Görünen o ki… Genel beklenti oluştuğu için, Ankara’da erken seçimin konuşulur hale gelmesi, hatta dün bu sütunlarda aktardığımız gibi AK Parti kurultayına göre şifrelerin çözülmesi kimse için sürpriz olmadı.
O bakımdan…
Erken seçimin konuşulmaya başlaması bile siyasetçileri harekete geçirdi ve seçim hesaplarının başlamasına yol açtı.
Ancak…
Önümüzdeki milletvekili genel seçiminin geçmiş seçimlerden bir farkı var. Yüksek Seçim Kurulu geçen yıl nüfusa göre Bursa’nın milletvekili sayısını 20’ye çıkarırken 2 Seçim Çevresi ilan etti.
Karara göre Osmangazi, Nilüfer, Karacabey, Mustafakemalpaşa, Orhaneli, Büyükorhan ilçeleri 1 Numaralı Seçim Çevresi’ni oluşturuyor.
Buna karşın…
Yıldırım, İnegöl, Gemlik, Orhangazi, Yenişehir, İznik, Gürsu, Harmancık, Keles, Kestel, Mudanya ilçeleri de 2 Numaralı Seçim Çevresi’ni oluşturuyor.
2 seçim çevresi de 10’ar milletvekili çıkaracak
Aslında…
Bursa iki bölgeli seçime yabancı değil. 1983, 1987 ve 1991 genel seçimleri iki bölgeli yapılmış, 1995 genel seçimiyle birlikte tek bölgeli seçime geçilmişti.
6 seçim ve 23 yıl sonra yeniden iki bölge olması, Bursa’daki siyasi alışkanlık ve adaylık hesaplarını da değiştireceğe benziyor.
Çünkü…
Tek bölgeli seçimde milletvekili aday listesi belli dengeler üzerine oturtulurken ilçeler çok fazla öne çıkmıyordu.
Örneğin…
Mevcut Bursa milletvekilleri listesinde AK Parti’de Hüseyin Şahin’in İnegöl-Yenişehir bölgesini, İsmail Aydın’ın Orhangazi-Gemlik-İznik bölgesini, Osman Mesten’in de Keles-Orhaneli-Büyükorhan-Harmancık’tan oluşan dağ yöresini temsil ettikleri görülüyor.
Bu tabloya…
CHP’de Erkan Aydın’ın, MHP’de Kadir Koçdemir’in dağ yöresi bağını eklemek gerek.
Yani…
18 milletvekilinin yalnızca 5’i için ilçeler dengesi kabul edilebilir.
Oysa…
YSK’nın geçen yıl açıkladığı 2 bölgeli seçimde bölgesel dengeler ve hemşeri ilişkilerine dayalı demografik temsil yerine her ilçenin adayı olacak.
Dahası…
Böyle bir listede, 10 milletvekili çıkaracak 2. Bölge için başı Yıldırım çektiği için, artık Yıldırım’ın adayını ön sırada göreceğiz.
İşte…
Siyaset camiası gerçekleşme eğilimindeki beklentilerle birlikte, yeni sisteme göre adaylık kararı vermek için siyasi hesaplara şimdiden başladı.
Listelere dışarıdan “abi” gelme olasılığı azaldı
Kuşku yok ki… 2 bölgeli seçim siyasi alışkanlıkları değiştirecek. En azından bölgesel ve demografik dengeler kadar ilçe dengeleri de öne çıkacak.
Bununla birlikte…
Bu seçimle başlayacak yeni yönetim modeli seçilecek cumhurbaşkanının Bakanları parlamento dışından atamasını getiriyor.
Öyle olunca…
Son dönemlerde alışılan Bakanlık yapan ağabeylerin liste başı olması yolunu da kapatacak. Bir başka ifadeyle söylemek gerekirse, listelere dışarıdan “abi” gelme olasılığı azalacak.
Yerel seçimin şifresi de Çavuşoğlu ve Çelik’te
Seçimde milletvekili adaylığı için yapılan ya da yapılmayan başvurular, 30 Mart 2019’daki yerel seçimin de şifresi olacak.
Örneğin…
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu ile eski Bakan Faruk Çelik’in kulislerde konuşulan Büyükşehir adaylıkları genel seçimde yapacakları ya da yapmayacakları başvurularla anlaşılacak.
Eğer…
Milletvekili adaylığı için başvururlarsa, bundan Büyükşehir adayı olmadıkları anlaşılacak. Başvurmazlarsa, Büyükşehir adayı oldukları düşünülecek.
Faruk Çelik’ten Urfa’ya: Patron Bursa derse Bursa’da oluruz!
Söz erken seçim ve olası adaylıklar üzerine yoğunlaşınca, bakışların ilk çevrildiği siyasetçilerin başında Faruk Çelik geliyor.
2011’de siyasi tayinle gittiği Şanlıurfa’da, 1 Kasım 2015 seçimi öncesi aday başvurusu yapmamasına karşın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteğiyle yeniden seçilen Faruk Çelik geçen hafta sonu Mehmet Tunçak’la birlikte gittiği Urfa’da gazetecilerle yaptığı toplantıda önümüzdeki seçime yönelik işaretler de verdi.
Daha doğrusu…
Adaylığının nerede olacağına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karar vereceğini şu sözlerle açıkladı:
“2011’de Urfa’dasınız dediler, geldik. 2019’da derlerse Bursa’da olun, Bursa’da oluruz. Urfa nöbetini bitirmedik derlerse geliriz.”
Şunu da ekledi:
“Ben takım oyuncusuyum, orta sahayım. Sorunları toplamayı, çözmeyi severim. Eğer bir görev verilirse, patron bilir. 2015’te kanaatimi söyledim, gideceksin dedi, geldim.”
DP’de yeni il başkanı Ömer Seymen
Ömer Seymen’in kentin siyaset hafızasında yeri var.
DYP’nin Nilüfer Kurucu İlçe yönetimiyle başladı, Nilüfer İlçe Başkanlığı yaptı. İl Başkan Yardımcısı olarak sorumluluk üstlendi, Ankara’da Merkez Karar Kurulu’nda Bursa’yı temsil etti. Bir dönem de il Genel Meclisi Üyesi seçildi.
DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın görüşmek istediğini söylemesiyle gittiği Ankara’da zor günlerin adamı olduğunu gösterdi ve 1 ay önce görevi bırakan Ali Biliz’in yerine DP İl Başkanı olarak Bursa’ya döndü.
Aynı saatte 17 ilçede toplantı yaptılar
Siyasete hızlı başlangıç yapan, fakat kongreler sürecinde temposu düşüren İYİ Parti tüm dikkatini 1 Nisan Pazar günü Ankara’da yapılacak kurultaya verdi. Hazırlıklar için de hiç denenmemiş bir çalışma yöntemi sergiledi.
İl Yönetim Kurulu’ndan 5’er kişilik gruplarla 17 ilçede aynı anda toplantıya başlandı, tek gündem maddesi de, kurultaya Bursa’dan katılım oldu.
36’sı seçilmiş, 6’sı kurucu 42 delegesi olan Bursa 45 otobüsle Ankara’ya gidip Ankara Arena’daki kurultaya 2 bin kişilik katkı yapacak.