Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İş dünyasının isteği: Kısa çalışma ödeneği tüm çalışanları kapsasın

Tablo ortada… Koronavirüs sanayiyi, iş dünyasını, esnafı, hizmet sektörünü, kısacası ekonominin tüm çarklarını durdurdu.  O nedenle sağlık alanında verilen mücadele yanında ekonomi alanındaki mücadele de önem kazandı.

Atılan adımları…

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’la konuştuk. Öncelikle BTSO olarak yaptıklarını anlattı:

“Hemen kriz masası oluşturup eylem planlarımızı hazırladık. 63 komitemiz ve 24 sektör konseyimizin başkanları, meclis üyelerimiz, toplam 800’e yakın üyelerimizle videokonferans toplantılar yapıp yol haritası çıkardık.”

Süreci interaktif yönettiklerini söyleyip şuna dikkat çekti:

“24 saatte her şey değişiyor. 1 gün önce karşımıza çıkmayan ekonomik bir problem, ertesi gün en önemli konu haline geldiği için interaktif olarak üyelerimizle sürekli temas halindeyiz ve raporlarımızı sürekli yeniliyoruz.”

Ardından da…

Bursa iş dünyasının bu süreçteki beklentilerini sıraladı:

Bir…

“Kısa çalışma ödeneği kriterlerini daraltılıp kapsamını genişleterek tüm çalışanları kapsaması gerekiyor. İş büyümesi nedeniyle yeni alınan işçi sayısı çok fazla, fakat bu işçiler kısa çalışma ödeneği kriterlerine uymadığı için mağduriyetler oluştu.”

İki…

“Mücbir sebep kapsamı tüm sektörleri kapsayacak şekilde genişletilmeli. Muhtasarlar, KDV’ler, SGK’lar hepsi 6 ay sonrasına ötelendi, ama sektör ayrımı var. Herkesi kapsayacak düzenleme yapılmalı.”

Üç…

“Kredi Garanti Fonu limitleri yükseldi ve teminat limitleri 500 milyara çıktı.  Bunu kullanma anlamında kamu bankaları ciddi şekilde rol alıyor, ama özel bankalar da devreye girmeli.”

Dört…

“Eximbank’ın Kredi Garanti Fonu üzerinden ihracatçıya mutlaka kredi vermeye başlamalı.”

Beş…

“Mutlaka ve mutlaka çeklerin ödenmesini sağlayacak yapının oluşması lazım, yoksa ekonomideki zincir kırılacak. Yurt dışından doğru düzgün tahsilat yok, yurt içinde bu sağlanamazsa büyük sıkıntı olur. O nedenle, bankalar çek kredilerini bir an önce firmalara tahsis edip çeklerin ödenmesini sağlamalı.”

 

Virüse karşı ekonomik önlemler için teşekkür

 

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın koronavirüs sürecinde yapılanlar ve hazırlanan destek paketleri için bir teşekkür listesi var.

 “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a, Sayın Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan’a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, koronavirüsle ilgili çalışmaları nedeniyle Sağlık bakanımız sayın Fahrettin Koca’ya, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’ya Bursa iş dünyasıa adına teşekkür ediyoruz.”

BTSO’nun hedefini Burkay açıkladı: Kendi kendine yetebilen Bursa

 

Kampanyayı… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başlattı ve büyük ilgi gördü. “Biz Bize Yeteriz” sloganıyla başlayan kampanya için BTSO Başkanı İbrahim Burkay şunu söyledi:

“BTSO, üyelerimiz ve şirketlerimizle bu kampanyaya destek veriyoruz. Sayın Vali’mizin koordinatörlüğündeki Vefa Destek programında BTSO olarak 10 bin erzak dağıtıyoruz.”

Şunu özellikle vurguladı:

“Başta evden çıkamayanlar olmak üzere, hemşerilerimizin temel ihtiyaçlarının karşılanmasına ciddi anlamda destek olduk. Bursa iş dünyası bundan sonra da olmaya devam edecek.”

Şunu açıkladı:

“Sağlık ve medical ürünler çalışma grubu oluşturduk. Valiliğimiz, BEBKA ve BTSO Mükemmeliyet Merkezi’mizle birlikte ihtiyacımız olan maske, koruyu maske, siper maske, dezenfektan ürünleri, uzaktan ateş ölçer ve yoğun bakım öncesi solunum cihazlarıyla ilgili Ar-Ge projelerimiz var.”

Mesajı da şu:

“Kendi kendine yetebilen Bursa’yı hedefliyoruz.”

 

Krizin öğrettiği: Milli teknoloji

 

Koronavirüs salgınıyla birlikte tüm belgeleri dijital ortamda ücretsiz vermeye başlayan BTSO şimdilerde önümüzdeki hafta devreye alma hnedefiyle nefes kredisi üzerinde çalışıyor.

Bunun yanında…

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şuna dikkat çekti:

“Milli teknoloji ve milli üretim hamlesinin ne kadar doğru olduğunu bu kriz bize gösterdi. Şimdi sağlık sektörü yanında tüm alanlarda kendi teknolojimizi, kendi tasarımlarımızı ortaya koymalıyız. Bursa bu konuda çok büyük avantajlara sahip.”

 

Barınaktaki hayvanlara 10 yıldır destektiler, yine ilk koşan oldular

 

Şunu biliyoruz… Özellikle lokantalarda artan yemekler belediyelerin hayvan barınaklarına veriliyordu ve can dostlar besleniyordu. Ancak, koronavirüs önlemleri kapsamında lokantalar kapatılınca barınaklardaki dostlar da açlık riskiyle karşı karşıya kaldılar.

Nitekim…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yayınladığı genelgeyle barınaklardaki hayvanlara ve sokaklardaki can dostlara yardım çağrısında bulundu.

Bu noktada…

Kısa adıyla DOSABSİAD olarak bildiğimiz Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin 2009’dan beri Osmangazi Belediyesi Hayvan Barınağı’na başta mama olmak üzere destek verdiğini bilmiyorduk, onu da ilk kez dün öğrendik.

Dahası…

Soyu’nun genelgesinden sonra Osmangazi Hayvan Barınağı’na ilk koşanlar da yine DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel ile yönetim kurulu üyeleri Şerife Faidelibaş, Onur Kırayoğlu oldular.

Herkesi de can dostlara desteğe davet ettiler.

 

Güzel düşünce: Sokak hayvanları beslenme noktası

 

Barınakların yanı sıra, sokaktaki can dostlar için de zor bir süreç yaşıyoruz. Çünkü, onlar da lokantaların kapanması, insanların evlerine çekilmesiyle açlık tehlikesi yaşamaya başladılar.

İşte…

Bu noktada Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz güzel bir düşünceyi uygulamaya koydu. Yıldırım’ın farklı mahallelerinde sokak hayvanları beslenme noktaları oluşturan Yılmaz, buralara Yıldırım Belediyesi olarak düzenli mama ve su bırakılmasını sağladı.

Vatandaşları da desteği çağırdı.

 

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X