Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İşte Bursa’nın seçmen coğrafyası: Büyükşehir yolu 3 ilçeden geçiyor

Köşe Yazısını Dinle

Elbette… Her seçimin kendine özgün koşulları, atmosferi, farkı, özellikleri var. Gelin görün ki, 31 Mart seçimine, geçmiştekilerden farklı atmosferde gidiyoruz.

Daha açık söylemek gerekirse…

1977’den beri tüm yerel ve genel seçimleri gazeteci olarak çok yakından izliyoruz, ama bugünkü atmosferi hiçbir seçim öncesinde görmedik.

İlk kez…

Destekledikleri kişi aday gösterilmeyince istifa eden ilçe yönetimleri görüldü. Yeniden aday gösterilmeyince parti değiştiren belediye başkanları ilk kez görülmüyor, ama bu seçimde siyasi kırgınlık zirveye çıktı.

İşin…

Siyasi boyutunda tartışmalar var, bitmeyen iddialar var, parti kaynaklarından kimi adaylar için ciddi suçlamalar var.

Kısacası, seçime 40 gün kala, bazı partiler iç huzuru bakımından sıkıntılı.

Buna karşın…

Artan fiyatlar, yükselen etiketler, geçim sıkıntısı nedeniyle mutsuzluk hisseden vatandaş kitlesi fazla. Bu da seçmen ilgisizliği oluşturuyor.

Önümüzde Bursa’nın seçmen haritası var.

Toplam 2 milyon 366 bin 370 seçmenin yüzde 28.1’i 665 bin 809 seçmenle Osmangazi’de. İkinci sırada 475 bin 551 seçmenle yüzde 20.1’i oluşturan Yıldırım var. Nilüfer ise 384 bin 235 seçmen ve yüzde 16.2’yle üçüncü sırada.

Ardından…

Yüzde 8.8’i oluşturan 209 bin 075 seçmenle İnegöl, yüzde 3.9’u oluşturan 92 bin 468 seçmenle Gemlik, yüzde 3.7’yi oluşturan 87 bin 354 seçmenle Mudanya, yüzde 3.4 ve 81 bin 382 seçmenle Mustafakemalpaşa geliyor.

Sonra…

Yüzde 2.9 payı 69 bin 483 seçmeniyle Gürsu, yüzde 2.8 payı 65 bin 691 seçmeniyle Karacabey, yüzde 2.7 payı 63 bin 161 seçmeniyle Orhangazi, yüzde 2.3 payı 55 bin 098 seçmenle Kestel sıralanıyor.

Onları…

Yüzde 1.8 payı 42 bin 727 seçmeniyle Yenişehir, yüzde 1.5 payı 36 bin 005 seçmeniyle İznik izliyor.

Orhaneli’nin 15 bin 599 seçmeni yüzde 0.7’yi, Keles’in 9 bin 708 seçmeni yüzde 0.4’ü, Büyükorhan’ın 7 bin 833 seçmeni yüzde 0.3’ü, Harmancık’ın 5 bin 191 seçmeni de yüzde 0.2’yi oluşturuyor.

Yani…

Büyükşehir’i kazanmak isteyenin merkezdeki 3 büyük ilçeden 2’sini mutlaka kazanması gerekiyor.

İş dünyası adına adaylara ‘projeler’ çağrısı yaptı

Kısa adı… AFSİAD olan Afyonlu Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı İlker Duran’dan adaylara çağrı geldi.

Dedi ki:

“Bir çok il ihracatını arttırırken Bursa ikinci sıradan dördüncü sıraya geriledi. Acil olarak KOBİ’lerin önünün açılması ve büyümelerinin sağlanması gerekiyor. Bunun için de; mekansal planlama ve KOBİ OSB’yle ilgili projeleri, samimi vaatleri Bursa iş dünyası olarak bekliyoruz.”

Büyükşehir’deki en kıdemli aday: Bursa’nın Şehrimini olmak istiyor!

1980 öncesi… Adalet Partisi bünyesinde Yeniden Milli Mücadele Grubu vardı. O dönem yayınlanan Bayrak gazetesini takip ettikleri için Bayrakçılar olarak anılırlardı.

Yıllar sonra…

Aykut Edebali liderliğinde Islahatçı Demokrasi Partisi’ni kurdular, Millet Partisi olarak siyaseti sürdürüyorlar.

Çoğunu…

45 yılı aşkındır siyasetten tanıdığımız Millet Partisi kadroları şu an en kıdemli siyasi topluluk oldu.

31 Mart için…

1991-2016 arası İl Başkanlığı yapan, Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Önder 1994 ve 1999’dan sonra üçüncü kez Büyükşehir Adayı açıklandı.

Ziyarete de…

Önder’le; İl Başkanı Hüsamettin Akyıldız, İl Sekreteri Esra Demir, yönetim kurulu üyeleri Prof. Dr. Murat Arslan, Mustafa Kop ile Osmangazi Adayı Haluk Bilgin birlikte geldiler.

Önder’in mesajı şu:

“Eskiden şehri yönetenlere ‘şehrin emini’ anlamında Şehremini derlerdi. Ben de Bursa’nın Şehremini olmak istiyorum.”

Önder: Bursa’yı lâyıkıyla yöneteceğim

Günümüzde… Millet Partisi kadroları, en kıdemli siyasi topluluk özelliği taşıyorlar.

Millet Partisi Büyükşehir Adayı Abdurrahman Önder de esprili dille buna işaret ederken, “Denenmemiş tek biziz, sıra bize geldi” dedi ve şu sözü verdi:

“İbadet eder gibi başkanlık yapacağım, Bursa’yı lâyıkıyla yöneteceğim.”

Seçilirse…

Tüm partilerin yöneticilerinden danışma heyeti oluşturacak.

Gökhan Dinçer’in gençlik enerjisi Mudanya’da AK Parti’yi umutlandırdı

Gökhan Dinçer’i… 2012 yılında AK Parti Nilüfer Gençlik Kolu Başkanı olarak tanıdık. Sıcakkanlı, güler yüzlü, enerjisi yüksek genç olarak siyaset yaptı.

2014’te…

Nilüfer Belediye Meclisi’ne seçildi. 2020’de Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın önerisiyle Büyükşehir Belediyespor Başkanı oldu. Basketbol Federasyonu yönetimine girdi, Büyükşehir Başkanvekilliği üstlendi.

Şimdi de AK Parti Mudanya Adayı olarak sahada.

Üstelik…

CHP’nin aday tercihi sonrası Mudanya’nın değişen siyasi dengeleriyle Gökhan Dinçer’in sahada sergilediği pozitif enerji ve gençler başta olmak üzere gördüğü ilgi, AK Parti’yi Mudanya için umutlandırdı.

Dinçer’e…

En büyük desteği de, AK Parti Mudanya İlçe Başkanlığı görevini devredip Belediye Meclisi Aday Listesi’ne giren Orhan Samast veriyor.

Bu da siyasi enerjiyi arttırıyor.

Özgür Şimşek İYİ Parti Nilüfer Adayı

Nilüfer’de… Belediye başkan adayını belirlemek için CHP adaylarını görmek isteyen İYİ Parti kararını verdi ve Nilüfer Adayı olarak Özgür Şimşek’i açıkladı.

İYİ Parti’nin…

Kurucu kadrosunda yer alan, İl Başkan Yardımcılığı ve Genel Merkez Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcılığı gibi görevler üstlenen Özgür Şimşek, ürettiği aileyi kalkındırma sosyal projeleriyle biliniyor.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X