Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı tren dış kredide çevre kriterini aşamadı, güzergâh sorunları bitmedi

Köşe Yazısını Dinle

Gazetelerde… CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın hızlı treninin gecikmesini sorgulayan açıklamalarını önemsedik.

Çünkü…

Bugüne kadar hızlı tren projesiyle ilgili bilgi ve değerlendirmeler iktidar milletvekillerinden geldi. Onlar da, Ulaştırma Bakanlığı’ndan edindikleri bilgileri Bursa kamuoyuyla paylaştılar.

Aslında…

Yöntemde sıkıntı yok. İktidar temsilcilerinin yatırımların takipçisi olmaları doğru yöntem. Sistem de bugüne kadar böyle işledi. Geçmişte de kamu yatırımlarıyla ilgili bilgilendirmeleri hep iktidar temsilcileri yaptı.

Bu kez…

Muhalefetin takibini önemsemek gerekiyor. Karaca’nın açıklamalarını da kentin beklediği bir işin akıbetini sorgulama olarak okuduk.

O nedenle…

Gazetelerde CHP İl Başkanı’nın açıklamalarını okuyunca, Ankara’daki dostları arayıp hızlı trendeki son durumu sorduk.

Bir…

Bursa-Osmaneli arasındaki 106 kilometrelik hattın Bursa- Yenişehir arasındaki 56 kilometrelik bölümünde altyapı çalışmaları sürüyor.

İki…

Yenişehir-Osmaneli arasındaki 50 kilometrelik bölümde zemin sorunları nedeniyle güzergâh değişikliği boyutuna ulaşan ripaj, yani hat kaydırma çalışmalarıyla ilgili projelendirme henüz bitmedi.

Şu nokta kritik:

Bursa-Osmaneli hattının müteahhit firması Kalyon İnşaat’ın bulduğu ilk dış krediyi Hazine onaylamadı. Firma yeni dış kredi buldu, fakat bu krediyi verecek finans kuruluşu güzergâhta çevresel etkileri önemsiyor.

Son durum şu:

Firma çevre kriteriyle ilgili evrak topluyor. Tamamladığında krediyi verecek kuruluşa götürecek, kabul edilirse de Hazine onayına sunacak.

Anlaşılan o ki…

Bu işlerin tamamlanabilmesi için sabır gerektiren bir zamana ihtiyaç olduğundan, beklemeye devam edeceğiz.

Bir not daha…

95 kilometrelik Bursa-Karacabey-Bandırma hattında kamulaştırmaların yılsonunda başlaması planlanıyor. O nedenle bu hat Ulaştırma Bakanlığı iş programında gözükmüyor.

 

Büyük Zafer’in büyük mirası

Kuşku yok ki… Türk tarihi zaferlerle dolu. 4 gün önce Anadolu kapılarının açıldığı Malazgirt Zaferi’nin yıldönümünü kutladık.

Bugün de…

Her tarafı işgal edilmiş bir ülkenin kurtuluşunu sağlayan büyük taarruzun zaferle bittiği günün 96. yıldönümü. Bu topraklarda yaşamamızı sağlayan başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere şehitlerimizi saygıyla ve minnetle anıyoruz.

Allah bir daha bu ülkeye ve bu millete Kurtuluş Savaşı yaşatmasın.

 

Cumhurbaşkanı’nın uçağında gitti, görüşmelerde de masadaydı

Ecdat yadigarı Balkan topraklarında emanetlerimiz olan soydaşlarımız ve büyük bir kültürel mirasımız var.

Dahası…

Osmanlı kültürünü götürürken Bursa Çarşısı’nın aynısını Saraybosna ve Üsküp’e yaptığı için gidenler hiç yabancılık çekmiyorlar.

Hafta içinde…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yoğun programla Bosna Hersek ve Karadağ’a gitti, Karadağ’ı ziyaret eden ilk devlet başkanı oldu.

Uçakta…

TBMM Bosna Hersek Dostluk Grubu Başkanı olarak AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen de vardı. Özen ayrıca, ikili resmi görüşmelerde de masada yer aldı.

Dönüşünde…

“Cumhurbaşkanımızın çok dinamik çalışma anlayışı var. Uçakta bile çalışıyor” dedi ve şunu aktardı:

“Bosna Hersek’teki görüşmelerde Sırp temsilci Dodik’in ‘Avrupa’ya güvenmiyoruz, en güvendiğimiz liderlerden biri Sayın Erdoğan’ demesi önemliydi.”

 

Gürsu’ya dönen Yavuz’a Milas’tan teşekkür

Orman yangınlarının Akdeniz ve Ege’yi sardığı günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz afet koordinasyonu için Milas’ta görevlendirildi.

Zor koşullarda, ekiplerle birlikte gecelerce uykusuz kalan Yavuz görevini tamamlayıp Gürsu’ya döndü, ama görünen o ki Milas’ta iz bıraktı.

Nitekim…

Sosyal medyadan günlerdir Milas’tan Gürsu Kaymakamı Naif Yavuz’a teşekkür mesajlarını izliyoruz.

 

Gökdere 32 yıl önceki gibi taşsa sel bu köprü altından geçebilir mi?

Fotoğrafı… Bursa siyasetinin her dönem etkili isimleri arasında olan CHP Osmangazi eski İlçe Başkanı Ahmet Memişoğulları çekti.

Şunu anımsattı:

“Kastamonu ilçelerinde Ezine Çayı’nın taşmasıyla yaşanan felaket ortada. Sel suları taşıdıkları cisimlerle evleri ve köprüleri yıkıp geçti.”

Sonra da şunu sordu:

“Gökdere 32 yıl önce olduğu gibi yine taşsa dağdan gelen sel suları, taşıdıkları ağaçlar ve çalılarla bu köprünün altından geçip gidebilir mi?”

Fotoğrafları inceledikten sonra cevap verdik:

“Mühendis olmaya gerek yok… Geçemez ve köprüyü yıkar.”

Gerçekten de…

1989’da Gökdere taştığında, sel sularının araçları ovaya kadar taşıdığını anımsayanlar için ürkütücü bir fotoğraf.

Seller her gün olmuyor, ama 50-100 yılda bir gelse de önüne çıkanı alıp götürüyor, yıkıyor. Onun için şimdiden önlem almak gerek.

 

Ah be Ercan… Ölüm sana yakışmadı!

Yıllarca… Olay’ın başarılı spor foto muhabiri olarak çalıştı. Sakin, güler yüzlü ve çevresindeki herkese saygılıydı.

Bursaspor’un peşinden Olay Spor Servisi’yle pek çok deplasman yolculuğuna birlikte gittik. Saha kenarında ve kale arkasında en sakin duran Ercan Ükünç en güzel fotoğrafları çekerdi.

Cumartesi akşamı vefatını duyunca çok üzüldük, anıları gözümüzün önünden geldi geçti.

Allah rahmet eylesin.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X