Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Giden yalnızca bu yılın ürünü değil, Türkiye’nin ihraçlık kirazı 3 yıl yok

İki yıl önceydi… Üstelik yine bu zamanlardı ve  tarih de 29 Haziran’dı. Keles’in 10 köyünde etkili olan dolu felaketi ağaçlarda ne varsa deldi geçti.

Dalından toplanacak kirazı, cevizi, armudu, tarladaki çileği kalmadı.

O nedenle…

Geçen yıl Keles çiftçisi, gururla ihraç ettikleri ürünlerinden verim alamadılar.

Bu yıl…

Kiraz ağaçları canlandı. Yöre çiftçisinin yüzü gülmüştü ki, geçen hafta yine dolu yağdı, iki yıl arayla yine dolu afeti yaşandı.

Üstelik…

Bu kez dolu daha etkiliydi ve yağış daha uzun sürdü. O nedenle, dallardaki meyveler, tarlalardaki sebzeler şiddetli dolunun etkisiyle paramparça oldu.

En çok da…

Kozağacı olarak bilinen bölgedeki Durak, Denizler, Sarıyer, Issızören, Davutlar, Yunuslar, Demirci, Harmandemirci, Kaardıç köyleri etkilendi.

Yetiştirdiği ve ihracatta aranan kirazlarıyla Kiraz Vadisi olarak tanınan Kozağacı’nda tüm ürün doluyla parçalanıp gitti.

Rakamlara göre…

Bölgede 160 bin kiraz ve ceviz ağacı var. Yine yapılan ilk belirlemelere göre ağaçlardaki meyveler yüzde 70 ile yüzde 90 arasında hasar gördü.

Burada…

Önemli bir ayrıntı daha ortaya çıkıyor. Kısa arayla dolu yiyen meyve ağaçları kendi içlerinde strese giriyorlar ve kendi onarımlarını kendileri yapıyorlar.

O da…

Bu yılın kirazının dalında parçalanması yanında, önümüzdeki 3 yıl ağaçların Türkiye’nin en iyi ihraçlık kirazını vermeyeceği anlamına geliyor.

Yani…

Hasar yalnızca bu yılın ürününün kaybı değil, önümüzdeki 3 yıllık süreçte de bu ağaçlardan ürün alınamaması ve çiftçinin mağduriyeti söz konusu.

Nitekim…

Afetten sonra bölgeye giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve İl Başkanı İsmet Karaca, daha sonra ziyaret eden CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’dan, hafta sonu Dağ yöresini dinleyen AK Parti milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ve yöre insanı Osman Mesten’le İl Başkanı Ayhan Salman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’tan, aynı gün Kozağacı’nda olan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’ndan köylüler günümüzün koşullarını da anımsatıp aynı şeyi istediler:

“Zararımız çok ağır, burası afet bölgesi olsun.”

 

Tatlıoğlu sorunu Meclis’e taşıdı

 

Hafta sonu… Kiraz Vadisi olarak bilinen Kozağacı bölgesinde doludan etkilenen köyleri gezip çiftçileri dinleyen İYİ Parti Bursa Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu sorunu TBMM’deki basın toplantısıyla gündeme getirdi.

Yörede…

Tarım sigortasının henüz oturmadığını söyleyen Tatlıoğlu, dolu afetinden etkilenen kiraz ağaçlarının önümüzdeki 3 yıl “en az yüzde 50 verim kaybı” yaşayacaklarını vurgulayıp çiftçinin isteğini tekrarladı:

“Bölge, afet bölgesi ilan edilmeli.”


Çavuşoğlu çiftçinin beklentilerini karşılamak için harekete geçti

 

Bursa’dan bakınca, pek anlaşılmasa da, Keles’te iki yıl arayla yaşanan dolu felaketi büyük hasara yol açtı. Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında geçen yıl benzer durum yaşandı. Yenişehir çiftçisi de dolu mağduru oldu.

Her yıl…

Bursa’da neredeyse bu zamanlar benzer dolu afetlerinin görülmesi iklim değişikliğiyle ne oranda ilişkili bilemeyiz, ama zarar görmüş meyve-sebze miktarı da önemli.

Nitekim…

Yöre insanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Keles Belediye Başkanı Mehmet Keskin ve AK Parti Keles İlçe Başkanı Özcan Yeni ile birlikte köyleri dolaşan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu karşılaştığı afet tablosundan çok etkilendi.

Bunun üzerine…

Yöre çiftçisine “talep ve beklentilerinin karşılanması için Ankara’da girişimde bulunacağını” söyledi.

Erdem Saker’den DSİ birası itirazı

 

Pazar günü… Bursa kent merkezi Duaçınarı’nda bittiği için şehir dışına yapılan YSE/Köy Hizmetleri, Karayolları, DSİ gibi kurumların arazilerini kamu alanı olarak çok iyi koruduklarını, ancak bugün kamunun ihtiyacı olduğunu yazdık.

Buna…

DSİ Bölge Müdürü olarak Bursa’ya hizmet eden, 1994-1999 dönemi Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdem Saker’den itiraz geldi.

Diyor ki:

“DSİ Setbaşı tesislerinden bugünkü yerleşimine 60 yıl önce taşındı ve kök saldı. O tesisler sıradan binalar değil, her noktasında üretim var. Sıradan devlet kurumu binası değildir, Bursa var olduğu sürece hizmet verecektir.”

 

Tehlikeli oyun… Toplum erken zafer kutladı, korona geri döndü

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan her konuşmasında “Henüz bitmedi, tedbiri elden bırakmayın” diyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her akşam “Kazanılmış bir zafer yok, tedbiri bırakırsak başa döneriz” diyor.

Pazar gecesi…

Bursa Valisi Yakup Canbolat adeta yalvardı:

“Kıymetli Bursalılar. İlimizde günlük korona pozitif vakada artışlar yaşanıyor. Lütfen kurallara uyalım.”

Gelin görün ki…

Toplum olarak bunalıp kendimizi dışarı attık ve günlük yaşama tam hız geri döndük.

Gerçi…

Bazı vatandaşlarımız maske takıyor, ama genelde maskesiz dolaşım göze çarpıyor. En önemlisi, “korona geçti, gitti, artık bir şey olmaz” havası var.

Oysa…

3 ayı aşkın süre yüksek disiplinle sağlanan başarı bugünlerde çöpe gitmek üzere. Daha da anlamazsak, en başa dönmek zorunda kalacağız ki geçen zamana da, hepimize de yazık olacak.

AK Parti Genel Merkezi toplantı düzenine döndü

 

Anlaşılan o ki… Mart ayı başından beri güncel yaşamımızı kısıtlayan salgın sürecinde öne çıkan dijital buluşmalar döneminin sonuna geldik.

Nitekim…

AK Parti Bursa Milletvekili ve Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç’ın paylaştığı fotoğrafta, pandemi sonrası normalleşme döneminde AK Parti Gernel Sekreterliği birim toplantısının alışılmış şekilde yapıldığını gördük.

Bundan da…

Siyasi faaliyet ve çalışma ortamlarının eskiye dönüşüyle birlikte siyasetin normalleştiği anlamını çıkardık.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X