Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı tren engeli aştı, hızlandırılmış inşaat başlıyor: Bu defa olacak mı?

Köşe Yazısını Dinle

Açıkça söylemek gerekirse… 2012’de temeli atılırken heyecanlıydık. Adı gibi hızlı inşaat süreciyle yüksek hızlı trene kavuşup hızlı, güvenli ve konforlu yolculuklar yapacağımızı düşünüyorduk.

O heyecan kısa sürdü…

Önce adından yüksek gitti, hızlı tren olarak da adlandırılan Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı geldi. Hatta yük treni de çalışacağı için buna da razı olduk.

Fakat…

Yüksek hızlıdan hızlıya dönüşen proje yine de yürümedi. Gözümüzün önündeki kaplumbağa hızında inşaatlara karşın umudumuzu kaybetmedik.

Gelin görün ki…

Temelinin atılmasının üzerinden 9 koca yıl geçmesine karşın inşaatlar durdu, Yenişehir’den öteye hiç başlayamadı. Böyle olunca da umutlar tükendi.

Tam da…

“2030’a razıyız” deyip umutsuzluk sergilediğimiz süreçte, inşaatın üstlenici firması Kalyon İnşaat’ın ikinci hamlede bulduğu dış kredi onaylandı.

Böylece…

Yapımı yılan hikayesine dönen bizim hızlı tren önündeki finansman engelini aştı. Ulaştırma Bakanlığı da çözümden yana ilk kez devreye girdi.

Gerçi…

Döviz kurlarındaki türbülans nedeniyle kaygı yaşadık, ama yeniden umut ve heyecan veren haberler geliyor.

Örneğin…

Dostlardan edindiğimiz bilgiye göre, hızlı trenin yapım ve kontrolünü üstlenen Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Genel Müdürlüğü önümüzdeki hafta Kalyon İnşaat’a avans ödemesi yapmaya hazırlanıyor.

Bu da…

İşi ve işleyişi bilenlerin söylediğine göre, uzun süredir duran inşaatın yeniden başlayacağı anlamına geliyor. Hem de hızlandırılmış olarak.

Hatta…

Sözleşmedeki kontrollük hizmetleri için de anlaşmalı personele bilgisayar ve telefon gibi büro ihtiyaçları önümüzdeki hafta dağıtılacakmış.

Bir şey daha…

Projede, ana yüklenici dışında alt yükleniciler var, ama Kalyon İnşaat işi hızlandırmak için alt yükleniciler yerine inşaatın büyük kısmını kendi yapmak üzere ekiplerini kurmuş.

Acaba bizim hızlı tren bu defa olacak mı?

Heyecan yarım kalmasın, Gemlik treni de olsun

Hızlı trenle ilgili güzel atmosferle umutlanmışken, Ankara’dan beklediğimiz bir şey daha var.

Bursa için hızlı tren kadar, sanayiyi limana ulaştıracak Gemlik Treni de önemli. Projesi hazır, kamulaştırmaları bitmiş bu hat, rantabl olmayacağı gerekçesiyle rafa kaldırıldı, yerine Osmaneli-Yenişehir-Bursa hattına Bandırma eklendi.

Sanayicinin sesi çıkmasa da Gemlik Treni’nin raftan indirilmesini bekliyoruz.

Vahapoğlu’ndan Suriye’ye sert uyarı: Rüyayı bırakıp Şam’a sahip olun

Tam da… Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının 82. yıldönümünde Başer Esad’a bağlı Suriye parlamentosu olan Suriye Halk Meclisi’nden ne amaca hizmet ettiği anlaşılamayan garip bir açıklama geldi.

Açıklamada…

Kısaca, “Hatay’ı geri almak için her şeyi yapacağız” deniliyor.

Dışişleri Bakanlığı başta, siyasi partiler bu garip çıkışa gereken karşılığı verdiler, ama anlayacakları dilden en sert uyarıyı MHP Bursa Milletvekili M. Hidayet Vahapoğlu yaptı.

Yaşamını Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcısı olarak geçiren Vahapoğlu dedi ki:

“Şam yönetimi haddini aşmış, Hatay rüyası görüyormuş. Onlara tavsiyemiz tarihe bakmalarıdır. Toprağımıza göz dikenlerin rüyaları kâbusları olur. Esad ve avanelerine tavsiyemiz; rüyayı bırakıp Şam’a sahip olmaları. Hala anlayamıyorlarsa Akdeniz onları bekliyor olacak.”

Akdeniz Asamblesi’nde Türkiye’nin haklarını savundu

Geçen dönem… Akdeniz İçin Birlik Parlamenterler Asamblesi’ndeki Türkiye Grubu içinde AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ile CHP Bursa milletvekillerinden önce Dr. Ceyhun İrgil, sonra Erkan Aydın görev yapıyordu.

Bu dönem…

Bursa’dan AK Parti Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ile CHP Milletvekili Erkan Aydın asamblede Türkiye’nin haklarını savunuyorlar.

Brüksel’deki son toplantıya da Aydın katıldı.

Binayı inşa edenlerle ısıtmadan doğalgaza tesisatını yapanların işbirliği

Bir tarafta… Kısa adıyla İMSİAD olarak bilinen ve Bursa inşaat dünyası sorunlarını ortaya koyup çözüm üreten Mustafa Andıç başkanlığındaki İnşaat Müteahhitleri Sanayici İşadamları Derneği var.

Diğer tarafta…

5 yıllık geçmişine karşın, Alptekin Şahintürk’ün başkan seçilmesiyle adını ve sesini duyurmaya başlayan, kısa adı DEMSİAD olan Doğalgaz Enerji Mekanik Mühendisliği Sanayici İşadamları Derneği var.

Kısacası…

Binanın inşaatını yapanlarla doğalgazdan ısıtma-soğutmaya tesisatı yapanlar, sektörün parçaları olmalarına karşın ilk kez işbirliği için bir araya geldiler.

İmzaladıkları protokol ile de işbirliğini geliştirerek sürdürme kararı aldılar.

Dahası…

Üyelerin kendi aralarındaki işbirlikleri yanında genel işbirliği için çalışmak ve birlikte AB projeleri hazırlamak da protokol kapsamında yer aldı.

Siyasette dijital dönüşümü AK Parti önemsedi

İzlediğimiz kadarıyla… Günlük yaşam hızla dijitalleşirken, siyasette dijital dönüşüm konusu AK Parti’den başkasının ilgisini çekmedi.

Hatta…

AK Parti Bursa İl Başkanlığı bu alanda, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Başkanlığı’nı oluşturan ilk teşkilat oldu.

Gülten Doğrul’un başkanlığını, Orhan Samast’ın başkan vekilliğini üstlendiği komisyon, siyasette dijital dönüşüm için özel projeler üretmeyi sürdürüyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X