Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İnşaatta çifte kriz: Zamlı bile malzeme yok, daire maliyeti artınca satış düştü!

Köşe Yazısını Dinle

Yıllardır… Ekonomi ve piyasa tartışmalarında “lokomotif sektör inşaat” tezini dinledik. Aslında nedensiz de değil.

Gerekçeyi…

Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşinsanları Derneği Başkanı Mustafa Andıç kahve sohbeti için uğradığında anlattı:

“İnşaat için ruhsat kesildiğinde pek çok sektör harekete geçer. Hafriyat, kum-çakıl, beton, demir, çimento, su ve gider tesisatı, elektrik tesisatıyla aksesuarları, mutfak-banyo-tuvalet aksamı, yer kaplaması, tavan süsü, balkon demirdi, duvar boyası, kapı-pencere imalatına iş açılır. İnşaat en önemli istihdam kaynağı.”

Bunları söylemesinin nedeni şu:

“Son dönemde malzeme fiyatları çok arttı, ama bu artışa karşın malzemeye ulaşamıyoruz. Çünkü malzeme üreticileri ihracata çalışıyorlar. Malzeme bulunamaması, yapısal değişikliklerin sürekliliğinin maliyet arttırıcı hale gelmesi inşaat sektörünü sıkıntıya soktu.”

Bu noktada…

“Yapısal değişikliklerin sürekli hale gelmesi” sözüne açıklık getirdi:

“Yönetmelikler çok sık değişiyor. Bu değişikliklerle gelen her yeni düzenleme maliyet arttırıcı oluyor.”

Sıkıntılı noktaya daha işaret etti:

“Donatı alanları için terkler problem haline geldi. Daire yanında ticari alan için de donatı alanı zorunlu olunca projede bina yerleştirilemiyor.”

Beklenti şu:

“Tip imar yönetmeliği tüm şehirleri kapsamamalı. Bu yönüyle düzenlemeye ihtiyaç var.”

Asıl sıkıntıyı ise şu sözlerle açıkladı:

“Türkiye’de genel olarak inşaat sektöründe daralma var. Fakat Bursa bu ortalamanın üstünde.”

Şu değerlendirmeyi yaptı:

“İnşaat sektörü sıkıntılı sürece 2016’da girmeye başladı. 2017’de tip yönetmeliği çıktı. 2018’de dövizin artmasıyla kriz derinleşti. Pandemiyle çözümsüz hale geldi.”

Bir sıkıntı da şu:

“Bursa’da yaşanan imar planı iptalleri de inşaat sektörünü durdurdu. Çözüm için aracı olmaya çalıştık, ama sorun aşılamadı.”


Kapıdaki tehlike: İnşaat maliyeti kaçağı arttırır mı?

İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç’la sohbet ederken, inşaat maliyetlerinin yükselişi sırasında vatandaşın alım gücünün düşmesinin piyasada ne gibi etkilere yol açabileceğini sorduk.

O da kaygısını dile getirdi:

“İnşaatta maliyet-satış makası giderek açılıyor. O nedenle, alım gücü düşen vatandaşın barınma sorununu çok eski usullerle, yani kaçak ve gecekonduyla aşmaya kalkmasından endişe ediyoruz.”


Andıç: 1050 Konutlar’da dönüşümü Bursa’nın dinamikleri yapmalı

Son dönemde… Bursa’da büyük ölçekli kentsel dönüşüm projeleri var. TOKİ’nin yapacağı 1050 Konutlar kritik projelerden biri.

Yine…

Sıcaksu’da yine TOKİ eliyle 700 konut, 25 ticarethane yapılacak. Yunuseli Havaalanı arazisi için de TOKİ gündemde.

Bu durumu sorunca, İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç şunu söyledi:

“1050 Konutlar için önerimizin konuşulmasını isterdik, kabul görmedi.”

Şuna dikkat çekti:

“Akpınar’daki 429 dönümlük alanın 300 dönümü kamuya ait. Bu nedenle Bakanlık söz sahibi oldu. “

Şu bilgiyi verdi:

“7 katta 2 bin 296 konut planlamıştık. Bakanlık 5 katta 418 konut fazla yapacak. Biz ticari alanları ayırmıştık, yaşam ve cazibe merkezi ortaya çıkaracaktık. Bakanlık projesinde ticari alanlar blokların altında.”

Düşüncesi şu:

“Dönüşümü TOKİ’nin değil Bursa dinamiklerinin yapmasını isterdim.”


Bakanlık raporuna Müfit Aydın imza koydu

Daha önce yazdık, tekrarlayalım… Çevrecilik ve Şehircilik Bakanlığı bugüne kadar şehircilik alanında iyi performans gösterdi, ama çevre için yetersiz kaldığını Marmara Denizi’nin ölümünü ilan eden deniz salyası ya da müsilaj olayıyla gördük.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla yapılan toplantıda, hazırlanan rapora TBMM Çevre Komisyonu Üyesi olarak AK Parti Bursa Milletvekili Müfit Aydın imza koydu.

CHP eski Milletvekili Özyurt’tan Türkyılmaz’a ‘kaldırım’ için uyarı

Prof. Dr. Mustafa Özyurt yıllarca Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi olarak şifa dağıttı. 2002-2007 döneminde de CHP Bursa Milletvekili seçildi.

Bir süredir eşi Prof. Dr. Gürayten Özyurt ile birlikte Bursa dışında yaşıyor. Ama her yaz Mudanya’daki evlerine geliyorlar.

Bu yaz…

Evinin bulunduğu Halitpaşa Mahallesi kaldırımlarını Mudanya Belediyesi’nin söküp yolları yükselttiğini gören eski milletvekili Prof. Dr. Mustafa Özyurt hemen Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’a dilekçe yazdı.

Çalışmayı “derece yanlış ve sakıncalı” bulan Mustafa Hoca, kaldırıma karşın evini su basmış vatandaş olarak uyardı:

“Yoğun yağmurda evlerin giriş katına su girmesi kaçınılmaz. Bazı evlerin kömürlük olarak kullanılan bölümleri de su dolar. Rögarlar da yukarı mahallelerden gelen seli taşıyamaz.”

Yaşayanların görüşlerinin alınmasını da önerdi.


Hüseyin Özdilek’e başsağlığı diliyoruz

Hüseyin Özdilek’i 1968’de tanıdığımızda, dayısı olan ilkokul öğretmenimiz Osman Taş’ın eşine ait Ulucami karşısındaki havlu dükkanında tezgahtardı.

Çalışkanlığı, girişimciliğiyle Türkiye’nin tanıdığı marka oldu, yaşadığı anne acısıyla sarsıldı.

Dürdane Özdilek’in cenazesinde kent protokolü, siyaset, iş dünyası yanında, babasıyla ticaret yaptığı DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da vardı.

Biz de Hüseyin Özdilek’e başsağlığı diliyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X