Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İşte Bursa’nın Covid ve aşı raporu: Vakaların yüzde 70’i 3 ilçeden çıktı

Köşe Yazısını Dinle

Dünyanın koronavirüsle tanışması ikinci yılını doldurdu. Türkiye ise 2020 Mart’tan beri Covid’le mücadele veriyor.

Mevsim olarak…

Açık havada daha çok zaman geçirilen yaz günlerinin bittiği, virüsün bulaşma riski yüksek kapalı mekânlarda geçirilen sürelerin arttığı süreçte Bursa’nın Covid ve aşı raporunu merak ettik.

Karşımıza da çok çarpıcı oranlarla Bursa gerçeği ortaya çıktı.

Özellikle şunu bir kez daha vurgulamak gerekiyor:

Kafa karıştıran söylentilere ve eyleme dönüşen aşı karşıtlığına karşın, Covid-19 mücadelesinde elimizdeki tek silah olarak aşı var.

Nitekim…

İstatistiklere göre, en az 2 doz aşı olanların Covid hastalığına yakalanma oranı 2,8 kat daha düşük. Aşı olmasına karşın Covid’e yakalananların da aşı olmayanlara göre hastalığı daha hafif atlattıkları artık biliniyor.

Kritik nokta şu:

İlk doz aşı olup ikinci dozu olmayanlarda bir süre sonra aşının koruyuculuk etkisi kayboluyor. O nedenle, 2 doz aşıyı tamamlamak çok önemli. Hatta, iki dozunu tamamlayanların sıraları geldiğinde üçüncü dozu da olmaları gerekiyor.

Tabloya gelince…

Bursa’da vakalar geçen haftadan bu yana günlük 1600 civarında. Salgında 1 hafta-10 günlük süreçlerin çok uzun olduğunu anlamıştık. Bursa’daki günlük vaka sayısının 1.600’de stabil hale gelmesi dikkat çekici.

Uzmanlar bunun açıklamasını şöyle yapıyorlar:

“Toplumda rehavetin başlaması ve önlemlerin azalması vaka sayısının düşmesini engelliyor. Aşının etkinliği de vaka artışını engelliyor. Vakaların bu şekilde stabil devam edebilmesi için üçüncü doz çok önemli.”

Önümüzdeki bir çarpıcı tablo da şu:

Vakaların yüzde 30’u Osmangazi’de, yüzde 21’i Nilüfer’de. Yüzde 19’u Yıldırım’da. Yüzde 70’i merkezdeki üç büyük ilçe oluştururken, onları yüzde 7 ile İnegöl izliyor.

Hastalığa yakalanma oranı ise kadınlarda yüzde 56, erkeklerde yüzde 44 olarak istatistiklerde yer alıyor.

 

Yüksel Hoca TBMM’de grip aşılarını sordu

Geçen yıl… Grip neredeyse gündemden çıkmıştı, ama bu yıl arttığı gibi, benzer belirtiler nedeniyle Covid’le karışıyor. Bu nedenle Covid aşısı kadar grip aşısı da önemli oldu.

Bu kez de…

Sisteme tanımlanmadığı için kronik hastalara Sağlık Ocakları’nda grip aşısı reçetesi yazılmayınca CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplamasını istedi.

 

Cumhurbaşkanı Boşnak STÖ’leri dinledi, 2 Bursa milletvekili masadaydı

İzlediğimiz kadarıyla… Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne yönelen tehditler ilk 5 Kasım günü bu sütunlardan kamuoyuna yansıdı.

O yazıda…

“Bosna’da neler oluyor: Topraklarını bölme girişimleri mi başlattılar?” başlığı altında, son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu şu değerlendirmeyi yapmıştı:

Bosna Hersek’teki Sırp Entite Başkanlık Konseyi Üyesi Milorad Dodik’in kışkırtmaları var.

Sırp Entite Sırbistan’a bağlanma arzusunda. Fırsat bilen Hırvatlar da parça koparıp Hırvatistan’a bağlanmak istiyor.

Bununla ilgili…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan pazar günü Türkiye’deki Boşnak sivil toplum örgütleri temsilcileriyle İstanbul’da toplantı yaptı.

Huber Köşkü’ndeki toplantıda AK Parti Bursa milletvekilleri Hakan Çavuşoğlu ile Refik Özen de vardı.

 

AK Parti dağ yöresinde ‘gençlik ateşi’ yaktı

Siyasetin hareketlendiği bir süreçte hafta sonu Orhaneli’nde farklı bir siyasal etkinlik vardı.

O akşam…

AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç dağ yöresinin gençleriyle buluştular.

AK Parti Gençlik Kolları’nın organize ettiği buluşmada AK Parti dağ yöresi gençleriyle gençlik ateşi yaktı.

 

Pancar ekimini arttırmak için Karacabey Belediye Başkanı Özkan devrede

Aslında… Göreve başladığından beri farklı bir belediye başkanı grafiği çiziyor. Farkını da, makamda oturmak yerine dışarıda vatandaşla olmak anlayışıyla gösteriyor.

Bu anlayışı son dönemde biraz daha ileri taşıdı.

Örneğin…

Sabahları mesai başlamadan, haber vermeksizin kırsal mahallelere yani köylere gidiyor. Akşam da şehir içinde yürüyor. Böylece hem spor yapıyor, hem yürüyüş güzergahındaki esnaf ve vatandaşla sohbet ediyor.

Dün sabah da Yeni Sarıbey’e gidip vatandaşla sohbet etti.

Sohbette…

Ana konu, bölgedeki şeker pancarı ekiminin arttırılmasıydı. Bazı sıkıntıların çözülmesini sağlamak için de Ankara’daki Bursa bürokratı olan Türk Şeker Genel Müdürü Mücahit Alkan’ı arayıp sorunu aktardı.

Dahası…

Yeni Sarıbey’de şeker pancarı ekicisi çiftçi Abdullah Erol’u, nakliye sorunu için Alkan’la görüştürdü.

 

Ceyhun İrgil son kitabını Bursa’da imzaladı

Onu… 1983 yılında tıp okumak için Bursa’ya geldiği günden beri tanıyoruz. Çok iyi bir doktor olması yanında, toplum için önemli çalışmalar yaptı.

Bir dönem de CHP Bursa Milletvekili olarak siyasetin içinde bulundu.

Dr. Ceyhun İrgil boş durmuyor, bilgisini ve araştırmalarını kitaplar yoluyla topluma aktarmaya devam ediyor. Kitap sayısı 10’a yaklaştı.

Son kitabı Babalar ve Çocuklar için de Nilüfer’deki Ezgi Kitabevi’nde düzenlediği imza gününde dostları yalnız bırakmadı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X