Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Günlük vakalar 2 binin altına indi, ama 9 günlük tam kapanmaya da hazır olun

Köşe Yazısını Dinle

Pandemi sürecinde… Günlük tabloyu her akşam Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca açıklıyor. Açıklarken de, günlük uyarılarını paylaşıyor.

Görüne  o ki…

Pandemide her dalga bir öncekinden daha tehlikeli ve büyük olarak yaşanıyor. Yaşadığımız üçüncü dalganın nerede pik yapacağını günlük kaç vakaya ulaşılacağını merak ettiğimiz günlerde umudumuz ramazan ayıydı.

Çünkü…

Ramazanın manevi ortamında, günlük yaşamın yavaşlamasıyla virüsün yayılma hızının kesileceği beklentisi vardı.

Ne var ki…

Kısıtlamalara karşın kalabalık iftar sofraları sürdü, İngiliz mutantı virüs de bu iftar sofralarının baş konuğu oldu.

O nedenle…

Sağlık Bakanı Koca’nın cumartesi akşamı “vakalar düşüyor” değerlendirmesi bir anda umutlarımızı yeşertti. Bu tablonun içinde Bursa şöyle yer alıyor:

2 gün 2 bine inilse de, haftaya 2 bin 500 günlük vaka sayısıyla başlayan Bursa’da son 3 günde günlük vaka sayısı 2 binin altına indi.

Uzmanlar bu grafiği, “Bursa üçüncü dalganın pik noktasını günlük 2 bin 500 vakada gördü” şeklinde yorumluyorlar. Bunun beklenen bir dönüş olduğunu da özellikle vurguluyorlar.

Korkuları ise şu:

“Geleneksel kalabalık iftar sofraları önlenemediği için vaka sayısı yüksek seyretti. Bayram ziyaretleri önlenemezse vakalar yeniden artar mı?”

Bu kaygıyı dinleyince, tam kapanma beklentilerini de göz önüne alarak Ankara’daki dostları arayıp sorduk.

Şunu söylediler:

“Bayram ziyaretleri ve dolaşımında virüsün yayılmasını engellemek için 7 Mayıs Cuma akşamından bayram bitimi olan 17 Mayıs Pazartesi sabahına kadar tam kapanma hükümetin gündeminde.”

Şuna da dikkat çektiler:

“Hükümet fabrikalarda üretimin durmaması için tam kapanmaya bugüne kadar sıcak bakmadı, ama bayramda fabrikalar çalışmadığı için dolaşımı engellemenin tek yolu bu.”

Kısacası…

Vakalar düşüşe geçmiş olsa da, 9 günlük tam kapanmaya hazır olun. Ankara’da hava bu.


Amerika’nın soykırım söylemi ne getirir?

Her 24 Nisan’da… “Amerika Başkanı acaba soykırım diyecek mi?” diye bekledik. Biden bunu söyleyen ilk ABD Başkanı oldu.

Başımıza neler açacağını ileride göreceğimiz söyleme BUÜ Öğretim Üyesi ve SETA Kıdemli Danışmanı Prof. Dr. Ferhat Pirinççi şöyle bakıyor:

“Biden’ın söylemi, Türkiye-ABD ilişkilerinde telafisi zor bir dönem başlamasına neden oldu. Bu söylem, hemen olmasa da ABD’ye maliyet üretecektir. Türkiye-ABD ilişkileri eskisi gibi olmaz.”

 

Barajlar doldu ve BUSKİ yeniden Nilüfer Çayı’na su vermeye başladı

Arşivimiz açıp baktık… 1 Nisan 2020 günü “Doğancı’nın seviyesi düştü, Nilüfer’de su bitti: Bursa için susuzluk tehlikesi!” başlığıyla şunu yazmışız:

Doğancı Barajı’nda su seviyesi yüzde 41’e, Nilüfer Barajı’ndaysa yüzde 5’e indi. Bu tablo, Nilüfer Barajı’nda suyun bittiği anlamına geliyor.

İşte…

Ortaya çıkan iklim değişikliğine dayalı kuraklık nedeniyle o zamanlardan beri Doğancı ve Nilüfer barajlarından, ovayı besleyen Nilüfer Çayı’na su verilemiyor.

Bu hafta…

Doğancı Barajı su seviyesi uzun bir aradan sonra yüzde 82’ye, Nilüfer Barajı doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı.

Bunun üzerine…

Ovadaki kuyuları devre dışı bırakan BUSKİ su vermediği Nilüfer Çayı’na da bugünden itibaren su bırakma kararı aldı.

Nilüfer Çayı yatağındaki iyileştirme çalışmalarına BUSKİ Genel Müdürü Güngör Gülenç de nezaret etti.

Fırına girdi, küreği aldı, pideyi pişirip dağıttı

Geçmişte… Ramazan geldiğinde iftardan sahura siyaset başlardı. Hem ramazanın yazdan kış aylarına gelmesi, hem pandemi kısıtlamaları bunu ortadan kaldırdı.

Yine de…

Siyasetçiler vatandaşla buluşmayı sürdürüyorlar.

Örneğin…

AK Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, mahalle ziyaretleri sırasında Arabayatağı’nda fırına girdi, eline küreği alıp pide pişirdi. Sonra da bu pideleri kuyrukta bekleyenlere dağıttı.


Ülkücü teknik öğretmenler Afrika ülkesi Mali’de su kuyusu açtılar

35 yıllık öğretmenliğinin ilk 11 yılını Elazığ’da, son 24 yılını Bursa’da Tophane Endüstri Meslek Lisesi’nde müdür yardımcısı olarak geçirdi.

2014 yerel seçiminde MHP Keles Adayı oldu. Az farkla kaybetti, ama belediye meclisi aday listesi başarıyla çıktı.

Metin Tekin Yılmaz siyaseti uzaktan izlese de Ülkücü kimliğinden vazgeçmedi.

Bu kapsamda…

Mezun olduğu ve bugün Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi’ne dönüşen Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’ndan Ülkücü arkadaşlarıyla organizasyonlar yapıyor.

Grup arkadaşlarıyla…

“Ülkücü arkadaşımız Dursun Önkuzu’nun adını şehit olduğu binaya Rektör ve Dekan’ın da katıldıkları törenle yazdırdık” diyen Metin Tekin Yılmaz bir de yeni haber paylaştı:

“Arkadaşlarımızla birlikte ‘şehit Ülkücü teknik öğretmenler hayratı’ olarak Afrika ülkesi Mali’de su kuyusu açtık.”


İYİ Parti kadın kooperatifi kurdu: Güneşin Kadınları

Örneğini anımsamıyoruz… İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu farklı bir projeyle Kadın Politikaları bünyesinde kadın kooperatifi kurdu.

Güneşin Kadınları kadın kooperatifinin amacını da şöyle açıkladı:

“Kadın istihdamına destek olmak, aynı zamanda kadınların ekonomik özgürlüğünü elde etmesiyle birlikte ekonomik şiddetin sona ermesi için başlatılan projeler kapsamında kadın kooperatifimizi kurduk.”

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X