı Trakyalı Bursa Milletvekili de eşlik etti.

İkisi de Gümülcineli olan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile Sağlık ve Çalışma Sosyal Güvenlik eski bakanı olan Mehmet Müezzinoğlu tarihi gezide yer alarak soydaşlarımızla ve akrabalarıyla hasret giderdiler.

Bursa’dan da yoğun katılım olan ziyarete bazı fanatiklerin tehditlerine karşın soydaşlarımız büyük ilgi gösterdiler sevgi halkası oluşturdular.

Talat Özen hızlı başladı

 

5.-yazi-icin-talat-ozen.jpgBursa’da önce UEDAŞ’ta hizmet vererek kente elektrik dağıttı, sonra BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı olarak farklı projelere imza attı.

Değişim sonrası yeniden yapılanan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nden aldığı davetle bizdeki BUSKİ’nin karşılığı BASKİ Genel Müdürü olarak sorumluluk üstlenen Talat Özen yeni görevine çok hızlı başladı.

Bursalı bürokrat deneyimiyle Balıkesir için özel projeler hazırlıyor.

6.-yazi-icin-izzet-dede.jpg
İzzet Dede vefat etti

1994 yılında belde olan Mustafakemalpaşa’ya bağlı Çeltikçi’nin DYP’den seçilen ilk belediye başkanı İzzet Dede, aralıksız 4 dönem seçildi. 2014’te Bütünşehir’le beldeler kapatılınca son belediye başkanı da oldu.

Her parti aday yapmak istiyordu, 2014’te CHP Mustafakemalpaşa Adayı olmayı kabul etti.

Beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda olan İzzet Dede vefat etti. Cenazesi bugün Mustafakemalpaşa’da toprağa verilecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X