Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

İyi ki Bursa’da yapıldı: Şehir Hastanesi olmasaydı korona hastasının işi zordu!

Tablo kötü… Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her akşam çağrı yapıyor. 3 altın kural maske-mesafe-temizlik anımsatması yapıp “kalabalığa girmeyin” diyor.

Gelin görün ki…

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayıları artıyor, özellikle Bursa bu artışta ilk sıralarda yer alıyor. Bu artış da günlük yaşam kısıtlamaları getirdi.

Bir yandaysa…

İşin tedavi boyutu var. Çünkü, vaka tanısı konulanların bir kısmı evlerinde karantinaya alınırken, bazıları hastaneye yatırılıyor, yoğun bakım gerekiyor.

İşte…

Tablonun sağlık açısından giderek ağırlaştığı ve kötüleştiği süreçte, Bursa’daki kamu hastanelerinde tedavi gören koronalı hasta sayılarını merak ettik.

Rakamları görünce…

Bursa’nın hem çok korkması gerektiği, hem de Şehir Hastanesi’ne şükretmesi gerektiği sonucuna vardık.

Manzara şu:

Şu anda…

Bursa Şehir Hastanesi’nin kapasitesi arttırılan yoğun bakım ünitesinde 190 Covid’li hasta var. Yanı sıra, 140 da farklı hastalıklardan yatan var.

Yine…

Şehir Hastanesi’nin katlardaki servislerinde 600 Covid’li hasta tedavi görüyor. Bu da, 190’ı yoğun bakım solmak üzere yalnızca Şehir Hastanesi’nde 800’e yakın korona hastasının tedavi gördüğü anlamına geliyor.

Yanı sıra…

Kentin doğusuna sağlık hizmeti veren Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 100’ü yoğun bakım ve 400’ü servis yatağı olmak üzere 500 civarı Covid-19 hastasının tedavisi sürüyor.

Ayrıca…

Çekirge Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde 60, katlardaki servislerde ise 300 olmak üzere 360 korona hastası var.

Rakamlar…

3 kamu hastanesinde toplam olarak; 350’si yoğun bakım olmak üzere 1700’e yakın Covid hastasının tedavi edilmekte olduğunu gösteriyor.

Bu da, geçtiğimiz hafta, vaka sayısı artan Bursa’yı uyarırken “İyi ki Bursa’ya Şehir Hastanesi’ni yapmışız” diyen Sağlık Bakanı Koca’yı haklı çıkarıyor.

Olmasaydı, işimiz gerçekten çok zordu.

 

Her gün 60-70 hasta yatıyor

Rakamlar… Koronavirüs tedavisinde Şehir Hastanesi’nin önemini gösteriyor.

Covid için 44 yoğun bakım yatağı sayısının 4 kat arttırılıp 190’a çıkarılması hızlı önlem alındığı anlamına geliyor.

Buna karşın…

Her gün 60-70 yeni hastanın geldiği Şehir Hastanesi’nde, korona yatakları neredeyse dolu. O nedenle, taburcu olanların yerine yeni hasta yatırılıyor.

Yatak bekleme süresi ise bazen 1 saatte biterken, bazen ertesi güne uzuyor.

 

Virüsün hiç şakası yok… Bursa’daki rakamlar bir iniyor, bir çıkıyor

Arşivimizi açıp baktık… Geçen hafta bugün, Bursa’daki koronavirüs vakaları bilgilerini aktarmışız.

Örneğin, 11 Kasım günü çıkan yazımızda, vaka sayısının günlük 4 bini geçtiğini duyurmuşuz.

Ardından…

17 Kasım’da virüsün pik yaptığını ve günlük 4 bin 700 vakaya ulaştığını aktarıp herkesi önlem alması çağırmışız. 25 Kasım günü de günlük vaka sayısının 3 bin 200’e gerilediği bilgisi paylaşmışız.

Son durum biraz farklılık gösteriyor.

Örneğin…

Hafta sonunda günlük vaka sayısı 3 bin 800’lere yükseldi ve bu yeni bir tırmanış olarak kabul edildi. Dünkü tablodaysa vaka sayısının yeniden 3 bin 200’ler civarına indiği kulağımıza geldi.

Görünen şu:

Hafta sonu yasaklarında insanlar gece de olsa evlerinden çıkamayınca, virüsün yayılma hızında azalma olabiliyor. Rakamlar bu nedenle bir yükselip bir azalıyor.

 

Laboratuvar süresi 5 saate indi

Bursa’daki koronavirüs rakamlarıyla ilgili yaptığımız görüşmelerde şu ortak kanı ortaya çıktı:

“Sağlık sisteminin 15-20 yıl önceki acizliği yok. Tablo kötü, ama berbat değil.”

Şunu da öğrendik:

“Mart-nisan döneminde yapılan testlerin laboratuar sonuçları 24 saatten 3 güne kadar uzayabiliyordu. Oysa Şehir Hastanesi Laboratuvarı şu anda 5 saatte sonuç veriyor. Bu da hasta planlaması açısından çok önemli.”

 

Şehir Hastanesi’ne hem raylı ulaşım, hem Büyükşehir’den kestirme yol

Bursa kamuoyu… Bursaray’ın Emek’ten Balat’ta hızlı trene, oradan Şehir Hastanesi’ne uzatılması ihalesinin tarihini de, sonucunu da bu sütunlardan öğrendi.

Üstelik…

Ulaştırma Bakanlığı’nın üstlendiği Bursa’daki ilk raylı sistem projesi olacak.

İşte…

Şehir Hastanesi Metrosu için dün Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ekibiyle birlikte geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la da “yakında çalışmaların başlayacağı” güzergahta inceleme yaptı.

Bu noktada…

Büyükşehir Belediyesi’nin bir çalışması daha var. Şehir Hastanesi ulaşımında kestirme yol için de çalışmaların sonuna geldi.

İzmir Yolu’nda Küçük Sanayi Köprülü Kavşağı’dan girip Altınşehir Kavşağı’ndan devam eden yeni yol aynı zamanda Özlüce Çevre Yolu özelliği taşıyor.

Hastane yakınına kadar gelen ve biten bölümleri asfaltlanan yolda birkaç küçük kamulaştırma kaldı.

 

Şehir Hastanesi metrosuna 4 istasyon

Aslında… Bursaray’ın Şehir Hastanesi’ne uzatılması gündeme gelince 4 yeni istasyon yapılacağı açıklandı.

Sonra…

3 istasyon söylemi kafaları karıştı. Onu da, Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün’le inceleme sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş giderdi.

Buna göre…

Emek’ten sonra Özdilek-Özhan bölgesi, Geçit Camii önü, Hızlı Tren Garı ve Şehir Hastanesi olmak üzere toplam 4 istasyon yapılacak.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X