Ahmet Emin Yılmaz
Ahmet Emin Yılmaz

Kavga ve çekişmenin Bursa’ya yararı yok: Diyalog hep önemli

Köşe Yazısını Dinle

Şu günlerde…  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 23 Nisan’da bir araya gelmeleri ve önümüzdeki hafta buluşup görüşmeleri gündemde.

Gerçi…

Bu aşamayı “müzakere mi, mücadele mi” noktasına kilitlemeye çalışanlar var, ama iktidar ve anamuhalefet liderlerinin görüşme aşamasına gelmeleri bile siyasi havaya olumlu yansıyor.

Elbette…

İktidar-muhalefet arasında mücadele olacak, ama “sonsuza kadar mücadele” olmaz. Buna karşılık, “sonuna kadar uyum” diye de bir şey de mümkün değil.

Yeri gelecek müzakere olacak, yeri gelecek mücadele edilecek.

Zaten…

Siyasi partilerin üstlendiği sorumluluk da bunu gerektiriyor. Toplum yararına ne gerekiyorsa öyle davranma zorunluluğu var.

İşte…

Ankara’ya paralel, Bursa siyaseti için de olumlu gelişmeler yaşanıyor.

İlk olarak…

Eski bakan Mustafa Varank liderliğinde AK Parti Bursa milletvekilleri Refik Özen, Ahmet Kılıç, Ayhan Salman ve Mustafa Yavuz cumartesi günü Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’i ziyaret ettiler.

Varank ekibinin…

Görüşmeyi alışılmış yollardan paylaşmak yerine, kontrollü duyuru amacıyla ajanslara servis etmelerini anlamak zor olsa da, görüşmeyi çok önemsedik.

Perşembe akşamı da…

AK Parti’den seçilen 9 ilçe belediye başkanının topluca Büyükşehir Belediye Başkan Mustafa Bozbey’i ziyaretlerini çok önemli adım olarak kabul ettik.

Nedeni ortada…

Her ilçenin Büyükşehir Belediyesi ile işi var. Bir kere altyapı ve ulaşım konuları Büyükşehir’in. Yine Büyükşehir ile ilçe belediyesi tarafından ortak yürütülmesi gereken işler var.

Bunlara, ilçelerde Büyükşehir’in üstlendiği projeleri de eklemek gerekiyor.

Yani…

Yerelde hizmet için partiler arası kısır çekişmeye değil diyaloğa dayalı birlikte hareket etme kültürüne ihtiyaç var.

Kısacası…

Kavga ve çekişmenin Bursa’ya yararı olmadığı gibi, diyaloğun aşamayacağı sorun da yok.

 

Diyaloğu başlatan hoş davranış

10 gün önceydi… Büyükşehir Belediye Meclisi oturumunu yöneten Başkan Mustafa Bozbey, faaliyet raporunun oylanması sırasında kürsüyü Başkanvekili olan Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’a bıraktı.

Bozbey yerinden kalktığında, CHP Grubu’ndaki meclis üyeleri hemen yer açtılar, ama aralarına girmek yerine, Yılmaz’ın kalktığı yere gidip AK Partili meclis üyeleri arasına oturdu.

Bu da şık bir hareket oldu.

 

Motor hattı Bursa’dan gitti, kaportasıyla dönüyor: Bursalı Duster!

Geçen hafta… Uzun yıllar Oyak Renault otomobil fabrikasında makine mühendisi olarak üretime hizmet eden, TMMOB İKK geçmiş dönem sekreteri Feridun Tetik’le otomotivi konuşuyorduk.

Bursa’daki otomotiv fabrikalarında üretimi başlayıp, başka ülkelere giden otomobil modellerinden söz ederken şunu anımsattı:

“Romanya’da Renault adına üretim yapan Dacia otomobil fabrikası için 1993 yılında Bursa Oyak Renault fabrikasındaki karbüratörlü C motor hattı sökülüp götürülmüştü.”

İşte…

Bu sohbetten 1 hafta sonra, Renault fabrikasının Romanya’daki Duster modeli üretimini Bursa fabrikasına taşıma kararı aldığı duyuruldu.

Kısacası…

Motor hattı Bursa’dan sökülüp götürülen Duster, 31 yıl sonra kaportasıyla Bursa’ya dönüyor. Renault dünyaya da Bursa’dan ihraç etmeyi planlıyor.

Biz de…

“Hoşgeldin  Bursalı Duster” diyoruz.

 

Uludağ Ekonomi Zirvesi Uludağ’a neden dönmüyor?

2012 yılında… Ekonomi yayıncıları Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından Uludağ Ekonomi Zirvesi adıyla düzenlendi, fakat pandemi sürecinde Sapanca’ya gitti.

Adıyla yeri uyumlu olmayan zirve için çağrı, kısa adı AFSİAD olan Afyonkarahisarlı Sanayici ve İşinsanları Derneği Başkanı İlker Duran’dan geldi:

“Adını Bursa’dan alan zirve Sapanca’da yapılıyor. Asıl ait olduğu Uludağ’da neden yapılmıyor?”

 

Orhaneli dağlarında su kaynakları kirletilemeyecek: Altın madeni iptal

Elbette… Ülke zenginliği yer altı kaynakları önemli. Hele altın ve gümüş gibi değerli madenler ülke ekonomisi için özel önem taşıyor.

Ne var ki…

Madenleri çıkarma yöntemleri yaşamı etkilememeli, çevre ve su kaynaklarını kirletmemeli, canlılar için tehlike oluşturmamalı.

Orhaneli’nin…

Söğüt ve Akalan köyleri iki yıldır bu riski yaşıyorlar. Çünkü, köylerindeki 16.8 hektarlık araziye Koza Altın İşletmeleri tarafından 2022 Ekim’de altın ve gümüş madeni işletmeciliği için ÇED başvurusu yapıldı.

Firma 2023 Ağustos’ta başvurusunu tekrarladı.

Bursa’nın içme suyunu karşılayan Doğancı Barajı su toplama alanında kalan arazilerde açılacak altın madeni köylülerin tepkilerine yol açtı.

Kaygı sürerken…

Yeşil Sol Parti paylaşımından, “Koza Altın’ın ÇED başvurusunun iptal edildiğini” öğrendik. Umarız ısrar etmezler.

 

Bursa’nın yıldızı BHİD’de yeni dönem

İkisi de… Değer verdiğimiz ve Olay çatısı altında çalıştığımız arkadaşımız.

HİÇ Ödülleri’yle …

Bursa markası haline gelen Bursa Halkla İlişkiler Derneği kongresinde, son iki dönem başarılı işlere imza atan Cansel Oruç başkanlığı Gülşah Cebelli Öncel’e devretti.

Gülşah’ın; yönetimindeki Elif Sezgin, Gamze Demirbaş Çelebi, Gülnur Seymen, Metin Baykal’la birlikte bayrağı daha yukarı çıkaracağına inanıyoruz.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X