Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kar yağışı barajlar için umut oldu, ama ‘su riski’ Bursa’ya yine tehdit!

Onu… Enerji verimliliği çalışmalarıyla tanıyoruz. Bu alanda Türkiye’de kurulan sivil toplum örgütlerinde önemli görevler üstlendi, halen de sürdürüyor.

Yanı sıra…

Dr. Müh. Mustafa Uysal geçen dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Danışmanı olarak enerji ve su çalışmaları yaptı. Bu dönem, Enerji Bakanlığı döneminden dostluğu olan Hilmi Güler’in davetiyle Ordu Büyükşehir Belediyesi için çalışıyor.

Orada da, Başkan Güler’in desteğiyle enerji ve su konularında uygulamaları değiştiren önemli projeler üretiyor.

Fakat…

Bursa için de gözlemlerini ve deneyimlerini paylaşmaya devam ediyor.

Ziyarete geldiğinde…

Son günlerin gündemi olan Bursa’nın su riski üzerine sohbet ederken, önemli bir bilimsel çalışmayı anımsattı:

“2012’de Su Vakfı’nı Bursa’ya davet ettik. Kentimizin su kullanımıyla ilgili ayrıntılı bir çalışma yaptılar ve Bursa ile birlikte İstanbul’u da ilgilendiren projeksiyon ortaya koydular.”

Bu noktada…

“O projeksiyonda 2020’de yaşanacak susuzluk görülüyordu” dedi ve şuna dikkat çekti:

“O dönem, Bursa’nın su riskini azaltmak için Gölbaşı Barajı’nı önerdik. Mesaimizi suya ve suyu verimli kullanmaya harcadık.”

Önerisi şu:

“Bursa’nın içme suyunun yüzde 80’i Doğancı Barajı’ndan geliyor. Su kapasitesini artırmak için umutlar Çınarcık Barajı’nda. Fakat 2024’ten önce sisteme girmesi pek kolay görünmüyor. Oysa Gölbaşı’ndan yapılacak takviye riski yüzde 50’ye indirir.”

Düşüncesi de şu:

“Bursa kendine yeten şehir olma hedefini 2010’da koymuştu. Hâlâ da mümkün. Bunu başarabilmek için de su yönetimi doğru planlanmalı. Eğer bunu daha önce yapabilmiş olsaydık, bugün kuraklık ve susuzluk gibi konuları konuşmazdık.”

Bir de uyarısı var:

“Yer altı sularını kullanmak kısa vadede çözüm, ama uzun vadede dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü yer altı su kaynaklarını boşaltmanın yol açabileceği başka ciddi sorunlar var.”

 

Enerjide Ordu’nun büyük hedefi

Bu dönem… Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in enerji konularında danışmanlığını yapan Dr. Müh. Mustafa Uysal, hedefi şöyle açıkladı:

“Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tüm enerji ihtiyacını kendisinin karşılayacağı bir sistem kurduk.”

Sistemde…

Güneş, su ve rüzgar enerji santralları yanında bioatıktan enerji ürettiklerini söyledi ve “1,5 yıl sonra Ordu Türkiye’nin enerji üssü olacak” dedi.

 

Barajlar konusuna akademisyen bakışı: Çınarcık’la ova rahatlayacak

Genelde… Susuzluk konusu içme suyu tüketimi üzerinden tartışılıyor. Oysa bir de tarımsal sulama var.

Buna da…

Bursalı hemşerimiz Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu İnşaat Teknolojisi Bölümü Başkanı Dr. Saadettin Topçu dikkat çekti.

Yaklaşımı şu:

“Bursa Ovası’nın yüzeysel ve yer altı sularını besleyen Nilüfer Çayı’nın üzerine iki baraj yaparak ovanın yer altı sularının beslenmesinin önüne geçtik. Çünkü yer altı suları yüzeysel sular tarafından beslenir.”

Beklentisi şu:

“Çınarcık Barajı’nın devreye alınmasıyla Doğancı Barajı’nın daha fazla suyu deşarj edilebilecek ve ovaya Nilüfer Çayı daha fazla ulaşacak.”

Uyarısı şu:

“Ovadaki dere ıslahlarında hep beton kaplama kullanıldı. Bu da yüzey sularının yer altına sızmasına engel. Bunlar daha geçirimli malzemelerle değiştirilmeli.”

 

Diyarbakır’dan Bursa’ya Ulucami kardeşliği

İlk çağrıyı… “Evliyalar şehri Bursa’dan Peygamberler şehri Diyarbakır’a” seslenen Bursa Valisi Yakup Canbolat yaptı.

Bursa’nın eski valisi olan ve şu sıralar korona tedavisi gören Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’ndan da “Ulu şehre Diyarbakır’dan selam olsun” cevabı geldi.

Mesajlarda…

İslam dünyasında Kabe, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ile Emeviye Camii ardından beşinci makam kabul edilen Bursa ve Diyarbakır’daki Ulucami’lerin makam kardeşliği vurgulandı.

 

Aşılamayla doğan olumlu havada Kayıhan Hoca hem uyardı, hem önerdi

Şu günlerde… Vaka-ölüm sayılarındaki azalma ve aşılamayla olumlu hava oluştu, ama her şey bitmedi.

Bu noktada…

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala çok önemli öneri ve uyarılar yaptı.

Diyor ki:

“Hasta sayısı 30 binden 6 bine, ölüm sayısı 200’lü sayılardan 150’ye düşmüş görünüyor. Ancak ölüm sayısı halen çok yüksek.”

Dikkat çektiği şu:

“Kısıtlamaların sürmesi kahvehane, kafe, lokanta gibi işyerlerinin sahipleri ile çok sayıda emekçiyi mağdur ediyor. 65 yaş üstü yurttaşların da nefes almaya, sosyal desteğe ihtiyaçları var.”

Önerisi iki aşamalı:

Bir…

“Bulaşın azaltılması için toplumsal hareketliliği azaltmalıyız. Bir süre için bazı kısıtlamalara ihtiyaç var, ama yükü toplumun belli kesimlerine yüklemek büyük haksızlık.”

İki…

“Önce tam kapanma yapıp, sonrasında yeniden açılmayı küçük ve orta ölçekli işyerlerinden başlamak üzere planlamalı ve uygulamalıyız.”

 

Osman Mesten, Karabağ’da şehit evini ziyaret etti

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten parlamento heyetiyle birlikte Azerbaycan’a gitti ve savaşın izlerini incelemek amacıyla işgalden kurtarılan Karabağ’daki kentlerde gözlemler yaptı.

En çok da…

Ziyaret ettiği Karabağ şehidinin evinde ve mezarında Türk bayrağıyla karşılaştığında duygulandı.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X