Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hedeflerinde ‘gelecek’ var: Silikon Vadisi kurup mucit yetiştirecekler!

Geçerken uğradılar… Türkiye Düşünce Kulübü Genel Başkanı Ercan Yakut ve Genel Sekreter Fatih Okumuş’la gazetede çay faslı bayramdan sonra olmak üzere sohbet ettik.

Daha çok da…

Yaşadığımız koronavirüs salgını nedeniyle değişen alışkanlıklar, yeni günlük yaşam biçimi ve gelecekte nasıl bir yaşam olacağı üzerine konuştuk.

Önce…

Yakut bugüne ilişkin gözlemlerini aktardı:

“Koronavirüs en çok alışveriş alışkanlıklarını  değiştirdi, AVM’leri vurdu. Açıklanan verilere göre e-ticaret yüzde 300 artmış. Bu da mağazacılığın ağır darbe alması demek.”

Örnek de verdi:

“Yakın bir dostum var. Bir giyim markasının Bursa şubeleri olarak AVM ve caddelerde geçen yıl 25 mağazası vardı. 2’si dışında hepsini kapatmış. 3 eleman ve 2 bin metrekarelik depoyla e-ticaretten satış yapıyor.”

Bu noktada…

Genel Sekreter Okumuş şunu ekledi:

“Sadece mağazalar değil, bankalar da benzer yola girdi. Şube bankacılığı bitiyor. Bankacıların bir bölümü evden çalışmaya başladı bile. Şubesi olmayan bankalarda her şey dijital ortamda yapılacak.”

Şunu vurguladı:

“Bugün belli bir yaşta olanlar cepten bankacılığı yapamıyor belki, ama bugünün gençlerinin yaşları ilerlediğinde her şeyi yapabilecekler. 20 yıl sonra herkes dijitalleşmiş olacak.”

Söze…

TDK Genel Başkanı Ercan Yakut girdi ve mağazacılık konusunda gelinen yeni noktaya işaret etti:

“Firmalar internet ortamından e-ticaret yoluyla satış yapıyorlar. Kendi sitesi olmayanlar da belli platformlardan sanal mağaza kiralıyorlar.”

Sonra da…

Birlikte kurdukları, merkezi Bursa olan, Enpolyteknologies Yazılım ve Mühendislik firmasıyla ilgili bilgi verirken “3D yazıcılarla her şeyi bire bir üretebildiklerini” söylediler.

Yazılım konusunun Türkiye’nin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayıp bir de büyük hedeflerini paylaştılar:

“Bursa’da Silikon Vadisi kurup yazılımda yetenekli gençlere kapıları açacağız. Genç mucitler yetiştirip iş kurmaları için de destek olacağız.”

 

3D yazıcı insan vücudunu bile kopyalıyor

Sohbete… TDK Genel Başkanı ve Genel Sekreteri olarak başladık, ama Enpolyteknologies kurucuları olarak Ercan Yakut ve Fatih Okumuş plastik ve türevlerini kullanan 3D yazıcıyla her şeyi yapabildiklerini söylediler.

Şunu da aktardılar:

“İlk söylediğimizde yalnızca oyuncak yapabileceği algısı olmuştu. Belki çok iddialı gelecek, ama insan vücudunu 3 parçada yapabilecek yazıcılar var.”

Şunu da ekledi:

“Yine çok iddialı bulunacak, ama 3D yazıcıyla yapay organ üretimi de çok uzak değil.”

 

Bursa kendini tutamadı… Normalleşme gevşeme getirdi, herkes sokakta

Görüntülere bakıp “Eyvah eyvah” dememek elde değil. 4 günlük sokağa çıkma yasağı ardından Bursalılar kendilerini tutamadılar.

Her yer kalabalık…

Caddeler, kaldırımlar, çarşılar, marketler, pazarlar, hatta kent içi trafik 11 Mart öncesine döndü resmen.

Evet…

İnsanları uzun süre evlerinde tutabilmek psikolojilerini bozduğu için kolay değil. En önemlisi, cepten yiyenler artık ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak zorunda.

Bunun herkes farkındı.

Hükümetin normalleşme adımları da bu nedenle atılıyor. Bir yandan salgınla mücadele edilirken; bir yandan günlük yaşamı ve ekonomiyi ayakta tutmanın hesapları yapılıyor.

Ne var ki…

Tıpkı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın söylediği gibi, Türkiye pandemiyle mücadelede çok başarılı, ama henüz sonuçlanmış bir şey yok ve tehlike de geçmiş değil.

Ama…

Sonuna geldik. Yapacağımız tek şey, birazcık daha dişimizi sıkıp az bir süre daha evde kalmak.

Sonra zafer hepimizin.

 

Bursa Milletvekili Ödünç’e geçmiş olsun

AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç bu kente yıllarca Büyükşehir Belediye Meclisi başkanvekili olarak hizmet etti, Büyükşehir İmar Komisyonları’nda görev yaptı.

İki yıldır da AK Parti Bursa Milletvekili olarak hizmet ediyor.

İstanbul’a giderken Ümraniye yakınlarında trafik kazası geçirdiğini ve aracının hurdaya döndüğünü duyunca arayıp “geçmiş olsun” dedik.

Söylediğine göre…

Kendisinde sorun yok. 4 saat kadar hastanede kontrol amaçlı tutulduktan sonra Bursa’ya dönüyordu.

 

Nuri Karaca’dan Karacabey için mesaj var: Meralara kıymayın efendiler!

Uzun yıllar… Karacabey Ziraat Odası Başkanı olarak hizmet etti, Karacabey Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı olarak devam ediyor.

Nuri Karaca siyasette olduğu kadar tarımda da deneyimli bir kişi. Geçen hafta, TEKNOSAB yakınındaki Hürriyet Köyü tüzel kişiliğinden Karacabey Belediyesi’ne geçen eski meranın öyküsünü ve Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’ın bu araziyi “Karacabey’in 5 yıllık yatırımını karşılayacak finansman kaynağı gördüğünü aktardık.

Karaca da bunun üzerine, “hayvancılığa büyük katkı sağlayan meraların yok olmamasını” istedi ve şöyle seslendi:

“Hayvancılık ve tarımın öneminin ortaya çıktığı, ülkelerin yatırım tercihi önceliğinin sağlık ve tarıma kaydırıldığı bu dönemde yatırım için tarım arazisini satmayı düşünmek çelişki değil midir?”

Ardından…

“Şehir merkezinde yaşayan insanlar otomobil veya beton mu yiyecekler?” deyip şu çağrıyı yaptı:

“Meralara kıymayın efendiler.”

 

Çocuklar için özel maske hazırlattı

Tıpkı… 65 yaş üstü gibi, 20 yaş altı da 21 Mart’tan beri sokağa çıkamıyor. Bu durumdan çocuklar daha çok etkileniyorlar.

Bu nedenle…

2 haftadır 0-14 yaş arası çocukların 4 saat sokağa çıkmalarına izin veriliyor. Parklar, deniz kenarları çocuklarların şen çığlıklarıyla çınlıyor.

İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban bu süreçte çocuklara özel maske hazırlattı. 5-10 yaş arası çocukların yüz hatlarına göre hazırlanan özel maskeleri de Başkan Taban dün İnegöl parklarında dolaşıp çocuklara dağıttı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X