Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Hızlı trende son durum: Dış kredi sorunu aşıldı, yeni hedef 30 ayda inşaatı bitirmek

Köşe Yazısını Dinle

Geçen hafta… Olay’a geldiğinde gazete dışındaydık. Eksik olmasın, AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç mütevazılık gösterdi, dün bir kez daha geldi.

Sohbetimizde…

Teşkilat ziyaretleri ve çalışmalarından Meclis gündemine kadar geniş yelpazede pek çok şeyi konuştuk.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda gerek bütçe görüşmelerinde, gerek yasal düzenlemelerde Bursa için ele alınan konular gündemimizde oldu.

Özellikle…

Cuma günü Şehir Hastanesi Metrosu temel atma töreniyle birlikte gecikmişliği daha çok ortaya çıkan hızlı treni sorguladık.

Bu noktada…

Bursa Milletvekili Kılıç önce şunu söyledi:

“Cuma günü metro hattı temel atma töreninden sonra Valilikte yapılan toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Sayın Yalçın Eyigün’le yan yanaydık.”

Ardından…

Yeni gelişen iki bilgi açıkladı:

“Sayın Eyigün, hızlı tren için bulunan dış kredide sorunların aşıldığını ve onay aşamasına gelindiğini, bitmek üzere olduğunu söyledi.”

Şunun altını çizdi:

“Dış krediyle birlikte işe hızla başlayacaklarını ve hattın inşaatını 30 ayda tamamlamayı yeni hedef olarak belirlediklerini aktardı.”

İkinci bilgi ise şu:

“Hızlı tren inşaatında bugüne kadar, çift demiryolu hattı olanı tek tünel kazıldığını, bunun yerine ayrı ayrı iki tünel açmaya başlandığını öğrendim. Şu an iki makine iki ayrı tünel açıyor.”

Yöntem farkını da anlattı:

“Genel Müdürümüzün bana verdiği bilgiye göre, tek hatlı iki ayrı tünel sistemine geçilerek en az 6 aylık süre kazanılmış. Bu da, işin hızlanmakta olduğunu gösteren bir başka gelişme.”

Bakışı şu:

“Hızlı trenle birlikte Bursa’dan Ankara’ya karayoluna göre daha kısa ve çok daha konforlu bir ulaşım sağlanacak. Metronun Balat’ta hızlı tren garıyla buluşması da yolcuları rahatlatacak.”

Bu sözleri dinleyip de umutlanmamak elde mi?

 

Tren biletinin ucuz kalmasında Kılıç etkisi

Sohbetimizde… AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç’tan komisyon çalışmalarındaki özel bir gelişmeyi öğrendik.

“Avrupa ülkelerine göre en ucuz hızlı tren bileti bizde. TCDD’ye sağlanan bu sübvanse edilmesi 2020’de bitiyordu. Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olarak bu sürenin 2023’e uzatılmasında çabalarım var. Biletlerin ucuz kalması kolay olmadı.”

 

Muharrem İnce Bursa’da Güner Aklan’ı Kurucu İl Başkanı atadı

Süreç… Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrası Muharrem İnce’nin CHP’den giderek uzaklaşmasıyla başladı. O süreçte, Memleket Hareketi adıyla Anadolu gezisine çıktı. Sonra da CHP’den istifa etti.

Şimdilerde…

Muharrem İnce kuracağı partinin son hazırlıklarını yapıyor. Tüzük ve programı hazır olan partinin adı belli değil.

Hazırlıklar…

12 Nisan’a göre yapıldı. Ancak, İçişleri Bakanlığı’na başvurunun 23 Nisan’da yapılacağı konuşuluyor. Ankara’daki Genel Merkez binasının da 19 Mayıs’ta açılması bekleniyor.

Bilinen, ama belli olmayan bu süreçte kesinleşen bir şey var:

Bursa Kurucu İl Başkanı olarak Avukat Güner Aklan’a yetki verildi.

5,5 yıl CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı yapan, son kongrede CHP İl Başkanı Adayı olan Aklan’la birlikte İşkadını İlkay Yıldırım, Sanayici Timur Noyan ve İşinsanı Ruşen Sever de Kurucu Kurul atandılar.

 

İl Başkanlığı yeri hazır gibi, hedef 1 ayda 17 ilçe

CHP sürecini geride bırakıp Muharrem İnce ile yeni bir parti için harekete geçen Av. Güner Aklan, bilgi verirken şunu söyledi:

“İl binamız Şehreküstü’nde olacak. Tadilat ve hazırlıklar 1 ay sürer.”

Hedef şu:

“5-6 aydır çalışan ekipler vardı, 3 haftadır yeni isimler katıldı. 6 ilçede örgütlenmek yeterli, ama biz 1-1.5 ay içinde 17 ilçede birden örgütleneceğiz. Her şey hazır.”

 

Orhaneli siyasetinde ilk: Belediye Başkanı ile İlçe Başkanı yan yana

Yerel siyasette Orhaneli’nin kendine özgü bir çizgisi ve Bursa siyasetine etkisi var.

Ne var ki…

Her dönem yıldız siyasetçi çıkaran Orhaneli siyasetinde bir de alışkanlık oluşmuş durumda. 1984 seçiminden bu yana Orhaneli Belediye Başkanı ile partisinin ilçe başkanı hep tartışmalı oldu, araları hep açık siyaset yaptılar, bir araya gelemediler.

Gürel Yılmaz’dan beri böyle.

Cuma günü…

Bursaray’ı son istasyonu Emek’ten devam edip Balat’ta hızlı trenle buluşturacak ve Şehir Hastanesi’ne ulaştıracak metronun temel atma töreni sırasında Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt ile AK Parti Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan’ı birlikte görünce hemen fotoğraflarını çektik.

Başlığı da onlar verdiler:

“Orhaneli’nde belediye başkanıyla ilçe başkanı ilk defa bu dönem sorun yaşamıyor ve yan yana duruyor.”

 

CHP İl’den İnegöl’e MODEF çıkarması

Kolay değil… İnegöl mobilyasını Türkiye ve dünyaya tanıtan Uluslar arası Mobilya Fuarı 43’üncü kez açıldı.

Pandemi nedeniyle, geçmiş yıllardaki gibi dışarıdan konuk gelemedi, ama bu yılki fuarda bize göre sürpriz bir katılım oldu.

O da…

CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal ile birlikte CHP İl Başkanı İsmet Karaca’nın fuar açılışına katılmalarıydı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X