Kendini kaliteye adayan, TSE’yi günlük yaşamın içine sokan, son dönemde yerli üretim-yerli malı kampanyalarıyla toplumu bilinçlendirmede sorumluluk üstlenen Kalite Birliği Derneği Başkanvekili Mustafa Karaman’ı dinlerken kulaklarımıza inanamadık.
Anlattığı…
Sanayi üretimi anlamında ağlanacak bir öyküydü:
“Bursa’mızda üretim yapan firmalardan biri, üretimi için yeni makineye ihtiyaç duyuyor. Araştırmaları sonunda ihtiyacı olan makineyi Almanya’da buluyor ve 4 adet ithal ediyor.”
Şunu vurguladı:
“Makineler getirilip montajı yapılıyor, üretime başlıyor. Firma memnun. Çünkü üretimi artmış. Üstelik maliyetini düşürmüş.”
Şöyle devam etti:
“Bir gün, firmanın yöneticisi sanayici dostlarıyla sohbet ederken, Almanya’da bulup aldığı makineleri gururla anlatıyor.”
Şunu ekledi:
“Orada makine üreten bir sanayici de var. Firmanın ne ürettiğini bildiği için makineleri çok merak ettiğini ve görmek istediğini söylüyor.”
Ardından…
“O sanayici, makinelerin kurulu olduğu fabrikaya gidip inceliyor” dedi ve acı gerçeği açıkladı:
“Makineleri inceleyen sanayici dostuna dönüyor ve ‘Bu makineleri ben yapıp Almanya’ya satmıştım. Sen benim makineleri getirmişsin’ diyor.”
Konunun ekonomik maliyet tarafı da var:
“Meğer, Bursa’da üretilen makineler 100 bin Euro’ya Almanya’ya ihraç edilmiş. Sonra 400 bin Euro’ya ithal edilip geri getirilmiş.”
Hayretle dinledik.
Kalite Birliği Derneği Başkan Yardımcısı Feridun Baykara ile birlikte sohbetimizde Mustafa Karaman şu örneği de verdi:
“Yine Bursa’mızdaki sanayi kuruluşlarından biri ihtiyacı olduğu makine için üreticisi bildiği İtalya’daki firmaya sipariş veriyor.”
Şurası ilginç:
“İtalya’daki firma hemen Bursa’da üretim yaptırdığı firmayı arayıp siparişi aktarıyor. Sonra da o makineler şehrin bir bölgesinden diğerine taşınıp teslim ediliyor.”
Şaşırtan nokta şu:
“Gelin görün ki, makineler şehir içinde taşınmasına karşın, Bursa’dan İtalya’ya ihracat, İtalya’dan Bursa’ya ithalat yapılmış gibi işlem görüyor. Öyle olduğu için de navlun ve gümrük vergisi ödeniyor.”
Yerli üretim sanayi envanteriyle güçlenir
Kalite Birliği Derneği Başkanvekili Mustafa Karaman şunu vurguladı:
“Bursa’da üretilip ihraç edilen makinelerin ithalatla yeniden Bursa’ya gelmesi, sanayi envanterimiz olmadığını gösteriyor.”
Söylediği şu:
“Bu olay, bizim ‘Milli Ses Ver’ kampanyamızın önemini de gösteriyor. Unutmayalım ki, yerli üretim sanayi envanteriyle güçlenir.”
Çağrısı şu:
“Her şeyi ithal etmekten vazgeçip yerli malına yönelelim. Hatta, eskiden olduğu gibi okullarda yeniden yerli malı haftaları düzenleyelim.”
1 milyon nüfuslu kentler anketinde Altepe ilk sırada çıktı
AK Parti kamuoyu araştırmalarına en çok önem veren ve bunları en iyi okuyup değerlendiren parti. Üstelik, yalnızca seçim dönemlerinde değil, gündeme ilişkin tüm konularda sürekli anketlerle vatandaşın nabzı tutuluyor, hükümet ve parti politikaları da bu doğrultuda geliştiriliyor.
Yanı sıra…
Başta AK Parti’li belediyeler olmak üzere, AK Parti Genel Merkezi tüm belediyeleri de kamuoyu araştırmalarıyla izleyip vatandaşın nelerden memnun olduğu, nelerin tepki gördüğü ve vatandaş beklentilerinin ne olduğu belirleniyor.
Nitekim…
Geçtiğimiz günlerde belediye başkanları için bir anket yapıldı. Kulağımıza gelenlere göre, son yapılan yerel yönetimler anketi kentlerin nüfuslarına göre değişik kategorilerde düzenlendi.
Bu kapsamda…
Belirlenen kategoriler arasında İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki Büyükşehir Belediyeleri olarak nüfusu 1 milyonu aşan kentlerdeki durum vatandaşa soruldu.
İşte…
Bu anketten, vatandaş arasında en çok tanınan belediye başkanı olarak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ilk sırada çıktı.
Bu da sportif tanıtım: Bisikletle Uludağ’a tırmanacaklar
Şu bir gerçek ki… Marka kent olmanın en önemli adımı, turizmde cazibe oluşturabilmenin en doğru yolu kentin tanıtımından geçiyor.
Bunun da…
Yani kentlerin tanıtımının da çeşitli yolları var. Fakat onlarca organizasyon arasında, sportif etkinlikler tanıtımlar için daha akılda kalıcı oluyor.
İşte…
Bursa böyle bir tanıtım etkinliğine hazırlanıyor. İlki geçen yıl gerçekleştirilen ve 38 il yanında 7 ülkeden de bisikletçilerin gelip katıldıkları Uludağ Bisiklet Performans Tırmanışı bu yıl 4-5 Ağustos tarihlerinde koşulacak.
Yine…
Milli Bisikletçi Mecit Tatlıcılar önderliğinde gerçekleştirilecek olan ve Doğancı Barajı Yolu üzerinde Eker Meydan önünden başlayıp Uludağ Yolu dışına da çıkacak ve zaman zaman köy yollarıyla tırmanma patikalardan devam edip Uludağ Oteller Bölgesi’ndeki teleferik istasyonunda sona erecek Performans Tırmanışı’na bu yıl 600 bisikletçi katılacak.
İki yılda Türkiye’deki bisikletseverlerin takip ettikleri, yurt dışında da adını duyurmayı başaran bir organizasyona dönüşen Uludağ Bisiklet Performans Tırmanışı’nda dereceye giren bisikletçilere armağanlar verilecek.
Kemal Akkoç ustayı üzdüler
Dile kolay… Tam 47 yıldır Kültürpark’ta kurduğu tuvalinde karikatür çiziyor ve yerli-yabancı gelen turistlere Bursa’yı tanıtıp çizgi hatırası bırakıyor.
Kemal Akkoç, tuvalini artık Uludağ’da kurarak turistlere Bursa’yı karikatürle tanıtmak istedi. Fakat Milli Parklar yer göstermek yerine “Sarıalan’daki dükkanlarda boşalma olursa ihaleye girmesini” önerdi.
Sanatçıya satıcı gibi davranılması şaşırtıcı. Kemal Akkoç usta bu muameleye üzülmüş. Onun üzülmesi de bizleri üzdü.
Kısa bir mola zamanı
Yoğunluğun, temponun giderek arttığı bir süreçteyiz. Yoğun bir dönem bitmeden yenisinin işaretleri geliyor.
İşte o yenisi gelene kadar bizim için kısa bir mola veriyoruz. 2 Ağustos Çarşamba günü buluşmak umuduyla…