Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Göçmen kenti Bursa’da Suriyeli göçmen sayısı 178 bin 154 oldu

Manzara şu… Başka kentlerdeki kadar olmasa da Bursa’da Suriyeliler konusunda zaman zaman olumsuzluklar yaşanıyor. Bu da, göçmenlere karşı hoşgörülü bir kentin alışılmış yapısıyla çelişiyor.

Bu durum…

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün organize ettiği ve dijital ortamda gerçekleşen Yerel Medya Buluşmaları’ndaki konulardan biri oldu.

Bölge bölge yapılan Yerelde Basın Buluşmalarının üçüncüsü Marmara Bölgesi yerel gazetecileriyle gerçekleşti.

Buluşmada…

Türkiye’de 190 milletten 4.8 milyon yabancı yaşadığını söyleyen Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Uyum ve İletişim Daire Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, bazı kentlerde ortaya çıkan görüntüler için şunu söyledi:

Suriyeli göçmenler zaman zaman olaylarla anılıyorlar. Fakat bunlar da daha çok kendi aralarında oluyor. Böyle bir durum Balkan göçmenlerinde olmuyor, çünkü büyük oranda aralarında akrabalık bağı var. Suriyeli göçmenlerde bu söz konusu değil.”

Sorumuz üzerine…

Bursalı olan Kadıoğlu, kentteki Suriyeli göçmen sayısını açıkladı:

Bursa’da 178 bin 154 Suriyeli göçmen var. Bunların 77 bin 218’i 18 yaş altında. Bu da genelin yüzde 43’ü.”

Bu noktada…

Suriyeli göçmenlerin iş yaşamı ve aldıkları sağlık hizmeti gibi konularda yapılan spekülasyonlar için de şu değerlendirmeyi yaptı:

Bir…

Geçici koruma statüsünde olan yasal göçmenlerin sosyal güvenlikleri var, bundan yararlanıyorlar. Fakat hiçbiri Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından daha üst hukuka sahip değil. Maalesef kamuoyunda yanlış algı oluştu.”

İki…

Göçmenler daha çok Türk vatandaşlarının yönelmedikleri alanlarda çalışıyorlar. Gaziantep’te ayakkabı sektöründe, Bursa ve İstanbul’da sanayide üretime katkı yapıyorlar. Zeytin toplayıp tarım hasadı yapıyorlar.”

Şuna da dikkat çekti:

Sahibi Türk, çalışanı Suriyeli işletmeler de; sahibi Suriyeli, çalışanı Türk işletmeler de var.”

Gettolaşan Suriyeli göçmenlere uyum politikası

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Bursalı olan Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu şu bilgiyi verdi:

Sosyal yaşam uyum eğitimleri İstanbul’da başladı, ama pandemi nedeniyle Bursa’da yapılamadı. Ocak ayında başlıyor.”

Değerlendirme isteyince biz de şunu söyledik:

Bursa’ya gelen göçmen kentle kolay kaynaşır. Fakat Suriyeli göçmenler aynı bölgede toplanınca gettolaştılar, uyum da sağlanamadı. Bu da çözüm bekliyor.”

AK Parti kararını bekletmeden verdi: Davut Gürkan yeni İl Başkanı oldu

Aslında… Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek için İstanbul’a doğru yola çıkan 6 aday arasında Davut Gürkan’ın atanması bekleniyordu.

Ne var ki…

Uzayıp sabır testine dönen görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 6 adayı “kararımı sonra bildiririm” deyip gönderince spekülasyon başladı.

Buna karşın…

İl Başkanı Davut Gürkan olur, yazısı da salı günü yazılır” diyen dostlar dün haklı çıktılar.

Çünkü…

AK Parti İl Başkanlığı görevini devredecek olan Ayhan Salman öğleden sonra Davut Gürkan’ı arayıp “Hemen yola çıkıyoruz, Ankara bekliyor” dediğinde Gürkan da başkanı olduğu Kızılay Bursa Şubesi haftalık yönetim kurulu toplantısının gündemini hazırlıyordu.

Yazıyı hazırladığımızda henüz görevi almamıştı. İkinci cumartesi vakası olur mu bilinmez, ama AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan oldu.

Çorbayı içmiş, kaseyi bırakıp gitmiş

Bu süreçte… Koronavirüs önlemlerinde lokanta ve kafeteryalar kapatılınca, paket servis olarak yemeklerini alanlar uygun yerlerde yiyorlar.

Bu yerler arasında parklar, cami avluları da var.

Fotoğrafı ise…

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban paylaştı. Cami önündeki masada bırakılan karton çorba kaselerini gösteren fotoğrafın altına şunu yazmış:

Be müslüman… Çorbayı içmişsin, toplamadan gitmişsin… Neden yahu?”

 

İstanbul’da bir Bursalı… Otogarı pırıl pırıl yaptı, kütüphane de yapıyor!

Zaman zaman tekrarlıyoruz… Bursa Terminali yapıldığında ilk Genel Müdür olarak Fahrettin Beşli atandı. Buradaki başarısıyla da İstanbul Büyükşehir belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından Esenler’deki otogara müdür olarak atandı.

Açıkçası…

Günün her saati büyük bir kargaşanın yaşandığı Büyük İstanbul Otogarı’nda kolları sıvayan Fahrettin Beşli, kısa sürede mezbelelik görüntülerini ortadan kaldırdı, otogarı pırıl pırıl temizledi, düzeni sağladı.

Şimdi de…

Türkiye’nin ilk otogar kütüphanesini açıyor.

Büyük seyyah Evliya Çelebi adını taşıyacak kütüphanede, otobüs ya da gelecek yolcusunu bekleyenler zamanlarını kitap okuyarak değerlendirebilecekler.

Arayıp kutladığımızda…

Her zamanki mütevazılığıyla “Otogara gelen insanımızı temiz ve nezih bir ortamda ağırlayabiliyorsak ne mutlu bize” dedi.

Savunma sanayiden sağlık sektörü üretimine

Şunu biliyoruz… Yenilikçi teknolojiler üreten Ermaksan yalnızca Bursa’nın savunma sanayisine katkısıyla Türkiye’nin de gururu.

Şimdi de…

Sağlık sektöründe kullanılan malzeme ve ürünlerin yerli üretimi konusunda ortak bilimsel çalışmalar için Bursa Uludağ Üniversitesi ile protokol yaptı.

Yanı sıra…

TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında BUÜ’nün farklı fakülteleri için işbirliği anlaşmasına gidildi.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X