Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Gözle görülmeyen altyapı yatırımına görülmemiş oranda artış: Yüzde 193

Köşe Yazısını Dinle

Şöyle bir gerçek var… Kentleri değerlendirirken, yerüstü görüntüsüne bakıp karar veriyoruz. İmarı, kentsel gelişimi, mimari estetiği, tarih-turizm yapısı, hatta ulaşımı değerlendirmemizde en önemli kriter oluyor.

Oysa…

Kentlerin yaşanabilirliği yalnızca yerin üstünde yapılanlarla sağlanamıyor.

Çünkü…

Çağdaş kent olma yollarının kriterleri arasında altyapı öne çıkıyor. Sağlıklı şebekelere sahip kentler sosyal gelişmişliğin ölçütü kabul ediliyor.

Geçmişte…

Yerel yönetimlerde sorumluluk üstlenen siyasi iktidarlar yeraltında olduğu için gözle görülmeyen altyapı yerine, yerüstü düzenlemelerine ağırlık verirdi.

Günümüzde…

Kentlerin üstü kadar altyapıları da önemseniyor ve önemli adımlar atılıyor.

Nitekim…

Bu kategoride Bursa’nın yüz ağartan bir tablosu var.

Kısa adıyla BUSKİ olarak adlandırdığımız Bursa Büyükşehir Belediyesi Su Kanalizasyon İdaresi’nin dün yapılan genel kurulundaki bütçe rakamlarını görünce doğru kent modeli adına mutlu olduk.

Çünkü…

BUSKİ Genel Kurulu’nda kabul edilen bilançoya göre 2020 yılında 1 milyar 192 milyon lira, 2021 yılında 1 milyar 280 milyon lira olan BUSKİ bütçesi 2022 yılında 2 milyar 059 milyon liraya yükseliyor.

Üstelik…

Bütçede altyapı yatırımları için 2021’de 361 milyon, 2021’de 383 milyon lira ayrılırken, 2022’de altyapı yatırımları 1 milyar 121 milyon liraya yükseliyor.

Yani…

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın özel ilgisiyle BUSKİ’nin altyapı yatırımları yüzde 193 artıyor ki, bugüne kadar böyle bir artış görülmedi.

Yine…

BUSKİ Genel Kurulu’na sunulan 2022 yılı bütçesinde İlbank yatırımlarında yüzde 476, özkaynakla yatırımlarda yüzde 151, dış kredili yatırımlarda yüzde 169 gibi tarihi artış oranları görülüyor.

Bütçede dikkatimizi çeken bir ayrıntı daha oldu:

Alinur Aktaş döneminde BUSKİ yatırımları için 712 milyon 520 bin lira daha fazla ödeme yapılmış.

BUSKİ’den 3 ilçeye 50 milyon Euro’luk yatırım

Konunun bir boyutunu… Meslektaşımız İhsan Aydın dün köşesinde; Bütünşehir uygulaması kapsamında Karacabey’in 226 kilometre uzunluğunda 50 yıllık şebekesinin yenilendiğini yazdı.

Karacabey, eskimiş altyapı şebekesi tümüyle yenilenen üçüncü ilçe. Daha önce bu çalışmanın yapıldığı İnegöl ve Mustafakemalpaşa ile birlikte 3 ilçenin şebeke yenilemesinin BUSKİ’ye toplam maliyeti 50 milyon Euro’yu aşıyor.

Bursa ve Gaziantep milletvekilleri Ulaştırma Bakanı’na çıkarma yaptı

Önümüzde… Kolay rastlanmayacak bir fotoğraf var. Masada Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun solunda AK Parti Bursa milletvekilleri TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Müfit Aydın, Ahmet Kılıç, Zafer Işık, Dr. Mustafa Esgin oturuyorlar.

Sağında da …

AK Parti’nin Gaziantep 7 milletvekilinden 6’sı yer alıyor.

Bursa ve Gaziantep milletvekillerinin Ulaştırma Bakanı’na çıkarma yaptıkları toplantı bizi çok ilgilendiriyor:

Pandemi öncesi yapılan Yenişehir Havaalanı’ndan Gaziantep ve Diyarbakır uçak seferlerinin yeniden başlaması.

Milletvekilleri…

Yenişehir’in Sabiha Gökçen’in alternatifi olduğunu” anımsatıp, 2 hatta da yüzde 80 civarı doluluk olduğunu vurguladılar, 3 kent arasında turizm ve ticaret bağlarını bir kez daha anımsattılar.

Tüketiciler Derneği’ne ‘kaliteyi’ anlatacak

Kendini… TSE ve kaliteye adayan Mustafa Karaman, bu kez Kalite Birliği Başkanı olarak Bursa Tüketiciler Derneği ile bir araya geliyor.

Yarın Kültürpark Polisevi’nde gerçekleşecek buluşmada, TSE markasının tüketiciye ve ekonomiye katkılarını Milli Sev Ver projesiyle anlatacak.

Katılımcılara Türk Bayrağı da dağıtacak olan Karaman, son günlerdeki ekonomik dalgalanmadan çıkışı da Milli Ses Ver projesinde görüyor.

Doğru Parti’de Kornoşor Ankara’ya gitti, yeni İl Başkanı Karasıl oldu

Siyasete… Çoban Ateşi Hareketi olarak başladılar. Kurucuları büyük oranda DYP ve ANAP’ta siyaset yapmış isimlerden oluşuyor.

26 Ağustos 2020’deki kuruluşun ardından teşkilatlanma çalışmahlarına başlayan Doğru Parti’de, Kurucu İl Başkanı olarak DYP’den tanıdığımız Tolga Kornoşor görev üstlendi.

Fakat…

Bursa dışındakişlerinin yoğunluğu nedeniyle İl Başkanlığı’nı bırakan Kornoşor partiden kopmadı ve Genel Başkan Danışmanı oldu.

Bunun üzerine…

Doğru Parti Bursa İl Başkanlığı’na da geçmişte ANAP’ta siyaset yapan işadamı Kamil Karasıl getirildi.

Kurucular Kurulu ve Merkez Haysiyet Divanı Üyesi Emirhan Bala ile birlikte ziyaretimize gelen Karasıl, öncelikle yönetimi oluşturduklarını söyledi.

Hedefini,“teşkilatlanmayı tamamlamak” olarak açıklarken, Gürsu ve Kestel’de son aşamaya gelindiği bilgisini verdi.

DP’de İl Kadın Kolları ataması

Siyasetteki arayışlarla hareketlenen Demokrat Parti’de eksikler tamamlanıyor.

Nitekim…

DP İl Başkanı Çağrı Kaplan’ın davetiyle İl Kadın Kolları Başkanlığı görevini; Sema Karpuzoğlu döneminde Kadın Kolları yönetiminde yer alan, sosyal dayarnışma projeleriyle bilinen Nur Şahin üstlendi.

Şahin görevi, MKK Üyesi Kamil Goral ve Kadın Kolları GİK Üyesi Sibel Koçyiğit’in de katıldıkları toplantıyla devraldı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X