Kuşku yok ki… Türkiye’nin sanayileşme tarihinde Bursa’nın çok farklı bir yeri var. Asırlar öncesinde kara tezgahlarla başlayan dokumacılık yıllarında, evlerin altında bile devere atölyeleri vardı.
O sektör…
1961 yılında Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi’nin Yalakçayır’da kurulmasıyla birlikte bugün tekstil sanayi olarak ülke ekonomisi için üretiyor, istihdamı karşılıyor.
Buna…
Tarihi Milattan Önce 600 yılına kadar uzanan arabacılık işinin ve 1878’de ilk fayton üretimiyle başlayan sürecin sanayileşmiş hali olan otomotiv eklendi.
1966’da Karsan’ın ardından 1968’de Tofaş ve 1969’da Oyak Renault’un üretime geçmesiyle Bursa otomotiv kenti oldu ve Amerika’dakine benzerliği nedeniyle Türkiye’nin Detroit’i olarak anılmaya başlandı.
Geçtiğimiz yıllarda da tramvay üreten kent özelliği kazandı.
70’li yıllarda…
Başka kentlere gittiğimizde, yollarda Murat 124’leri ve Renault 12’leri gördükçe “Bursa’da üretiliyor” diye gururlandık. Caddelerinde Durmazlar tramvayları ve Karsan otobüsleri dolaşan kentlerin haberleri de gurumuz oldu.
Şimdi…
Otomotiv endüstrisinin en yeni özelliklerini taşıyan, elektrikli doğan bu otomobili önemsiyoruz. Bu fabrika Türkiye’yi otomobil üreticisi ülkeler ligine sokacak, yanına yapılacak teknoloji parkıyla Gemlik’i apayrı bir yere taşıyacak.
İşte…
Bursa’nın bu gururuna dün itibariyla bunun heyecanı eklendi. Türkiye’nin yerli, milli ve Gemlikli otomobilin temel atma törenini izlerken bu duyguları yaşadık.
Gemlikli bir kadının TOGG’un açılımını “Türkiye’nin Otomobili Gemlik’e Geldi” diyerek yapması da halkın yatırımı kabullendiğini gösterdi.
Pandemi nedeniyle kısıtlı katılımla yapılan temel atma törenini büyük kalabalıklar izleyemedi, ama heyecanı gerçekten başka oldu.
Seçilen moda ya da tasarım eleştirilebilir elbette, ama Türkiye’nin kendi, teknolojisiyle otomobil üretmesi, 60 yıl önce yarım kalan Devrim otomobili hedefinin tamamlanması önemli.
Nitekim…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmasında “Burası Bursa” diyerek vurguladığı gibi, “Başaramayız, üretemeyiz, üretsek bile satamayız diyen korku lobisi” de aşıldı.
Gemlik’e, Bursa’ya, Türkiye’ye hayırlı olsun.
Askeri Hara’dan otomobil fabrikasına
Gemlik’te 4 milyon metrekarelik Askeri Hara’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan cins köpek ve atlar yetiştirildi. Şimdi bu arazinin 1 milyon metrekaresinde Türkiye’nin yerli otomobili üretilecek.
Bunda da…
Projenin önünü açan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile gerçekleştiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın payı büyük.
İki bakanın…
Fabrika alanındaki incelemelerine, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş eşlik etti.
Salgında inşaatına devam etti, Demirtaş muhteşem bir okul kazanıyor
Tekstil sanayicisi Mümin Canbaz’ı lise yıllarından beri tanırız. Çok konuşmaz, öne çıkıp kendini göstermeyi pek sevmez, ama görevden de kaçmaz.
Bursaspor’da yöneticilik yaptığı yıllardan beri Bursaspor ve başta amatör kulüpler olmak üzere Bursa’nın spor dünyasının hep içinde.
Bunun yanında, tekstil sanayicisi olarak kentin üretimine katkı sağladı. Ailesi adına hayır yatırımları ile iz bıraktı. Kendi deyişiyle huzuru da hayır yatırımlarında buldu.
Şimdi…
O izlere bir yenisini ekliyor. Fabrikasının da bulunduğu Demirtaş’ta ilkokul için 26, ortaokul için 32 dersliği ve laboratuarları da olan muhteşem bir okulu tamamlamak üzere.
Yanında…
Hem okul öğrencilerinin, hem Demirtaşlı gençlerin spor yapabilecekleri modern bir spor salonu da bulunan Mümin Canbaz İlkokulu ve Ortaokulu inşaatını pandemi sürecinde de devam ettiren Canbaz, 15 Ağustos’ta planlanan açılışın heyecanını yaşamaya başladı bile.
Okul inşaatında heyecanlandı, sırada huzurevi var
90 bin nüfusu, 8 bini aşkın öğrencisi olan Demirtaş’ın okul açığına çare arayan İbrahim Akman bilinen siyasetçi enerjisi yanında sorun çözücü girişimlerle de tanınıyor.
Nitekim…
Okul için Mümin Canbaz’ı ikna eden de o oldu. Eylül ayında başlayan ve Demirtaş için çık önemli olan okul inşaatıno gezerken çok heyecanlandığını söyleyen Mümin Canbaz, okulu yeni eğitim-öğretim yılına yetirmenin de mutluluğunu yaşıyor.
Canbaz’ın bundan sonraki hedefinde ailesinin adını taşıyacak bir huzurevi var.
Haluk Levent sürprizi… İhtiyacı olan her canlının yardımına koşuyor
Son dönem… Sanatçı Haluk Levent’i daha farklı bir hayranlıkla izliyoruz. Şarkılarıyla coşturması yanında, Ahbap Platformu ile gönülleri fethediyor.
Açıkçası…
İhtiyacı olan her canlının yardımına koşuyor. Hastalara destek oluyor, tedavileri için yardım sağlıyor. Yoksulların ayakta kalmaları için ne gerekiyorsa yapıyor.
Sokak hayvanlarının da en büyük destekçisi. Beslenmeleri, tedavileri, barınmaları için her katkıyı sağlıyor.
Cuma günü…
Bursa’ya sürpriz bir ziyaret yaptı. Kendini sokak hayvanlarına adayan, hatta bakım koşulları için belediyelerle mücadele eden Emel Erkul’un davetiyle Bademli’deki Sevgi Barınağı’nı ziyaret etti.
Burada…
Televizyon ekranlarının en çok izlenen dizilerine imza atan Senarist Aslı Zengin’in de aralarında bulunduğu gönüllülerle sohbet etti.
Ayrıca…
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı ziyaretinde kurulması planlanan Sokak Hayvanları Köyü hakkında bilgi aldı.
Fabrika gibi üretiyor: 11. kitabını yayımladı
Tanıdığımız için biliyoruz… Ekrem Hayri Peker mesleği olarak tekstil ve kimyasalları alanında araştırmalar yapıp kitaplar yazarken, geçmişten bugüne Bursa’yı anlatan kitaplar üretiyor.
Olay’ın belgesel tadındaki Yaşayan Bursa dergisinde de araştırma ve inceleme yazıları yayınlanıyor.
Hafta içinde…
Kaleme aldığı onbirinci kitabının haklı mutluluğunu paylaştı. Bu defa, “yeni bir cihan imparatorluğu kurmak” yolunda, Osmanlı’nın gizli servisi Teşkilat-ı Mahsusa’nın bilinmeyen öyküsünü anlattı.