Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Gözümüz aydın: Dünya Bankası hızlı tren için krediye onay verdi

Gelişmeyi… 27 Mayıs 2020 günü bu sütunlardan duyurduk ve Bursa’nın yıllardır beklediği hızlı trene kavuşma yolunda ortaya çıkan umudu paylaştık.

O yazıda…

TCDD’nin bulduğu, ancak “Türkiye’nin dış kredi limitlerinin dolu olması” nedeniyle Hazine’nin onaylamadığı kredi sonrası, projenin devredildiği Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü girişimi vardı.

Gelişmeyi kulağımıza fısıldayan Ankara’daki dost şunu söylemişti:

“Bursa’nın hızlı tren projesi için aranan dış kredi konusunda olumlu gelişmeler var. Bursa projesine ilişkin dosya şu an Dünya Bankası’na sunulan raporda yer alıyor.”

Umudu da şuydu:

“Dünya Bankası projeyi incelemeye aldı. Yolcu taşımacılığı ile birlikte yük taşımacılığının da olması Dünya Bankası açısından projeyi daha cazip hale getiriyor. Bursa için en büyük umut da bu özelliği.”

İşte…

Mayıs ayında yaşanan bu gelişmelerden ve atılan adımlardan sonra güzel haber ya da beklenen haber geldi.

Buna göre…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın demiryolu yük taşımacılığı bağlantılarını gerçekleştirmek ve özellikle de “demiryolu bağlantılı lojistik merkezlerini yönetme kapasitesinin güçlendirilmesi” amacıyla hazırlanan projeye ilişkin kredi Dünya Bankası’nda kabul gördü.

Projenin adı da belli:

Türkiye’nin Demiryolu Lojistiği İyileştirme Projesi.

Dahası…

Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından bu projeye 314 milyon 500 bin Euro, yani yaklaşık 350 milyon dolar tutarında kredi verildiği Dünya Bankası tarafından da duyuruldu.

Gerçi…

Başlangıçta hızlı tren projesi yanında yük taşımacılığı için yola çıkılmışken, Dünya Bankası kredisiyle proje biraz değişip yük taşımacılığı yanında yolcu taşıyan tren görünümüne geldi, ama proje kaynağının bulunması bakımından elde edilen sonuç önemli.

Şimdi…

Araya başka kentler girip kredi başka projelere aktarılmadan sahip çıkmak ve Bursa için 11 milyar liralık bölümünün kullanılmasını sağlamak çok önemli.

Yani, kent olarak kenetlenmekten başka çare yok.

Gemlikli yerli otomobil artık gün sayıyor

 

Bursa, dünya devi otomobil markalarıyla yıllardır Türkiye’nin Detroit’i olarak biliniyordu, ama Gemlikli yerli otomobil kente başka bir değer katacak.

Günün teknolojisiyle elektrikli üretilecek olan yerli otomobil için artık temel atma gününün belirlenmesi aşamasına gelindi.

İşte…

Bu gelişmeleri görüşmek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın dün iki konuğu vardı. AK Parti Bursa milletvekilleri Dr. Mustafa Esgin ile Ahmet Kılıç gelişmeleri Bakan Varank’la ele aldılar.

 

Bursa siyasetinde bir ilk: İYİ Parti kongresi kapalı pazarda olacak

 

Bugüne kadar… Parti binasında kongre çok gördük. Daha fazla kalabalık toplanabilmesi için düğün salonu ya da büyük otellerin balo salonunda kongreleri de biliyoruz.

Yanı sıra…

Yıllarca Atatürk Spor Salonu’nda, son dönem Nilüfer’deki Tofaş Spor Salonu’nda unutulmaz kongreler izledik.

Mekan büyüdükçe ve katılım arttıkça coşku da yüksek oluyor. Fakat, günümüzde koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemler de var.

Nitekim…

Mart ayında baş gösteren pandemi nedeniyle başlamış kongrelerini durdurup erteleyen siyasi partiler, normalleşme adımlarıyla birlikte alınan önlemlere de uyarak programlarını hazırlıyorlar.

Örneğin…

Kapalı mekanlarda toplantı ya da kongre yapılmaması uyarılarını göz önüne almak durumunda kalıyorlar.

İşte…

Pazar günü saat 12.30’da başlayacak ve İlçe Başkanı Levent Öncü’nün tek aday olacağı İYİ Parti Nilüfer İlçe Kongresi bu nedenle İhsaniye’deki kapalı pazar alanında yapılacak.


MHP teşkilatı da Twitter’ı bırakıyor

 

Açıkçası… Dünyada gelişen devlet kararlarının Twitter’den duyurulması eğilimi giderek Türkiye’de de kabul görürken, sosyal medyanın kontrol altına alınması girişimi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hesabını dondurduğunu duyurmasıyla bambaşka bir yöne döndü.

Nitekim…

Bahçeli’nin hemen ardından MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı yine Twitter’den yaptığı duyuruyla, hesabını dondurduğunu açıkladı.

MHP teşkilatları da Bahçeli’nin kararına destek olarak hesaplarını dondurdular.


Mudanya’da tarihi bölgede ruhsatları iptal edilen 3 işletme ne olacak?

 

Mudanya’da Mütareke Binası ile Arnavutköy arasında tarihi Mudanya evlerinin bulunduğu Girit Mahallesi bu aralar çok popüler.

Konu…

Ev restorasyonu için izin alınıp işletme olarak kullanıldığı gerekçesiyle şikayet üzerine 3 işletmenin ruhsatlarının iptal edilmesiyle gündeme geldi. Tüm bölgenin aynı durumda olduğu itirazları üzerine bölgedeki 300 işletmenin ruhsatları iptal edildi.

Tam bu noktada…

Salı günü bu sütunlardan duyurduğumuz gelişme yaşandı. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu toplantısında çözüm aranırken “planın Mudanya Belediyesi tarafından uygun hale getirilmesi için 1 yıl süre” verilmesi yolunda plan notu eklenmesi kabul gördü.

Kuşkusuz…

Karar 300 civarı işletmeyi rahatlatıyor. Hatta hayırlı olsun ziyaretleri de yapıldı. Ne var ki, ruhsatları ilk iptal edilen 3 işletme bu haktan yararlanamadı. Dolayısıyla, bir taraf sevinirken aynı kapsamdaki 3 işletme mağdur kaldı.

Isparta’da binlerce askere su dağıtılmasını sağladı

 

Bursa siyaset kamuoyu Deniz Üzülmez’i tanır. Son dönem Ankara siyasetinde de açamadığı kapı yok.

Yanlışın düzeltilmesi için çekinmeden kendini ortaya atan Deniz Üzülmez çarşamba günü Isparta asker eğitim merkezi önünde 4 bin 500 askerin içmek için su bulamadığını görünce Ankara’yı harekete geçirdi ve onlarca tanınmış siyasetçiye ulaştı.

Temas kurduğu Isparta’nın Güller Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in direktifiyle de Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün 4 bin 500 askere su dağıttı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X