Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı tren inşaatı hızlandı, geri sayım başladı: Tüneller bitiyor, ray seriliyor

Köşe Yazısını Dinle

Koca bir kentim… Bu kadar çok isteyip de kavuşamadığı proje yoktur. Bursa’nın tren macerasını 1992’de fizibilite çalışmalarının başladığını ilk duyurduğumuz günden beri çok yakından izliyoruz.

2012’de…

Balat’a temel atma törenin izlerken heyecanlanmıştık. Gelin görün ki, biraz arazi sorunlarından kaynaklanan proje değişiklikleri, biraz Ankara’nın ilgi eksikliği derken süreç uzadı gitti.

Anımsıyoruz da…

2020’de Bursa’nın hızlı trene kavuşma tarihi olarak 2023 sonu telaffuz edildiğinde “2030’a razıyız” diye yazmıştık. Dış kredisi sağlanan projede, yüklenici Kalyon İnşaat gücünü yansınca umut veren gelişmeler oldu.

Nitekim…

14 Kasım’da, Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun şantiye incelemesinden sonra “2025’in başında test sürüşü, sonunda da yolculu sefer” mesajını aktarırken heyecanlandık.

Gerçi…

Hızlı tren heyecanının 2026 başına kaydığını Bakan’ın geçen haftaki ziyaretinde anladık, ama inşaat sahasından gelen haberler de moral verici.

Önümüzde…

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na sunulan 17 Mart tarihli hızlı tren inşaatı durum raporu var.

Rapora göre…

Osmaneli-Yenişehir arasında 14 bin 014 metre uzunluğundaki 10 ana hat tünelinin 12 bin 702 metresi tamamlandı ve yüzde 90.6 seviyesine ulaştı. 3 bin 760 metre uzunluğundaki 8 kaçış tünelinin ise yüzde 100’ü tamamlandı.

Ayrıca…

Bursa-Osmaneli arasında 5 milyon 387 bin 795 metreküp kazının 4 milyon 489 bin 242 metrekübü bitti ve yüzde 83.3’ü gerçekleşti.

Yine…

Bursa-Osmaneli arasında 67 menfezden 57’si, 34 altgeçitten 30’u, 5 üstgeçit ve 3 köprünün tamamı bitti. 3 viyadükte çalışma sürüyor. 2024 sonuna kadar da viyadük ve küçük sanat yapıları tamamlanacak.

Şantiyede…

195 bin 065 adet travers, 18 bin 396 slabtrack üretildi. 22 bin 994 ton ray da stok sahasında hazır.

Bursa-Yenişehir arasında geçen yıl başlayan üstyapı inşaatı da devam ediyor.

 

Bursa’daki 5 istasyondan 3’ünde inşaat başladı

Hızlı trenin… OsmaneliBursaBandırma hattındaki toplam 9 istasyonun 5’i Bursa-Yenişehir-Osmaneli hattında.

İşte…

Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’na sunulan 17 Mart tarihli durum raporuna göre, Osmaneli, Yenişehir ve Gürsu istasyonlarında inşaat başladı.

Bursa Garı’nda mimari proje tamamlandı, statik ve geoteknik projelendirme devam ediyor. Yenişehir Havalimanı İstasyonu’nda ise zemin iyileştirme sürüyor.

TEKNOSAB, Karacabey, Dağkadı, Kuşcenneti istasyonları proje aşamasında.

 

Mezitler’e alternatif olacak Yenişehir-Bilecik yolu 17 yılda bitti ve açıldı

Acı, ama gerçek… Ulaşım projelerinde Bursa’nın yüzü gülmüyor. Örneğin, hızlı tren inşaatı 12 yıldır sürüyor. Dağ yolu ve ihale üstüne ihale yenileniyor.

Yine…

Şehir Hastanesi Metrosu 3 yıldır bitilemedi, temelini geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı Görükle Metrosu’na başlanamadı.

Ankara ulaşımında…

Mezitler’e alternatif olacak 40 kilometrelik Yenişehir-Bilecik yolunun programa alındığını ilk kez 2007’de duyurduk. Yenişehir Havaalanı’na bölgenin ulaşımını sağlayacaktı.

Yolla…

AK Parti Bursa Milletvekili olduğu yıllarda Hüseyin Şahin çok ilgilendi. Geçen dönem, AK Parti Bilecik Milletvekili olan Selim Yağcı ve AK Parti Bursa Milletvekili olarak Mustafa Esgin takibi sürdürdüler.

Sonunda…

40 kilometrelik Yenişehir-Bilecik yolunu geçen hafta Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu açtı.

Esgin de, 17 yılda biten yoldan geçmenin mutluluğunu yaşadı.

 

Cumhurbaşkanı mitingi Gökdere’de

Geçen hafta… Osmangazi Belediyesi organizasyonu konserlerde 80 bin kişinin Osmangazi Kent Meydanı’nı doldurduğunu görünce, Cumhurbaşkanı mitingi için de Bursa’nın yeni meydanını önerdik.

Kulağımıza gelenlere göre…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ilgi gösterip araştırdı, ama güvenlik uygulamaları nedeniyle Ankara sıcak bakmayınca, bu seçimin tek meydan mitingi yine Gökdere’ye alındı.

 

Erhan Sevimli’den CHP’ye öneri: 3 belediye başkanına teşekkür edilmeli

1978’de… CHP İl Başkanı seçilişine tanıklık ettik, İl Genel Meclisi Üyesi olarak da izledik.

Erhan Sevimli…

2 kez CHP İl Başkanlığı yapması yanında, sosyaldemokrat çizgisini bozmadan hep ağabeylik yaptı. Bursa’nın siyasi geçmişi araştırmaları ve kitap yayınladı.

Pazar sabahı…

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın Kemal Kılıçdaroğlu’na vefa gösterip Tirilye Taşmektep’teki sergi salonuna adını verdiğini anlatan yazımız üzerine aradı.

Söze…

“Siyasette vefa çok önemli. Hayri Türkyılmaz’ı vefası nedeniyle kutluyorum” diye başladı ve CHP’ye çağrı yaptı:

“Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz 10 yıl, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan 5’er yıl hizmet verdiler. CHP, aday gösterilmediği 3 arkadaşımıza vefa gösterip teşekkür etmeli.”

 

Gençleri gece dönerine çağırdı, gece mitingi oldu

Yere seçimde… Son 5 güne girdik. Eski seçimlerin havası yok, ama adaylar hedef kitle üzerinde son çalışmalarını yapıyorlar. Zaman zaman da renkli görüntüler yansıyor.

O anlardan biri…

Cumartesi gecesi Odunluk’ta yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adayı Alinur Aktaş sosyal medyasından gençlere gece döneri daveti yaptı.

O davet, gençlerin ilgisiyle gece mitingine dönüştü.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X