Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Güzel haberi Çavuşoğlu verdi: Selin yol açtığı mağduriyet karşılanacak!

Pazar akşamı… Kestel’in Katırlı yamaçlarındaki Dudaklı, Narlıdere, Gölcük, Sarıkaya, Kayacık köylerini sel felaketinin vurduğu haberini alır almaz hemen Ankara’dan yola çıktı, gece selin ağır yaşandığı, Dudaklı Köyü’ndeydi.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, saat 04.00’e geldiğinde, sabah 09.00’da buluşmak üzere ayrıldı.

Ertesi gün de…

Bakanlarla birlikte sel bölgesindeydi. 1 gün sonra ise, Ankara’ya dönmeden tek başına tekrar sel bölgesine gitti, selin zararlarını inceledi, evleri dolaşıp hasarı gördü, kahvehanede yaşlılarla oturup konuştu.

Çavuşoğlu’na…

O 3 günü sorduğumuzda, “Bursa’nın son yıllarda pek görmediği boyutta sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Kayıplara Allah’tan rahmet diliyorum” dedi ve gözlemini paylaştı:

“Sohbet ettiğim büyüklerimiz de, böyle bir sel görmediklerini söylediler. Üstelik, köylerinden geçen bir dere de olmadığını anlattılar. Evlere girdiğimde, sel sularının 2 metreye kadar yükseldiğini gördüm.”

Ardından…

“Bu bir doğal afet. Beklenmedik, öngörülemeyen bir durumla karşı karşıya kaldık” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Son zamanlarda ülkemizde doğal afetlerde hükümetimizin anında afet bölgesinde varlık göstermesi dikkatlerden kaçmamalı. Bunu Malatya ve Elazığ depreminde, Van çığ felaketinde, Bingöl depreminde ve Bursa’daki sel felaketinde bir kez daha gördük.”

Şunu vurguladı:

“Hükümetin kriz anlarında Bakanlarıyla en yüksek seviyeden vatandaşının yanında bulunması, koordinasyon bakımından önemli. Bu durum, Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin bir tezahürüdür.”

Topyekûn çalışmayı da anımsattı:

“Cumhurbaşkanımız ölenlerin yakınlarına taziyede bulundu. Kader Akbaba kardeşimizin cenazesine bakanlarımızla katıldık. Bakanlarımız, biz milletvekilleri, Valimiz, başta Büyükşehir olmak üzere Kestel, Gürsu, Yıldırım, Osmangazi tüm belediyelerimiz her şeyleriyle yardıma koştu.”

Hem felaket gecesi yaşananlar, hem Ankara’daki temaslarının ışığında şu açıklamayı yaptı:

“Selden zarar gören eşya, araç, traktör ne varsa hepsinin karşılanması ve mağduriyetlerin giderilmesi için tedbirler alındı. Mağduriyetler kısa süre içinde giderilecek.”

 

Evler temizleniyor, yaşam normalleşiyor

AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, incelemelerini şöyle değerlendirdi:

“İş makineleri ve geniş bir personel kadrosuyla çok yoğun çalışma oldu. Salı günü gittiğimde, her şey toparlanıyordu ve evlerin içinde temizliğe başlanmıştı. Elektrik sorunu da yok.”

Çarpıcı bir rakam verdi:

“80 ev sel suları ve çamurla doldu. Salı günü için 20 ev temizlenmişti. Kalanlar da temizleniyor ve hayatın hızla normalleşmesi için her şey yapılıyor.

 

Kuşkuyu Çavuşoğlu giderdi: Hızlı tren inşaatının selde etkisi yok

Katırlı yamaçlarındaki köylerde pazar akşamı yaşanan sel felaketi hızlı trenin viyadük, tünel, güzergah inşaatını akla getirdi ve “Tren güzergahı havzayı böldüğü için mi sele yol açtı?” sorusu gündeme geldi.

Soruyu…

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na sorduk. O da, ilgililerden istediği raporu açıkladı:

“Dudaklı bölgesinde 21 Haziran itibariyle tünel çalışmaları başlamamış olup, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Hızlı Tren Projesi güzergahında Viyadük-9 için temel ve elevasyon imalatları devam ediyor.”

Şunun altını çizdi:

“Viyadük-9 güzergahında büyük su akışı kaydedilmemiş olup, bölgede yapılan kazı, dolgu, taş duvar imalatlarında sel hasarı, köy üzerinde malzeme akışı gözlenmemiştir.”

Çağrısı şu:

“Tamamen bir doğal afet olayıyla karşı karşıyayız. Acılarımızı sarmaya devam ederken, insanımızın kafasında evham oluşturmamak adına herkes sağduyulu davranmak zorunda.”

 

Çavuşoğlu: Devlet milletinin yanında

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu, üç gün ziyaret ettiği Kestel bölgesindeki selzede köyler yanında, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yle yaptıkları iki ziyareti de açıkladı:

“Bakanlarımızla birlikte Orhangazi ve İznik’te selden zarar gören köylerimizi de ziyaret ettik, zeytincilerimizin ne halde olduklarını gördük.”

Mesajı şu:

“Devlet milletinin yanında mottosunun gerçek anlamda yansıması bir kez daha ortaya çıktı.”

 

Bursa’nın köklü geçmişine saygı: Geçmişten geleceğe köprü projeler

Açık söylemek gerekirse… Kentin günlük yaşamına yönelik çalışmalar zaten belediyelerin asli görevi olarak kabul ediliyor. Plan yapmak, doğru yönetmek de belediyelerin sorumluluğu.

Nitekim, her belediye elinden geldiğince bunları yapıyor.

Bir de…

Kente değer katan, belediye başkanının imzasını attığı proje kabul edilenler var. Örneğin, aradan yıllar geçse bile Botanik Park ve Hayvanat Bahçesi denildiğinde akla Erdem Saker geliyor ve onunla anılıyor.

Son dönemde…

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın günlük rutin dışında kentin geleceği için imzasını attığı projeler görüyoruz. Bunların başında Panorama 1326 Fetih Müzesi geliyor. Osmangazi Meydanı bittiğinde bir başka kente imza projesi olacak.

Hisar bölgesi, Bursa’nın geçmişini geleceğine taşıyan proje olarak yerini alacak.

O bakımdan…

Haber sütunlarındaki Oruçbey Caddesi düzenlemesini Bursa’nın geçmişine saygı projesi görüp önemsedik.

 

Başkandan vatandaşa küvet kutlamalı ince mesaj

Açık açık söylemek gerekirse… İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın sosyal medya paylaşımını görünce çok güldük.

Fotoğrafta…

Kaldırımın orta yerinde kırık bir banyo küveti duruyor. Belli banyosundaki küveti yenileyen vatandaş, eskisini kaldırıp atmış.

Taban da fotoğrafın altına şöyle yazmış:

“Banyo küvetiniz hayırlı olsun, ama bizi yine aramadınız. 153’ü aramayı lütfen unutmayın.”

Umarız bu mesaj üzerine belediyeye “sabun-kese çağrısı” gelmez.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X