Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı aşılama için öneri: Okullarda ‘seçim günü’ gibi ‘aşılama’ düzeni!

Köşe Yazısını Dinle

Sıkıntılı süreç çok geride kaldı… Çünkü, hem vaka sayıları azaldığı için yeni normalleşme takvimi bekleniyor, hem de aşı tedariki sıkıntısı fazlasıyla aşıldı.

Bir yandan…

Çin’den Sinovac aşıları yeniden gelmeye başladı, bir yandan 2 Türk bilimi insanı tarafından üretilen BioNTech aşısı için 120 milyon dozluk anlaşmanın ilk partisi geldi, bir yandan da Rus aşısı Sputnik anlaşması yapıldı.

Üstelik…

Sinovac ve Sputnik aşılarının Türkiye’de üretimi anlaşmaları yapıldı, 3 Türk aşısı için de son aşamaya gelindiği biliniyor.

Nitekim…

Çarşamba günü bu sütunlarda İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın aşı konusunda verdiği bilgileri şöyle aktardık:

Bir

Rahatlıkla söyleyebilirim ki, tüm ekiplerimizle aşı faaliyetlerimiz devam ediyor. Sinovac ikinci doz, BioNTech bir ve ikinci doz aşı yapıyoruz.”

İki…

Sinovac aşısı tüm kamu hastanelerimiz, özel hastanelerimiz ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde, BioNTech ise 14 Devlet Hastanesi’nde yapılıyor.”

Üç…

BioNTech aşısı yapılan yerlerin sayısını arttırıp her noktada bu aşıyı yapabilecek hale geleceğiz.”

Söyleyeceğimiz şu:

Dr. Yavuzyılmaz’ın da vurguladığı gibi, aşı var ve daha çok aşılama için çalışmalar yapılıyor, aşılama merkezi sayısı arttırılıyor.

Ne var ki…

Kamu hastaneleri ve Sağlık Ocakları kapasitesi daha fazla aşılama için pek uygun değil. Çünkü aşılama artınca, diğer hizmetler aksıyor.

O nedenle, aşılamada yeni bir sistem gerekiyor.

Örneğin…

Okullar pandemi nedeniyle kapalı. Seçimlerde vatandaşın oy kullanabilmesi için sınıflarda yapılan düzenlemenin benzeri aşılama için yapılabilir.

Her okulda bir sınıf 112’nin kontrolünde Acil için ayrılabilir.

Konuştuğumuz uzmanlar, özellikle BioNTech için gerekli olan soğuk saklama koşulunun da sağlanabileceğini söylüyorlar.

Tek kaygı şu:

Vaka sayısının düşmesi nedeniyle aşı hızı kesilmez de vatandaş aşısını olur.

Aşı talebi en çok Nilüfer’de, en az Kestel’de

Haritayı… Sağlık Bakanlığı internette anlık yayınlıyor ve her dakika her ildeki aşılamalar duyuruluyor.

Bununla birlikte…

Bursa’da en çok ve en az aşı talebi olan ilçeleri merak edince ortaya sosyoekonomik düzeyle ilişkili şu tablo çıktı.

Nilüfer aşıya en çok talep gelen ilçe. Osmangazi ve Yıldırım rakamları da yakın. En az talep gelen ilçe Kestel gözüküyor. İnegöl’ün ona yakın olması dikkat çekici.

Mudanya sahillerinde ‘deniz salyası’ temizliği yeni bir kriz çıkardı

Geçen cuma… Mudanya Belediyesi sahilleri saran ve deniz salyası adı verilen organizmanın İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle temizleneceğini duyurdu.

Aynı gün…

Büyükşehir Belediyesi kuruluşu BURULAŞ’ın deniz temizleme aracı Mudanya sahillerinde temizliğe başladı. Güzelyalı Yat Limanı’ndaki çalışma fotoğrafını da bu sütunlarda yayınladık.

Dün…

İSTAÇ teknesinin aynı yerlerde temizliğe başladığını Mudanya Belediyesi duyurunca, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş sosyal medyada Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın paylaşımını ekleyip “Bilgilendirme: BURULAŞ Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iştirakidir” yazdı.

Yanı sıra…

Türkyılmaz’ın paylaşımı altında Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ferhat Murat’ın yorumuna rastladık:

5 gün önce Mudanya sahillerini temizlemeye başladık. Ayrıca Gemlik’i de pırıl pırıl yaptık.”

Geri dönüşümde ithalat yasağı sıkıntısı

Artık… Çevreyi korumak kadar geri dönüşümün önemi de anlaşıldı.

Nitekim…

Bazı sektörler geri dönüşüm ithalatı bile yapıyor, ama geçenlerde polietilen hurda ithalatı sorunu yaşandı.

O sorunları…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, online görüşmede AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Efkan Ala ve İl Başkanı Davut Gürkan’a anlattı.

Ermenistan’ın savaş suçlarını 36 ülkeden sivil inisiyatif araştıracak

Daha 2 gün önce… Ateşkese karşın Ermenistan’ın Azerbaycan sınırında yaptığı askeri tacizler gündemdeydi ve 6 Ermenistan askerinin esir alındığı haberlerde vardı.

Anlaşılan o ki…

İşgal ettiği topraklarla yetinmeyip daha fazlası için Azerbaycan’a saldırdığında hak ettiği tokadı yiyen ve başlattığı gereksiz savaşın mağlubu olan Ermenistan’ı sıkıntılı günler bekliyor.

Çünkü…

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu başkanlığındaki heyetin bölgedeki incelemelerinden sonra Ermenistan’ın Karabağ’da işlediği savaş suçlarını araştırmak için Türkiye büyük bir adım attı.

Bu amaçla…

36 ülkeden akademisyenlerin, büyükelçilerin ve aktivistlerin yer aldığı sivil inisiyatif grubu oluşturuldu. İşte o inisiyatif grubu temsilcileri Ankara’ya geldiler ve Çavuşoğlu’nu TBMM’de ziyaret ettiler.

Babacan Bursa’da sahaya iniyor

Programı çok yoğun… DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın bugünkü Bursa programı, sabah basın toplantısıyla başlıyor.

Saat 11.00’deki İl Başkanlığı açılışı sonrası Ulucami’de cuma namazı kılacak, cami çıkışı da Kapalıçarşı ve Uzunçarşı’yı ziyaret edecek. Akşama doğru ise sivil toplum örgütü yöneticileri ve muhtarlarla bir araya gelecek.

Bir anlamda…

Babacan bugün Bursa’da bizzat sahaya inecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X