Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İşte bu kötü haber: Hızlı tren ekonomik programa takıldı!

Gece saat 23.00… TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde Cumhurbaşkanlığı bütçesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay sundu.

Sunum sonrası…

Plan Bütçe Komisyonu Üyesi olan İYİ Parti Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu sohbet sırasında Oktay’a şunu sordu:

“Bütçe metinlerinde sürekli ‘Uygulamayı Cumhurbaşkanı yürütür’ ifadesi geçiyor. Bu ifadenin maksadı ‘yürütmenin başı’ değil mi?”

Soruya “Evet” cevabını alınca “Ama bu öyle anlaşılmıyor” deyip devam etti:

“İfadeden her şeyi Cumhurbaşkanı’nın yaptığı anlamı çıkıyor. Bu da Sayın Cumhurbaşkanı için yıpratıcı. O nedenle metinlerde ‘Cumhurbaşkanlığı yürütür’ denilmesi daha doğru olur.”

Uyarıya…

1.-yazi-icin-prof.-dr.-ismail-tatlioglu-tbmm-plan-butce-komisyonu-001.jpgOktay teşekkür etti ve “Haklısınız, bu şekilde değiştirmek daha doğru” demişti ki, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal araya girdi ve “İsmail Hoca maliye uzmanıdır, bu konuları iyi bilir” diyerek Tatlıoğlu’nu takdim etti.

Bunun üzerine…

Tatlıoğlu eskiden beri tanıdığı Ağbal’a dönüp “Yatırımları kime soracağız?” diye sordu. “Bana” cevabını alınca da hemen konuya girdi:

“Bizim hızlı tren ne oldu?”

Yanındaki ekip hemen notları çıkardı, Tatlıoğlu’nun soru önergesi de verdiği hızlı treni Ağbal madde madde anlattı:

Bir…

“Bursa-Yenişehir-Bilecik güzergahından oluşan proje devam ediyor.”

İki…

“Projenin yatırım programındaki maliyeti yaklaşık 1.7 milyar lira. 2018 yılı ödeneği 250 milyon lira.”

Üç…

“73 kilometre uzunluğundaki Bursa-Yenişehir kesiminde altyapı çalışması devam ediyor. 50 kilometre uzunluğundaki Yenişehir-Bilecik kesiminin altyapısı ile Bursa-Bilecik hattının tamamı üstyapı ve elektronik ihalesi 03 Nisan 2018’de yapıldı. Kamu İhale Kurumu itiraz süreci devam ediyor.”

Dört…

“Projenin tamamında fiziki gerçekleşme yaklaşık yüzde 45. Bursa-Yenişehir kesimindeyse yalnızca altyapı çalışmaları yürütülüyor ve fiziki gerçekleşme yüzde 60.”

Kötü haberi de verdi

“Genel olarak yüzde 50’nin üstündeki yatırımların bitirilmesi hedefleniyor. Bursa Hızlı Treni yüzde 45. O nedenle, Ekonomik Program çerçevesinde proje ertelenebilir.”

Yine de açık kapı bıraktı:

“Karar TCDD Genel Müdürü’ne ait.”

 

Devam edecek yatırımlarda ‘bizim tren’ yok

 

Gerçi… Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, yüzde 45 gerçekleşme düzeyiyle bizim hızlı trenin Ekonomik Program çerçevesinde “ertelenebileceğini” söylerken “Karar TCDD Genel Müdürü’ne ait” dedi, ama ortada bir de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi var.

2 Ekim tarihli kararnamede devam edecek ulaşım projeleri arasında demiryolu yatırımları tek tek işaret ediliyor.

Ne yazık ki…

Ankara-Sivas ve Ankara-Afyon-İzmir hızlı trenlerinin yer aldığı listede Bursa Hızlı Tren Projesi yok.

 

Tatlıoğlu: Hızlı tren gecikecek

 

TBMM’de çarşamba gecesi Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal ile yaptığı görüşmeden sonra İYİ Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’na izlenimini sorduk.

Şunu söyledi:

“Elbette Bursa hızlı trene kavuşacak, fakat gerçekçi olmak gerekirse vuslat biraz uzun sürecek. Yani hızlı tren Bursa’ya beklenenden geç gelecek.”

Şunu da ekledi:

“Ekonomik tablo ne yazık ki bunu gösteriyor.”

 

İYİ Parti iddialı: Güçlü adaylar çıkaracağız, ittifakı millet yapmalı

 

24 Haziran seçiminin yeni partisi olan İYİ Parti 31 Mart yerel seçimine iddialı hazırlanıyor. Hazırlığa da aday belirleme konusunda dikkatli adımlarla başladı

Nitekim…

Teşkilat Başkanı Oğuz Hançer, İl Başkan Yardımcısı Yurdanur Oktay, İl Başkan Yardımcısı Nurettin Bacak ile birlikte ziyarete gelen İYİ Parti İl Başkanı Yahya Bahadır yaklaşımı şöyle dile getirdi:

4.-yazi-icin-iyi-parti-il-baskani-dr.-yahya-bahadir,-oguz-hancer,-yurdanur-oktay,-nurettin-bacak-002.jpg“24 Haziran’da aldığımız oy çok tartışıldı. Şimdi Türkiye’de değişimin öncüsü bir parti olarak öncelikle bu oyun üstünde oy almayı hedefliyoruz.”

Ardından…

Konu ittifaka gelince şunu söyledi:

“Kurumsal bir ittifak zaten söz konusu değil. Güçlü adaylarla çıkacağız. Eğer bir seçim çevresinde CHP güçlüyse millet onun adayına oy versin. Yerelde ittifakı millet yapmalı, buna itirazımız yok.”

Hedefi de açıkladı:

“24 Haziran’daki düşük oy oranı bizi kamçılıyor. Yükselen parti olmak hedefimiz.”

Mesajı da şu:

“Siyasette kadrolar değil, anlayış değişmeli. Yeni insanları siyasete ısındırmak, toplumu seçeneksiz bırakmamak istiyoruz.”

 

Bir daha atama yönetim olmayacak

 

Sohbet sırasında İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır önemli bir siyaset anlayışı bilgisi verdi:

“Seçim sonrası partimizin yenilenebilmesi için il ve ilçe yönetimlerinde revizyon yaptık. Bursa’da 8 ilçe başkanımız değişti. Bir daha böyle bir atama olmayacak, tüm değişimler kongreyle gerçekleşecek.”

Yanı sıra…

Seçim hazırlıkları kapsamında İstişare, Seçim Strateji Geliştirme, Çözüm Bulma komisyonları oluşturduklarını da açıkladı.

 

Bursa siyasetinin önemli isimlerinden Harun Akın kalp krizi geçirdi

 

Harun Akın yerel siyasetin önemli isimleri arasında yer alıyor. DYP’de il başkanlığı, Demokrat Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 2002’de AK Parti’ye geçti, milletvekili adayı oldu.

Son dönemde…

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun isteğiyle Bakan Danışmanı olarak görev yapan Akın, önceki gece kalp krizi geçirdi ve Ankara Güven Hastanesi’nde kontrol altına alındı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X