Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hayri Türkyılmaz, Mudanya’da ‘kayıp 100 bin nüfusun’ peşinde

Yakın zamana kadar… Bursa’ya en yakın sahil kenti olan Mudanya’da güneşin batışıyla birlikte yaşam da sona erirdi. Sosyal yaşamı olmayan, geceleri karanlıkta karanlık bir yerdi.

Artık öyle değil…

Bursa kent merkezine yakınlığının getirdiği avantajla restoranları ve kafeleri gece-gündüz dolu bir sahil kenti oldu. Deniz ulaşımı da Mudanya’daki hareketi arttırdı.

Gerçi…

Geçmişin çadır kampları için artık boş arazi kalmadı, ama yine yakın döneme kadar yazlık amaçlı kullanılan konutlar büyük ölçüde kalıcı konuta dönüştü. Eski kampları anımsatacak şekilde Altıntaş’taki Kızılay Gençlik Kampı’nın yeniden Mudanya’ya kazandırılması için başlatılan çalışmalar var.

Yine…

Mudanya’da oturup Bursa’da çalışanların sayısı giderek artarken, bunlara Mudanya ve Burgaz’da yaşayıp işi İstanbul’da olanlar eklendi.

Tam da bu noktada…

Hafta içinde Olay gazetesinin internet sitesi olay.com.tr adresinden canlı yayınlanan programda Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz önemli gördüğü sıkıntılı bir konuya işaret etti ve çağrı yapma gereği duydu.

Dedi ki…

“Mudanya’da oturup da belediye olarak her türlü hizmeti vermeye çalıştığımız hemşerilerimin kayıtlarını Mudanya almalarını istiyorum.”

Rakam da ilgi çekici:

“Bu yıl açıklanan nüfus rakamlarına göre 97 bin 631 kişi olduk. Oysa biz biliyoruz ki, şu anda Mudanya’da 200 bine yakın insanımız yaşıyor.”

Vurguladığı şu:

“Yani yaklaşık 100 bin insanımız Mudanya’da kayıtsız yaşıyor. Kayıtları başka ilçelerde. O kayıtlarının Mudanya almalarını istiyoruz .”

Ardından…

“Biz hizmet veren belediye olarak her türlü zorluğun üstesinden gelmeye çalışıyoruz” dedi ve devam etti:

“Belediye olarak 100 bin nüfusa göre İller Bankası’ndan aldığımız paylarla 200 bin insana hizmet vermeye çalışıyoruz. Bu rakam yazın 500 bine, hafta sonları da 1.5 milyona ulaşıyor.”

İsteği şu:

“Mudanya’da yaşayan, Mudanya Belediyesi’nden hizmet alan, ama nüfus kayıtları başka ilçelerde olanlardan  bize destek olmalarını istiyorum.”

 

“Mudanya’ya gelen mutlu olur”

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz çağrısını açık açıkyaptı:

“Mudanya’da yaşayıp da nüfus kaydı başka ilçelerde olan hemşerilerimiz kayıtlarını Mudanya’ya aldırarak bize destek verirlerse, daha fazla İller Bankası payı alır, daha fazla hizmet olanağı buluruz.”

Ardından…

“Tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yedirmiyoruz, her kuruşu hizmet için harcıyoruz” deyip güvence verdi:

“Nüfusunu Mudanya’ya aldıranlar çok mutlu olur, barışın ve kardeşliğin başkenti Mudanyalılığın ayrıcalığını yaşar.”

 

Tarihi dokusuyla Tirilye, UNESCO Dünya Mirası Listesi yolunda

Arşivler ortada… Tarihi Kentler Birliği 22 Temmuz 2000’de, Erdoğan Bilenser’in Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde Bursa öncülüğünde kuruldu.

İlk toplantısını da Bursa’da yaptı.

20 yıl sonra Bursa bir başka Tarihi Kentler Birliği toplantısına evsahipliği yapacak. Mudanya’nın Tirilye beldesinde 17-18 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek toplantıda Mudanya Belediyesi tarafından Tirilye Kentsel Tasarımı Sunumu yapılacak.

