Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İşte tam kapanmanın raporu: Evde yaşam değişti, elektrik tüketimi arttı

Köşe Yazısını Dinle

Bir yandan… Salgında hayatta kalma mücadelesi, diğer yandan ekonomik koşulların bozulması nedeniyle ayakta kalma mücadelesi veriyoruz.

Doğal olarak…

Virüsün bulaşmasını engelleyecek önlemler yaşamı fazlasıyla etkiliyor. Bu önlemleri uygulama kararları da alışkanlıkları değiştirirken, yaşamakta olduğumuz kapanma süreçleri yeni bir ev yaşamı ortaya çıkarıyor.

Nitekim…

Sona eren 19 günlük tam kapanma süreci bu değişikliklerde çok etkili oldu.

Biz de…

Somut veriyi görmek amacıyla, Bursa ve çevre illere elektrik dağıtımını yapan Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac’a kapanma dönemindeki elektrik harcamasını sorduk.

Önce…

Süreçle ilgili değerlendirme yaptı:

“Covid-19 önlemleri kapsamındaki tam kapanma tedbirleri, şirketlerin evden çalışma sistemine geçişi ve ramazanın da etkisiyle sosyal yaşamda değişime neden oldu.”

Şunun altını çizdi:

“İşe gidiş – geliş sürecinin olmaması ve ramazanda uyku alışkanlıklarının değişmesi, sahura kadar hareketliliğin sürmesine yol açtı.”

Sonra da ticaret, sanayi ve konut olarak 3 rakam açıkladı:

Bir…

“Limak Enerji verilerine göre ticarethane grubunda tam kapanmaya geçişin etkisiyle elektrik tüketimi saatlik bazda yüzde 25 düştü.”

İki…

“Sanayi grubu tam kapanmadan kısmi olarak etkilenmese de, resmi tatil günü olan 1 Mayıs’ta saatlik bazda yüzde 30’lara varan düşüş yaşandı.”

Dikkat çektiği şu:

“Kısmi kapanmadan tam kapanmaya geçişin etkilerinin görüldüğü 14 Nisan’a göre 04 Mayıs’ta sanayide yüzde 4 oranında, ticarethanelerde yüzde 14’e varan elektrik tüketim düşüşü var.”

Üç…

“418 saatlik tam kapanmada meskenlerde elektrikli aletlerin daha çok kullanılması, sosyal yaşam değişiminin getirdiği tüketimin artması, evde kalma süresinin uzunluğu, beyaz eşya ve diğer elektrikli cihazların daha fazla kullanımı, elektrik tüketiminde artışa neden oldu.”

 

Evde elektrik tüketiminin zirvesi: Sahur saati

Limak Enerji Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, tam kapanmada evde elektrik kullanımı değerlendirmesi yaparken şuna dikkat çekti:

“Güne geç başlanması, rutin işe gidiş-geliş saatlerinde evde olunması ve günün geç sonlandırılması enerji kullanımının geç saatlere kaymasına neden oldu.”

Çarpıcı nokta şu:

“Ramazan öncesine göre sahur saatlerinde meskenlerde yüzde 10’a kadar elektrik tüketimi yükseldi.”

 

O Türkiye rekortmeni: Hayvan dostu Hasan’ın 400 maske cezası var

Adı Hasan Soner… Kendini Kültürpark’ta yaşana kedi, köpek, karga, martı, serçe ayrımı yapmadan tüm hayvanlara adamış bir hemşerimiz.

Evi Altıparmak bölgesinde.

Her sabah evinden çıkıyor, Gazcılar’daki kasap dostlarından topladığı et ve kemikleri Kültürpark’taki hayvanlara dağıtıyor.

Buna…

Park sakini hayvanlar öylesine alışmışlar ki, eskiden Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu Millet Bahçesi’nden Kültürpark’a giriş kapısında Hasan Soner’i heyecanla bekliyorlar.

Ne var ki…

Emek ve para hesabı yapmadan bunu maske takmaması ciddi bir sorun oldu.

Çünkü…

Pandemi sürecinin başlaması ve maske zorunluluğundan bu yana Altıparmak geçişi sırasında Hasan Soner’e kimi maske takmamaktan, kimi sokağa çıkma yasağı ihlalinden kesilen ceza 400’ü geçti.

Bu da…

Hayvan dostu Hasan’ı maske cezasında Türkiye rekortmeni yapıyor.

 

Bayramda azalan aşılama bu hafta artar mı?

Tablo şu: Bursa’da bugüne kadar 561.139’u birinci doz ve 399 bin 708’i ikinci doz olmak üzere toplam 960 bin 840 aşı yapıldı.

Bayram öncesi toplam rakam 948 bindi. Bu rakam da bayramda aşılamanın yavaş gittiğini gösteriyor.

Şimdi yeni bir haftaya ve döneme başlıyoruz.

Arife günü gelen aşılarla Bursa’daki aşılamanın yeniden hızlanmasını, özellikle iki dozu birden yaptıran sayısının artmasını bekliyoruz.

 

Bir mektup da Çevre Bakanı’na yazdı: Deniz salyası için çalışma var mı?

TBMM’de… 2 dönem CHP Bursa Milletvekili olarak görev yapan Kemal Demirel, o dönemdeki soru önergesi alışkanlığını Bakanlara mektup yazarak sürdürüyor.

Bu doğrultuda…

Ulaştırma ve Milli Eğitim bakanlarından sonra, çevre konulu bir mektup da 21 Mayıs’ta Bursa’ya gelmesi beklenen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yazdı.

Son dönemde Marmara Denizi’nde görülen ve çevresel kaygılara yol açan deniz salyası için durum tespiti yapan Demirel’in sorusu şu:

“Müsilaj, kaykay ya da deniz salyası adı verilen bu jelimsi tabakanın tanımlanması ve önlenmesine dönük herhangi bir çalışma yapıldı mı? Kısa vadede bu konuyla ilgili acil çözüm planı ve çalışmaları yapıldı mı? Yapıldı ise bunlar nelerdir?”

Mektupta…

Evsel ve sanayi atıklarının da “iyi arıtılamadan Marmara Denizi’ne bırakılması” da var.

 

Bursa iş dünyasının kaybı: Mustafa Paçacı vefat etti

Gazeteciliğe başladığımız yıllarda Mustafa Paçacı iş dünyasının önemli isimleri arasındaydı. Heykel’deki Yeni Karamürsel mağazasını yeni açmış, alışveriş alışkanlıklarına yenilik katmıştı.

Rahmetli Ali Osman Sönmez döneminde uzun yıllar BTSO Başkanvekilliği ve Meclis Başkanvekilliği yapmıştı.

Vefatını öğrenince çok üzüldük. Cenazesi bugün öğle namazında Ulucami’den kaldırılıp Pınarbaşı Mezarlığı’na defnedilecek.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X