Toplantının ve sunumun önemini Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz açıklarken söze şöyle başladı:

“Tirilye korunabilen nadir kentlerden beldelerden biri. Birkaç kötü örnek dışında geçmişi ile bütünleşmiş, korunmuş, korumaya çalışılan bir kent. Bizim de çok önemsediğimiz bir belde.”

Hedef şu:

“Türkiye’de ilk kez böyle kentsel tasarım rehberi hazırlandı. Hedefimizde Tirilye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesi var. Onun ilk adımlarını da bu toplantıda atacağız.”

 

Türkyılmaz’ın “siyasette taraf” anlayışı

Siyasi partilerde milletvekillerinin kongrelerle ilişkisi normal bulunuyor, ama belediye başkanları için kongrelerde taraf olmak tehlikeli.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz bunu göze alıp CHP İl kongresinde İsmet Karaca’ya destek verdi.

Gerekçesini de şöyle açıkladı:

“Siyasette hep taraf oldum. Geçen kongrede yine İsmet Karaca’ya destek oldum. Belediye Başkanı olarak tarafsızım, ama parti üyesi olarak taraflılık doğal hakkım. Çünkü, birlikte çalışabileceğim bir yönetim arzu ettim.”

 

Demokratların Ankara çıkarması: Anıtkabir, Kocatepe ve Meclis

İzlenimimiz şu…  DP İl Başkanı Çağrı Kaplan, yılların yorgun Kırat’ını ayağa kaldırmak için genç bir siyasi kadroyla enerji getirmeye çalışıyor.

Bu yönde…

DP Yıldırım İlçe Başkanı Hasan Ali Ünal isabetli adımlardan biri oldu.

Nitekim…

Gençlik enerjisiyle yola çıkan Ünal, yönetim kurulunun yanı sıra İl Başkanı Kaplan’ın da katıldığı programla Ankara’ya gitti.

Günün ilk ışıklarında Kocatepe Camii ziyaretiyle başlayan Bursalı demokratların Ankara programı daha sonra Anıtkabir’de cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozalesini saat tam 09.05’te ziyaretle devam etti.

Ardından…

TBMM’ye geçip DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ı ziyaret ettiler.

Sonrasında…

Yıldırım’dan yetişen ve AP-DYP-DP çizgisinde Bursa’nın önemli siyasetçilerinden olan DP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Okur’la bir araya geldiler ve DP Genel Merkezi’nde genel başkan yardımcılarını ziyaret edip siyasi mutlulukla döndüler.

 

Taşanlar’dan ‘Çoban Hareketi’ mesajı

Orhan Taşanlar 1996’da Bursa Valisi atandığında polis müdürlüğü geçmişi için tedirgin olanlar çıkmıştı, ama tarzı ve yönetimiyle güven verdi. 1999’da merkeze alındığında, restore ettirdiği Heykel’deki tarihi Valilik binasını Bursa’ya armağan bıraktı.

Bir dönem…

DYP ile yakınlaşsa da ilk siyasi mesajı Atatürk Havalimanı etiketiyle geldi:

“Çoban Ateşi Hareketi iktidarında öncelik; mekanlardan silinse de gönüllerden asla silinmeyecek Atatürk isminin eski yerine iade edilmesi olacak. Böylece biline.”

1 adet yorum var

Bir adet yorum var

  1. Yazın 3 _4 ay Güzelyalı da olup kışın 8 ay Bursa merkezde olunca AİLE HEKJMLİGİ ve de MERNİS ADRESİ sorunları karşımıza çıkıyor.Bazi önemli evraklar MERNİS adresine gönderiliyor.
    Bütün bunlar daha uzun süre nerede yaşıyorsak ikametgah adresimiz orada olmalı zorunlulugunu bize yaşatıyor.
    Çok isterdim Güzelyalı yalı mahallesi muhtarlığına kayitlarimi aldirmayi.Kosullar müsait değil maalesef.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X